Fortbildningsdag för lärare: Vem granskar makten?
Tyvärr fungerar inte ljudet under den första delen av videon. Från ca 16:30 i filmen fungerar ljudet som vanligt.
Vem granskar makten? Det är temat för riksdagens fortbildningsdag den 27 november, som riktar sig till lärare och lärarstudenter i samhällskunskap. Om du är lärare eller lärarstudent kan du anmäla dig fram till den 17 november. Du kan också ta del av fortbildningsdagen direkt här på webben.
Tid: 9–15.45
Plats: Andrakammarsalen, Riksdagshuset.
Programpunkter som sänds via riksdagens webb-tv, med reservation för eventuella ändringar:
9–9.15 Talmannen inleder och hälsar välkommen (Tyvärr fungerar inte ljudet på videon under denna punkt)
Talman Andreas Norlén, som tidigare även varit ordförande i konstitutionsutskottet, hälsar välkommen och berättar kort om sitt uppdrag som talman och om riksdagens kontrollmakt. Talmannen medverkar digitalt.
9.15–9.30 Information om dagen
Skolkommunikatörer Katharina Matl och Mia Hedelius presenterar programmet och ger en kort sammanfattning av dagen.
9.30–10.05 Granskning och ansvarsutkrävande i den svenska parlamentariska demokratin
Kanslichef Peder Nielsen från konstitutionsutskottet berättar om riksdagens kontrollmakt och vilka verktyg riksdagen har för att granska regeringen.
10.05–10.50 Att granska och att bli granskad
Konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkiainen (S) berättar om arbetet i utskottet och sin roll som ordförande. Hon delar också med sig av sina tidigare erfarenheter av att själv bli granskad under sin tid som civilminister 2021–2022.
10.50–11.05 Paus
11.05–11.50 Massmediernas uppgift att granska de makthavande – upplevelser och utmaningar
Johan Manell, nyhetschef på Altinget, berättar om det journalistiska uppdraget, ger en inblick i hur en politikreporter arbetar i praktiken och förklarar vilka utmaningarna kan vara att granska makthavarna.
11.50–12.35 Paus
12.35–13.10 Lagrådet: en viktig demokratisk kontroll av lagförslag
Innan regeringen lämnar en proposition till riksdagen skickar regeringen vanligtvis en så kallad lagrådsremiss till Lagrådet. Lagrådets uppgift är att granska och yttra sig över lagförslag på begäran av regeringen eller ett riksdagsutskott. Granskningen ska avse bland annat hur förslaget förhåller sig till grundlagarna och rättsordningen i övrigt, om det lever upp till rättssäkerhetens krav och om förslaget är formulerat så att lagen kan antas nå sina syften. F.d. justitierådet Mari Andersson, ledamot i Lagrådet, berättar hur arbetet går till och om Lagrådets viktiga roll i den svenska demokratin.
13.10–15 Paus
15–15.45 Kontrollmaktens betydelse för demokratin
Shirin Ahlbäck Öberg, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, föreläser om varför granskning och kontroll av offentlig verksamhet är så viktig.