Utskott säger ja till skärpta straff för hot och våld mot offentligt anställda
Publicerad:
Justitieutskottet står bakom regeringens förslag om att stärka skyddet för offentliganställda mot bland annat hot och våld. C och MP lämnar synpunkter på förslaget i reservationer.
Anställda i offentlig sektor utsätts ofta för våld, hot och trakasserier, något som enligt regeringen ökat över tid. Det förslag som regeringen nu lagt fram ska minska utsattheten för de anställda.
Skärpta straffskalor och ett nytt brott
Förslaget omfattar bland annat åtgärder som att straffskalorna ska skärpas och att det nya brottet förolämpning mot tjänsteman ska införas. Det ska också införas ett uttryckligt stöd för att i vissa fall utelämna beslutsfattares namn i skriftliga underrättelser om beslut.
Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till förslaget, som ska börja gälla den 2 juli 2025. Utskottet menar, precis som regeringen, att åtgärder mot hot och våld visserligen ingår i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar men att även det straffrättsliga skyddet för offentliganställda är viktigt och behöver stärkas.
Centerpartiet och Miljöpartiet har synpunkter
Två partier har synpunkter på regeringens förslag som de redogör för i reservationer:
- Miljöpartiet menar bland annat att det inte behövs skärpta straff på området.
- Centerpartiet menar bland annat att den del av förslaget som gäller att kunna utelämna namn i underrättelser inte går tillräckligt långt.
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt om ärendet är måndagen den 19 maj, och beslut tas den 20 maj. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.
Ledamöter
Dokument
Kontaktperson för media
Miriam Kantor, utskottsråd justitieutskottet, telefon: 08-786 66 44, e-post: miriam.kantor@riksdagen.se
Om utskottens förslag till beslut
Innan riksdagen fattar beslut i en fråga behandlas den först i något av riksdagens utskott. Utskottet lämnar sitt förslag till beslut utifrån vad majoriteten av ledamöterna i utskottet tycker. De som inte håller med får lämna invändningar, i form av så kallade reservationer. Riksdagen beslutar oftast som utskotten föreslår, men ibland får en reservation fler röster.