Kulturstöd till kultur- och idrottsarrangörer

Interpellationsdebatt 26 februari 2021

Protokoll från debatten

Anföranden: 10

Anf. 49 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Ida Drougge har frågat mig vad jag ämnar göra för att bidra till att vi i år förhoppningsvis kan springa Lidingöloppet, cykla Vätternrundan eller simma Vansbrosimmet på ett smittsäkert sätt och hur jag ämnar kompensera arrangörerna om evenemangen inte kan genomföras.

Edward Riedl har frågat mig om jag kommer att jobba för att regeringen ska ansluta sig till det i interpellationen nämnda förslaget från Moderaterna för bättre och mer omfattande stöd för kultur och idrott eller vad jag avser att göra för att kompensera och stötta dessa event.

Låt mig börja med att tacka ledamöterna för deras engagemang för kultur och idrott. Ett levande kulturliv och en stark idrottsrörelse är oerhört viktiga för vår gemensamma välfärd och enskilda människors livssituation, och inte minst gäller detta under pandemin. Det är därför som jag under hela pandemin har haft en nära dialog med kulturlivet och idrottsrörelsen för att söka säkerställa att verksamhet som har kunnat bedrivas smittsäkert så långt som möjligt också har kunnat upprätthållas.

Det är också därför som regeringen har tillfört och fortsätter att tillföra särskilda krisstöd till kultur och idrott utöver de generella stöd som har gått ut för jobb och företagande.

Coronapandemin har lett till stora konsekvenser för kulturen, idrotten och övriga delar av det civila samhället. Jag och regeringen har en nära dialog med relevanta aktörer och en bra bild av den situation som kulturen och idrotten befinner sig i, och vi agerar därefter. Vi har sett det som viktigt att ge dessa sektorer stöd och ser löpande över behovet av ytterligare åtgärder.

I dag går remisstiden ut för regeringens förslag till nya regelverk gällande allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. I detta ligger förslag till nya begränsningar om maximalt antal tillåtna deltagare där det tas hänsyn till om sammankomsten tillställningen anordnas inomhus, inomhus med sittande publik eller utomhus. Det föreslås också särskilda bestämmelser om motionslopp och liknande idrottstävlingar. När smittläget tillåter ska dessa verksamheter successivt öppnas upp. Folkhälsomyndigheten ska i sitt remissvar göra en bedömning av när det är möjligt för de nya reglerna att träda i kraft.


Anf. 50 Ida Drougge (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Tack, statsrådet, för svaret!

Med år 2020 i ryggen är det minst sagt många aktörer inom idrott och kultur som har det väldigt knapert. Även om man klarar det med hjälp av anpassningar och de stöd som många kommuner har gått ut med för att komplettera det som regeringen har gjort är situationen framåt svår.

Det är givetvis bra att regeringen tar fram och anpassar riktlinjer så att man kan genomföra lopp med olika typer av anpassningar. Men vi vet fortfarande inte hur smittläget kommer att vara i sommar och i höst. Även om det går att göra anpassningar eller om det inte går att genomföra lopp över huvud taget har den typen av förslag tyvärr ingen effekt för de här aktörerna. Vi riskerar att efter hösten ha inställda lopp, ungdomscuper, festivaler och arrangemang och aktörer som på grund av det går i konkurs.

Därför har vi moderater i nära samarbete med aktörerna tagit fram ett förslag som skulle låta dem nu planera för genomförande av exempelvis Lidingöloppet eller Vätternrundan, den typen av arrangemang. De planeringarna har ju redan börjat. Planeringen börjar normalt sett dagen efter att ett lopp är avslutat. Då börjar man planera och uppbär också kostnader för nästa års aktivitet. Det sker alltså nu. Om de ska kunna planera för ett läge i höst då smittspridningen förhoppningsvis är något lägre och ändå överleva ifall det inte blir så behövs den typen av förslag som vi har tagit fram, och som vi glädjande nog har stöd för hos en majoritet i riksdagen.

