Utskott säger ja till ändringar i utlänningslagen

Publicerad:

Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen ska säga ja till regeringens förslag om ändringar i utlänningslagen. Lagändringarna innebär vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet invänder mot förslaget i reservationer.

Regeringens förslag innebär bland annat att åldersgränsen för att neka uppehållstillstånd på grund av anknytning höjs och att möjligheterna till undantag från försörjningskravet vid anhöriginvandring när anknytningspersonen är alternativt skyddsbehövande begränsas.

Möjligheterna för barn och vissa vuxna att beviljas uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter tas bort. Barn ska i stället få beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter trots att omständigheterna inte har samma allvar och tyngd som för vuxna.

Ett led i en mer restriktiv migrationspolitik

Socialförsäkringsutskottet har tidigare framhållit att en förutsättning för att den utveckling som följt i spåren av den bristande integrationen ska kunna vändas är att Sverige förmår införa och under överskådlig tid upprätthålla en restriktiv migrationspolitik.

Utskottet menar att det svenska regelverket inte ska vara mer generöst än vad som krävs enligt EU-rätten och internationella konventioner. Förslagen som lämnas i propositionen är enligt utskottets mening ett viktigt led i detta arbete.

Reservationer mot utskottets förslag

  • Vänsterpartiet och Miljöpartiet invänder i en gemensam reservation mot samtliga lagändringar som föreslås och menar bland annat att utskottets förslag kommer att leda till försämring av barns rättigheter samt försvåra familjeåterförening.
  • I en annan gemensam reservation invänder tre partier – Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet – mot de delar av regeringens förslag som gäller undantag från försörjningskravet vid anhöriginvandring och uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Planerad dag för debatt och beslut

Planerad dag för debatt och beslut är den 8 november. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.

Webb-tv

Ledamöter

Socialförsäkringsutskottets ledamöter

Dokument

Socialförsäkringsutskottets betänkande 2023/24:SfU5 Vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl

Kontaktperson för media

Finn Hultin, föredragande socialförsäkringsutskottet, telefon: 08-786 60 78, e-post: finn.hultin@riksdagen.se