Utskott säger ja till anonyma vittnen
Publicerad:
Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att låta det bli möjligt att vittna anonymt under förundersökning och brottmål i domstol. Flera partier reserverar sig mot förslaget.
Enligt förslaget ska vittnen få lämna sina uppgifter under anonymitet om det finns en påtaglig risk för att vittnet eller deras närstående utsätts för allvarlig brottslighet. För att lämna uppgifter anonymt ska straffet för brottet i fråga motsvara minst två års fängelse. Skälen för anonymiteten måste också väga upp för svårigheterna det innebär för den misstänkta eller tilltalades möjligheter att förbereda och utföra sitt försvar.
Bryta tystnadskulturen runt de kriminella gängen
Syftet med de nya reglerna är att stärka skyddet för vittnen och bryta tystnadskulturen i och runt de kriminella gängen. På så sätt ska förmågan att utreda och klara upp brott förbättras.
Justitieutskottet delar regeringens uppfattning att Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge när det gäller brottsutvecklingen. Situationen kräver att de brottsutredande myndigheterna har effektiva rättsliga redskap och metoder för att kunna komma till rätta med den gängrelaterade brottsligheten.
Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 januari 2025.
Reservationer
Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet invänder mot utskottets förslag. De ser ett begränsat mervärde av ett system med anonyma vittnen samtidigt som det innebär ett betydande avsteg från grundläggande rättsprinciper och krav på rättssäkerhet. Socialdemokraterna efterlyser ytterligare åtgärder för att stärka skyddet för vittnen samt utvärdering av lagstiftningen.
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt är den 26 november och beslut den 27 november 2024. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.
Dokument
Justitieutskottets betänkande 2024/25:JuU6 Anonyma vittnen (publiceras 21 november)
Ledamöter
Kontaktperson för media
Elizabeth Lindell, föredragande, justitieutskottet, telefon: 08‑786 53 51, e-post: elizabeth.lindell@riksdagen.se
Om utskottens förslag till beslut
Innan riksdagen fattar beslut i en fråga behandlas den först i något av riksdagens utskott. Utskottet lämnar sitt förslag till beslut utifrån vad majoriteten av ledamöterna i utskottet tycker. De som inte håller med får lämna invändningar, i form av så kallade reservationer. Riksdagen beslutar oftast som utskotten föreslår, men ibland får en reservation fler röster.