Jag vill fråga kulturministern: Varför har inte regeringen ett motsvarande förslag? Och hur ställer man sig till det förslag som vi har tagit fram? Hur ser man på det problemet?


Anf. 51 Edward Riedl (M)

Fru talman! Tack, ministern, för svaret!

Som min kollega beskrev har Moderaterna tillsammans med aktörerna inom både kulturen och idrotten, väldigt brett, tagit fram ett förslag på stöd. Vi påbörjade egentligen det arbetet och hade de första träffarna sommaren 2020, men före jul började vi att mer aktivt ta fram ett förslag på hur man skulle kunna rädda de viktiga kultur- och idrottsarrangemang som jag vet att såväl jag som kulturministern och många andra vill ska finnas kvar efter krisen. Bakgrunden är att de stöd som regeringen har haft hittills har varit bra, men de har varit långt ifrån tillräckliga om man vill att de här delarna ska kunna överleva pandemin.

I går träffade vi i utskottet en av statssekreterarna, och jag hör hur kulturministern också beskriver det. Det är lätt att tro att det förslag på stöd som Moderaterna har tagit fram handlar om att återöppna samhället för rockkonserter, festivaler, motionslopp med mera. Problemet är att allt det här redan pågår, fru talman. Min kollega Ida Drougge beskrev det också. Allt det pågår.

När jag pratar med aktörerna säger man att kostnaderna inför de event som ska pågå i sommar är större i dag än ett traditionellt år, eftersom man jobbar nära smittskydden för att säkerställa olika scenarier för genomförande. Ibland låter det på regeringen och regeringens representanter som att ingenting händer och att man avvaktar sommaren. Men det här arbetet pågår, och kostnader byggs upp. Det är ganska stora kostnader. Det kom en bra artikel i går. Det handlar om tiotals miljarder som kultur- och idrottssektorn har förlorat. Det är tungt för de olika aktörerna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är utifrån det som Moderaterna har tagit fram förslaget. Vi har tittat och blickat ut i Europa där såväl röda som gröna och blå regeringar, i alla fall regeringar av olika kulörer, tar fram liknande stöd på olika sätt för att säkerställa att viktiga kultur- och idrottsarrangemang ska överleva pandemin.

Fru talman! Jag har därför lite svårt att förstå varför ministern och regeringen, också i andra sammanhang där vi pratar med regeringen, inte vill bidra i arbetet med detta. Vi har sträckt ut en hand, och den är uppriktigt menad. En majoritet i riksdagens finansutskott är för förslaget. Men vi vill gärna att regeringen är med på detta. Finns det någonting vi kan göra för att förbättra förslaget innan det kommer som ett uppdrag till regeringen gör vi gärna det. Men då måste regeringen också säga vad det är man vill ska göras, fru talman.

En av de saker som jag har hört från regeringen är att förslaget är för detaljerat. Man tycker inte heller att den nedre gränsen är tillräckligt bra. Då har jag en fråga till ministern, fru talman. Moderaterna har inte satt någon nedre gräns i förslaget. Vi har sagt att regeringen bör ta fram den i samråd med aktörerna inom kultur och idrott. Vi har alltså en mycket öppen syn på att förbättra förslaget tillsammans med regeringen.

Det här stödet behöver komma på plats nu. Det handlar om Vätternrundan, det handlar om Sweden Rock, det handlar om Lidingöloppet och det handlar om Brännbollsyran i Umeå, som jag kommer från. Det handlar om sådant som de flesta gillar. Alla gillar inte allt, men de flesta av oss gillar åtminstone något av alla de olika arrangemangen och vill väl att de ska leva kvar.

Jag skulle önska att regeringen kunde säga: "Jättebra! Moderaterna har tagit fram ett förslag. Vi vill gärna vara med och bidra och göra det så bra som möjligt." Det skulle jag hoppas på, fru talman.


