Fortbildningsdag 27 november: Vem granskar makten?
Riksdagens fortbildningsdag den 27 november har temat kontroll och granskning av de makthavande. Riksdagen har flera verktyg för att kontrollera regeringen och myndigheterna. Vad är det som riksdagen kontrollerar? Hur fungerar den här kontrollen? Föreläsare med olika perspektiv ger sin syn på möjligheterna att granska och utkräva ansvar av våra makthavare.
Praktisk information
Kursen äger rum i Riksdagshuset. Inpassering sker från 8.15 och programmet pågår mellan 9–15.45. Vid slutet av dagen erbjuds en visning av Riksdagshuset. Visningen är frivillig och avslutas senast 16.30. Under dagen serveras frukostfralla, kaffe och lunch. Vid kostallergier mejla kursansvariga i god tid.
Program
Med reservation för eventuella ändringar.
09.00–09.15 Talmannen inleder och hälsar välkommen
Talman Andreas Norlén, som tidigare även varit ordförande i Konstitutionsutskottet, hälsar välkommen och berättar kort om sitt uppdrag som talman och om riksdagens kontrollmakt. Talmannen medverkar digitalt.
09.15–09.30 Information om dagen
Skolkommunikatörer Katharina Matl och Mia Hedelius presenterar programmet och ger en kort sammanfattning av dagen.
09.30–10.05 Granskning och ansvarsutkrävande i den svenska parlamentariska demokratin
Kanslichef Peder Nielsen från Konstitutionsutskottet berättar om riksdagens kontrollmakt och vilka verktyg riksdagen har för att granska regeringen.
10.05–10.50 Att granska och att bli granskad
Konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkiainen (S) berättar om arbetet i utskottet och sin roll som ordförande. Hon delar också med sig av sina tidigare erfarenheter av att själv bli granskad under sin tid som civilminister 2021 - 2022.
10.50–11.05 Paus
11.05–11.50 Massmediernas uppgift att granska de makthavande – upplevelser och utmaningar
Johan Manell, nyhetschef på Altinget, berättar om det journalistiska uppdraget, ger en inblick i hur en politikreporter arbetar i praktiken och förklarar vilka utmaningarna kan vara att granska makthavarna.
11.50–12.35 Lunch
Under lunchen har du möjlighet att prata med riksdagens skolkommunikatörer. De kan bland annat ge tips om riksdagens olika studiematerial som du kan använda i din undervisning.
12.35–13.55 Parallella valbara föreläsningar (deltagare väljer att lyssna på två av tre)
JO: bevakar den enskildes rättigheter
Riksdagens ombudsmän, allmänt känt som Justitieombudsmannen (JO), har som uppdrag att granska att myndigheterna följer lagar och regler i sitt arbete och fokuserar sin tillsyn särskilt på myndigheternas kontakt med enskilda medborgare. Utgångspunkten för JO:s verksamhet är den enskildes intresse av att bli behandlad på ett lagenligt och korrekt sätt av myndigheterna. JO:s arbete är en viktig del av det konstitutionella skyddet för den enskildes grundläggande fri- och rättigheter. I föreläsningen berättar chefsjustitieombudsman Erik Nymansson om uppdraget och vilka utmaningar som finns.
Lagrådet: en viktig demokratisk kontroll av lagförslag
Innan regeringen lämnar en proposition till riksdagen skickar regeringen vanligtvis en så kallad lagrådsremiss till Lagrådet. Lagrådets uppgift är att granska och yttra sig över lagförslag på begäran av regeringen eller ett riksdagsutskott. Granskningen ska avse bland annat hur förslaget förhåller sig till grundlagarna och rättsordningen i övrigt, om det lever upp till rättssäkerhetens krav och om förslaget är formulerat så att lagen kan antas nå sina syften. F.d. justitierådet Mari Andersson, ledamot i Lagrådet, berättar hur arbetet går till och om Lagrådets viktiga roll i den svenska demokratin.
Riksrevisionen: oberoende granskning och demokratisk insyn
Genom ett grundlagsskyddat oberoende har Riksrevisionen starkt mandat att granska vad statens pengar går till och om regeringen och de statliga myndigheterna sköter sitt arbete. Riksrevisionen undersöker om de följer direktiv, regler och föreskrifter, om de når sina mål samt om statliga insatser är effektiva. Riksrevisionen är därmed en viktig del av riksdagens kontrollmakt, och bidrar till demokratisk insyn, god resursanvändning och effektiv förvaltning. Riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner förklarar hur arbetet går till med utgångpunkt i några aktuella granskningar.
14.00–14.30 Riksdagen i klassrummet – gruppsamtal med erfarenhetsutbyte
14.30–15.00 Fikapaus och mingel med riksdagsledamöter och Riksdagsbiblioteket
Under fikapausen kommer några ledamöter från olika partier vara på plats. Ta chansen och mingla och ställ dina frågor direkt till dem. Även Riksdagsbiblioteket finns i Sammanbindningsbanan för att informera om sin verksamhet.
15.00–15.45 Kontrollmaktens betydelse för demokratin
Shirin Ahlbäck Öberg, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, föreläser om varför granskning och kontroll av offentlig verksamhet är så viktig.
15.45–16.30 Visning av Riksdagshuset för den som så önskar
Valbara föreläsningar
Efter lunch innehåller programmet ett block med tre kortare föreläsningar om JO, Lagrådet och Riksrevisionen. Du som deltagare får välja att lyssna på två av dem och du gör ditt val i anmälningsformuläret. Läs beskrivningar av de tre föreläsningarna i programmet ovan.
Anmälan
Sista dag för anmälan var den 17 november.
Kursansvariga
Katharina Matl, skolkommunikatör
Telefon: 08-786 43 17
E-post: katharina.matl@riksdagen.se
Mia Hedelius, skolkommunikatör
Telefon: 08‑786 66 24
E-post: mia.hedelius@riksdagen.se