Start | Sveriges riksdag
Lagar
Hitta grundlagar, lagar och föreskrifter.
Följ arbetet i riksdagen
Hitta den senaste informationen från riksdagen. Bland annat förslag, beslut och andra aktuella händelser.
Sök bland riksdagens dokument
Hitta riksdagens dokument via sökfunktionen.
Senaste nytt
Skatten på bensin, diesel och jordbruksdiesel ska sänkas
BeslutRiksdagen sa ja till sänkt skatt på bensin och diesel. Det innebär att skatten på bensin och diesel (utom akrylatbensin) sänks 2024 jämfört med den nivå som skulle gällt med nuvarande omräkningsregler.
Reduktionsplikten för bensin och diesel ska sänkas
BeslutRiksdagen röstade ja till regeringens förslag om ändring i lagen om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel.
Ja till ny kärnkraft i Sverige
BeslutRiksdagen sa ja till regeringens lagförslag om ny kärnkraft i Sverige. Lagändringarna gör att det blir tillåtet med nya reaktorer på andra platser än vid kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn.
Ja till utgiftsramarna och inkomsterna i budgetpropositionen för år 2024
BeslutRiksdagen sa ja till utgiftsramar och inkomstberäkning i regeringens budgetproposition för 2024. Utgifterna beräknas uppgå till 1 331 miljarder kronor och inkomsterna beräknas till 1 324 miljarder kronor.
Särskild debatt om barns och ungas kopplingar till kriminella nätverk
DebattTorsdagen den 30 november håller riksdagen en särskild debatt om barns och ungas kopplingar till kriminella nätverk. Debatten har begärts av Miljöpartiet.
Kalender
Tid | Händelse |
---|---|
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) 21:a höstmöte i Jerevan | |
Visning av konsten i riksdagen |
Utskotten – motorn i riksdagsarbetet
I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik.
Senaste sändningarna
Här ser du de senaste sändningarna från riksdagens webb-tv.
, 2023/24:231 av Isak From (S)
, 2023/24:227 av Mikael Damberg (S)
, 2023/24:200 av Elsa Widding (-)
, 2023/24:196 av Richard Jomshof (SD)

Riksdagens arbete med statens budget
Arbetet med statens budget för 2024 startade den 20 september när finansminister Elisabeth Svantesson (M) lämnade regeringens budgetproposition till riksdagen. Här hittar du samlad information om riksdagens arbete med statens budget 2024. Foto: Melker Dahlstrand

Nytt mötescentrum och extra plenisal under Riksplan
Riksdagen planerar för en extra plenisal samt ett nytt besöks- och mötescentrum på Riksplan. Det behövs en extra plenisal att sammanträda i om den ordinarie plenisalen inte kan användas. Genom besöks- och mötescentrumet kommer riksdagen bättre kunna presentera sin verksamhet för allmänheten, skolklasser och turister. Samtidigt uppfylls kraven på ökad säkerhet. Foto: Anders Löwdin

Riksdagens främsta företrädare
Talmannen leder och planerar riksdagens arbete. Foto: Melker Dahlstrand.
Så fungerar riksdagen
Riksdagens fem grundläggande uppgifter
Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Till riksdagens uppgifter hör att besluta om lagar och om statens budget. Riksdagen kontrollerar också hur regeringen sköter sitt arbete.
Beslutar om lagar
En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. Förslag till en ny lag, eller ändring i en lag som redan gäller, kommer oftast från regeringen i en proposition. Men ett lagförslag kan också komma bland annat i en motion från en eller flera riksdagsledamöter.
Beslutar om statens budget
Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget. Det gör riksdagen efter att regeringen i budgetpropositionen lämnat förslag på hur staten ska använda sina pengar. När riksdagen har beslutat om statsbudgeten är det regeringen som ansvarar för att genomföra riksdagens beslut.
Kontrollerar regeringen
Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete.
- Konstitutionsutskottet, KU, granskar att regeringen följer reglerna.
- Ledamöterna kan ställa frågor till regeringen.
- Om riksdagen inte har förtroende för en minister eller statsministern kan riksdagen besluta om en misstroendeförklaring.
- Medborgare som är missnöjda över myndigheters handläggning kan vända sig till JO.
- Riksrevisionen granskar hur staten använder sina pengar.
Arbetar med EU-frågor
Sverige är medlem i Europeiska unionen, EU. Det innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också EU-länderna tillsammans genom EU:s lagstiftande institutioner. Regeringen företräder Sverige i EU. Men även riksdagen har möjlighet att påverka EU:s arbete. Regeringen samråder med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Riksdagen arbetar med EU-frågor på flera olika sätt i riksdagens utskott, i EU-nämnden och i kammaren.
Utrikespolitiken
I första hand är det regeringen som har ansvaret för utrikespolitiken, men det finns vissa frågor som endast riksdagen kan besluta om. Det är utrikesutskottet som förbereder de utrikespolitiska besluten innan hela riksdagen tar ställning i kammaren. Det finns även en nämnd för samråd mellan regeringen och riksdagen om utrikespolitiken. Den heter Utrikesnämnden.
Faktafrågor om riksdagen och EU
Kontakt
- E-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
- Telefon: 020-349 000
Ordinarie telefontider: måndag–fredag klockan 9–12 och 13–15
Få svar på dina pressfrågor
Här finns information för dig som är journalist eller fotograf och vill arbeta i riksdagens lokaler eller på annat sätt bevaka riksdagsarbetet. Här finns också riksdagens pressbilder att ladda ned.
Jobba eller praktisera i riksdagen
Riksdagsförvaltningen erbjuder stimulerande, utvecklande och samhällsnyttiga arbetsuppgifter i en kunskapsintensiv miljö nära demokratins kärna.

Riksdagsbiblioteket är öppet för alla
Välkommen till riksdagens egen kunskapskälla, en del av demokratin och öppet för alla. Foto: Melker Dahlstrand.
Sveriges medlemskap i EU
På riksdagens EU-sidor får du en övergripande bild av hur EU-arbetet fungerar och hur EU och Sverige hänger ihop.

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år
I juni 2023 kunde Sverige fira 500 år som en självständig nation. Riksdagen uppmärksammar och högtidlighåller hur Sveriges styrelseskick har utvecklats, med tyngdpunkt på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år. Foto: Riksdagsförvaltningen
Diariet
Sök bland ärenden i diariet.
Riksdagens öppna data
Genom öppna data kan alla som vill fritt använda innehållet i riksdagens databaser.