Anf. 52 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Jag vill gärna upprepa det jag sa i början. Jag menar det verkligen. Det är väldigt bra att de här frågorna diskuteras och att flera partier i kammaren engagerar sig och tar fram olika typer av förslag. Det har hela tiden präglat regeringens arbete att både titta på vad vi har gjort och se om vi kan justera någonting för att få bästa möjliga effekt.

Jag vill lite grann justera den bild som ges. Till att börja med är det såklart inte på det sättet att regeringen inte ser att det görs saker. Det görs enormt mycket. Så har det varit hela tiden. Det handlar bland annat om att kunna anpassa sig till situationen och att genomföra så mycket kultur- och idrottsevenemang som möjligt inom ramen för begränsningarna. Först var det 500, sedan var det 50 och nu är det 8.

Mycket har handlat om att ställa om till digitala evenemang eller att ha hybridarrangemang av olika slag. Det är allt från motionslopp som sker genom appar på egen plats till att kunna följa spelningar eller konserter via streamning. Det är såklart svårt. Vissa typer av evenemang är skapta för att upplevas live. Det är en särskild känsla i en livekonsert eller en scenkonstföreställning. Att till exempel springa ett motionslopp ger ändå en lite annan känsla när man gör det tillsammans med flera andra omkring sig i spåret.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! De stöd som vi redan har haft har inte enbart syftat till överlevnad. De har varit flexibla i sin utformning på så sätt att de har kunnat kompensera för förlust av intäkter men har också varit stöd till produktion.

Vi hade ett särskilt stöd för inställda och uppskjutna evenemang via Kulturrådet. Syftet var egentligen det som Moderaternas förslag nu handlar om. Saken är den att det nu inte finns färdiga evenemang som ställs in eller skjuts upp. Nu är man i ett läge där man håller på och planerar för framtiden. Men syftet med det stödet var detsamma. Vi gick in med stora stöd som har räddat aktörer och verksamheter från konkurs och har gjort att man har kunnat behålla anställda och börja planera inför nästa säsong och en eventuell återöppning.

Vad jag vill komma till med det är att jag uppfattar att vårt mål är detsamma: att säkra viktig infrastruktur - inom föreningslivet och näringslivet, inom kultur och idrott - och se till att det finns bemanning och möjlighet att fortsätta jobba. Inom kulturen och idrotten är det väldigt många verksamheter som har det tufft. Men vi har i alla fall undvikit de värsta konkursvågorna inom de verksamheterna. Vi har nyckelkompetenser som finns kvar, och det ska vi fortsätta jobba för. Det är enormt viktigt.

Vi kunde före jul presentera ytterligare krisstöd till kulturen och idrotten fram till och med februari. Vi har en återstartsmiljard för kulturen i år. Jag tror att vi alla ser att krisen fortfarande är oerhört stor. Vi kommer att behöva fortsätta stötta kulturen och idrotten. Jag är väldigt glad för engagemanget från Moderaterna i den här frågan, för jag tror att vi partier behöver kroka arm här. Vi behöver dialog och samarbete med våra kommun- och regionpolitiska kollegor. Vi behöver inse att det här kommer att ta tid. Vi behöver uthållighet när vi stöttar vår kultur- och idrottssektor.

Sedan kan man diskutera förslaget. Processen pågår fortfarande inom finansutskottet. Jag kan naturligtvis inte föregripa några budgetbeslut eller budgetförhandlingar. Men man kan alltid diskutera i sak vilken modell som är bäst. Hur stora evenemang är det rimligt att vi stöttar för att få igång en planering? Vi har just skickat ut förslagen på remiss och väntar på att få in remissvar från Folkhälsomyndigheten om hur evenemang skulle kunna planeras utifrån olika nivåer av smittspridning. Det handlar om vilka nivåer som är rimliga och när. När vi har det på bordet kanske det också är lite lättare att se hur vi bäst kan stötta dem som ska få till arrangemangen, så att vi får kultur och idrott till människor och så att vi har evenemang att uppleva så snart som det bara är möjligt.


