Socialutskottet står bakom förslag om ny socialtjänstlag
Publicerad:
Den nuvarande socialtjänstlagen ska ersättas av en ny socialtjänstlag. Det är innebörden i ett förslag från regeringen, som socialutskottet ställer sig bakom.
Syftet med den nya socialtjänstlagen är bland annat att socialtjänsten ska bli långsiktigt hållbar och arbeta mer förebyggande och kunskapsbaserat.
Enligt regeringens förslag ska det bland annat av de övergripande målen framgå att socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig, att kommunens ansvar för planering av insatser ska utvidgas till att omfatta hela socialtjänstens verksamhetsområde och att kommunen särskilt ska väga in behovet av tidiga och förebyggande insatser vid planeringen.
Nya uppgifter för socialnämnden
Regeringen föreslår att socialnämnden ska få befogenhet att kunna erbjuda vissa insatser utan individuell behovsprövning.
Regeringen föreslår också en uppgiftsskyldighet som innebär att socialnämnden kan begära uppgifter från utförare inom socialtjänsten för att bland annat kunna följa upp och kvalitetssäkra insatser.
I den nya socialtjänstlagen ska det också framgå att socialnämnden ska arbeta för att förebygga och motverka brottslighet.
Ändringar för att stärka barns rättigheter
För att stärka barns rättigheter omformuleras vissa bestämmelser i enlighet med Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter. Regeringen lämnar också förslag som bland annat medför att orosanmälningar om barn ska bli sökbara.
Utskottet välkomnar regeringens förslag
Socialutskottet välkomnar och ställer sig bakom regeringens förslag till en ny socialtjänstlag och till ändringar i andra lagar till följd av den nya socialtjänstlagen. Utskottet föreslår därför att riksdagen säger ja till förslagen, dock med den komplettering och de redaktionella anpassningar som föreslås i betänkandet.
Socialtjänstlagen föreslås börja gälla den 1 juli 2025.
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är tisdagen den 20 maj. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.
Ledamöter
Dokument
Kontaktperson för media
Eva Fridén, föredragande, socialutskottet, telefon: 08-786 44 70, e-post: eva.friden@riksdagen.se
Om utskottens förslag till beslut
Innan riksdagen fattar beslut i en fråga behandlas den först i något av riksdagens utskott. Utskottet lämnar sitt förslag till beslut utifrån vad majoriteten av ledamöterna i utskottet tycker. De som inte håller med får lämna invändningar, i form av så kallade reservationer. Riksdagen beslutar oftast som utskotten föreslår, men ibland får en reservation fler röster.