Anf. 53 Ida Drougge (M)

Fru talman! Jag tycker såklart också att det är kul att diskutera de här frågorna, och kanske ännu mer när det i sådana här situationer kan bli tydligt vad som är skillnaden mellan olika typer av förslag. På det temat vill jag verkligen belysa att det är en skillnad mellan att försöka rädda företag, organisationer och föreningar från konkurs i efterhand och att ge spelregler i förväg. Det senare ger förutsägbarhet och trygghet. Jag önskar att ministern kan ta in detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Som ministern är inne på vet vi inte hur smittspridningen och läget ser ut. Ett förslag likt det vi har, att staten tar 70 procent av de fasta upparbetade kostnader som aktörerna haft om det är så att de behöver begränsa evenemang kraftigt eller ställa in dem helt, skulle ge trygghet för aktörerna i deras ekonomiska planering.

Jag kan som exempel ta Lidingöloppet, en aktör som jag har lite bättre insyn i. Vårt förslag skulle ge en trygghet för de ägarklubbar som gått in med medel och stöttar upp verksamheten och för de föreningar som är beroende av Lidingöloppet för att det normalt ger en årlig extra intäkt för deras del. Det skulle också ge trygghet för biljettköpare, som kan tänka: Jag köper den här biljetten nu och håller tummarna för att smittskyddsläget är bra i höst, så att jag kan genomföra mitt lopp. Men går inte det vet jag att jag kan få pengarna tillbaka.

Det är en stor skillnad, skulle jag säga, mellan att försöka rädda företag, organisationer och så vidare i efterhand och att ge tydliga och bra spelregler i förväg. Jag skulle vilja höra hur ministern ser på den skillnaden mellan de här förslagen.


Anf. 54 Edward Riedl (M)

Fru talman! Det som kulturministern är inne på när det gäller att inom ramen för de begränsningar som finns ändå genomföra arrangemang tycker jag är bra. Det tror jag att de flesta tycker. Kan man genomföra saker på ett smittskyddssäkert sätt är det bra. Det bör ligga till grund för allt det arbete vi gör, det vill säga hur vi begränsar smittan tillsammans men ändå kan genomföra olika aktiviteter. Det är såklart väldigt bra, och pandemilagen ger ju ytterligare möjligheter till detta. Vi hoppas verkligen att detta ska kunna bli bättre.

Fru talman! Kulturministern svarar dock inte vad gäller den utsträckta handen. Det handlar om att bidra i det här arbetet, och det är kopplat till det förslag som Moderaterna nu har majoritet för i finansutskottet. Frågan är uppriktigt ställd. Vi tror att det blir bättre om fler partier är med och bidrar. Vi har sträckt ut en hand till regeringen och sagt att vi har majoritet, men att den majoritet vi har gärna vill bjuda in regeringen till att försöka se om vi kan göra saker ännu bättre. Det är ändå regeringen som sedan kommer att få uppdraget, vare sig den är med nu eller inte, så det är klart att det är bättre om regeringen vill delta i det arbetet. Detta är uppriktigt menat, och jag skulle önska, fru talman, att kulturministern kunde svara: "Ja, vi vill gärna hjälpa till att utforma det här stödet på bästa sätt." I detta har vi varit uppriktiga.

Vad det i grund och botten handlar om är att vi har suttit ned med alla tänkbara olika aktörer inom idrotten och kulturen, såsom Teaterförbundet, Musikerförbundet, Svensk Elitfotboll och Svenska motionslopp och idrottsevenemang - man kan nämna hur många som helst - för att diskutera hur läget ser ut och vad som är problemet. Problemet är att allt det arbete som jag beskrev pågår. Ibland när jag hör regeringen blir jag väldigt konfunderad. Planeringen pågår för fullt. Kostnaderna upparbetas för det som ska ske i sommar, just nu till och med mer än ett normalår, givet att man försöker planera för olika scenarier och har en massa möten - med polis, rörande smittskydd och så vidare - allt för att genomföra det här så säkert och bra som möjligt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När man gör allt detta måste man också tänka sig ett läge där man helt eller delvis inte kan genomföra arrangemanget. I ryggen har man ett tufft 2020, då man fick ta enormt stora ekonomiska kostnader. Om man sedan med de små marginaler man har kvar drabbas av de här ökade kostnaderna kommer man helt enkelt inte att klara sig.

I en rad länder ute i Europa finns stöd som liknar det som Moderaterna har lagt fram ett förslag om. Det är också det som kultur och idrott efterfrågar. De stöd regeringen har tagit fram på kultur- och idrottsområdet är ingenting som vi avser att ta bort, fru talman, utan vi tycker att de är bra. Det här är ett komplement, men det behöver skalas upp i omfattning för att kunna finnas där för dem som teoretiskt sett skulle kunna drabbas ganska hårt. Det är därför vi föreslår 3 ½ miljard till det paketet. Vi har också sagt att vi är beredda att både skala upp stödet om det behövs och förlänga stödet om det skulle krävas, allt för att säkerställa att det kultur- och idrottsutbud som vi alla vill ha finns kvar efter pandemin.

Fru talman! Jag hoppas att kulturministern kan svara på mina frågor: Vill regeringen bidra i det arbetet innan man får uppdraget? Är det inte bättre att man hjälper till - innan man har fått ett färdigt uppdrag av riksdagen - och säger hur man skulle vilja att det förbättrades?


Anf. 55 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Jag får lite grann intrycket att Edward Riedl uppfattar det som att regeringen inte jobbar. Vi jobbar naturligtvis med de här frågorna.

Jag kan inte föregripa den process som just nu sker i finansutskottet, inte heller budgetförhandlingarna. Men återigen vill jag understryka att det gör mig väldigt glad när konkreta förslag kommer upp på bordet, oavsett om de kommer från politiska partier eller från branschen.

Edward Riedl kom in lite grann på att detta såklart är förslag som delvis kompletterar varandra till karaktär och utformning. Jag tycker att det är bra att Edward Riedl sa det. De stöd som vi har gett till Kulturrådet och som ska delas ut till arrangörer av såväl konserter som festivaler och scenkonstevenemang runt om i landet har ju en flexibilitet i sin uppbyggnad. Det handlar om överlevnaden för arrangörer. Det handlar om verksamhetsstöd för aktörer, så att de ska kunna ha anställd personal och fortsätta jobba och verka. Det handlar också om att stötta produktion.

Jag delar helt den bild som lyfts fram här av att det branschen efterfrågar är både att kunna få stöd för att kunna dra igång och, i möjligaste mån, förutsättningar som är klara på förhand så att man vet vad man ska planera. Om du är en kommersiell aktör som vanligtvis behöver 1 000 personer i en salong för att kunna gå runt kanske du när du nu planerar för detta bara kan ta emot 300. Du har kanske aldrig någonsin tagit emot offentliga stöd tidigare. Då är ett verksamhetsbidrag eller ett stöd till produktion helt avgörande för att över huvud taget våga dra igång någonting. Det kanske bara blir 300 personer i salongen, men du kan ändå hålla igång produktionen, planera för den och genomföra den.

Jag vill mena att det är bra. Vi måste se till att det finns kultur runt om i hela landet, evenemang och konserter, även om det är i mindre skala än det vanligtvis brukar vara. Vi längtar efter kultur. Vi vill ha upplevelser. Vi längtar efter idrott och att det ska finnas lopp att genomföra även om det inte kan vara de tusentals människorna i en masstart. Det kanske är lite färre, och man kan kombinera det med digitala lösningar även under en tid framåt. Det är ingen av oss som tror att vi kommer att kunna gå från 0 till 100 procent direkt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det man kan fundera på i Moderaternas förslag är: Vilken storlek på evenemang är sådant som vi aktivt ska uppmuntra med att utfärda garantier så här inför en sommar då vi vet att pandemin fortfarande kommer att påverka oss? Det är därför jag återkommer till pandemilagen och de spelregler som vi förhoppningsvis ganska snart kommer att kunna få upp på bordet.

Vad ser Folkhälsomyndigheten framför sig innan man skulle kunna ta ett första steg? Hur skulle ett andra och tredje steg kunna se ut utifrån olika nivåer av smittspridning? Det har vi gett i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att återkomma till. Det är rimligt att ställa frågan: Hur stora evenemang ska vi uppmuntra att det planeras för i relativ närtid i ett läge där pandemin fortfarande finns runt om oss?

Jag förstår intentionen bakom Moderaternas förslag. Det pågår nu en process om detta i finansutskottet, som jag som sagt inte ska föregripa. Men vi kan inte skicka ut en signal som gör att man tror att man kan planera för väldigt stora evenemang inom ganska kort tid när vi inte ens har fått klart för oss hur Folkhälsomyndigheten siar om de kommande månaderna.

Fru talman! Däremot menar jag - och det har vi redan gjort, och det menar jag att vi fortsatt behöver göra - att vi behöver stötta idrottsrörelsen, kultursektorn och nöjessektorn i att kunna planera för evenemang som kanske är i lite mindre skala där man brukar behöva större skala för att gå runt.

Där kan det offentliga gå in. De pengarna och de resurserna behöver man naturligtvis innan för att över huvud taget kunna planera. Det är inte alla som har de stora kapitalen i ryggen och har den förutsättningen att dra igång. Vi behöver en mångfald av stöd; så är det.


Anf. 56 Ida Drougge (M)

Fru talman! Vi utgår från att vi moderater, som det faktiskt föreligger, står bakom de andra typer av stöd som regeringen redan har fattat beslut om och som är på plats. Den här diskussionen handlar om det som är utöver det. Vi börjar där.

Därefter har vi den utsträckta handen från finansutskottet, från Moderaterna och de övriga partierna som nu är en majoritet och står upp bakom det här förslaget. När ministern säger att man inte vill föregripa finansutskottet förstår jag inte riktigt vad hon menar, fru talman.

Det finns en utsträckt hand från finansutskottet. Det pågår nu en beredning i frågan. Man kan mycket väl sätta sig ned och diskutera detaljer. Utskottet kan efter en sådan diskussion och en sådan förhandling också förändra det förslag som slutligen läggs fram och som riksdagen fattar beslut om. Då har man inte föregripit något. Då har man samarbetat. Den möjligheten finns nu.

Ministern säger också: Vi förstår att aktörer planerar i dag, men vi vill inte aktivt uppmuntra. Det finns en kluvenhet i det som inte riktigt går ihop. Aktörer planerar nu. Med vårt förslag kan man ansvarsfullt, rak i ryggen, senare i höst eller i sommar om det krävs, helt ställa in evenemang.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Då har man trots det ett mer komplett stöd för de aktörerna. Då kan man göra det som krävs ur smittskyddssynpunkt utan att behöva ha dåligt samvete och senare få ännu större kostnader när man ska försöka återstarta de evenemangen och aktörerna efter att de har gått i konkurs.


Anf. 57 Edward Riedl (M)

Fru talman! Låt mig börja med att tacka ministern för en god debatt, ett gott samtal, eller hur man nu vill uttrycka sig. Jag betvivlar inte alls kulturministerns intentioner för att se till att kultur- och idrottsutbudet ska finnas kvar efter pandemin. Låt mig också säga att regeringen redan har gjort en del saker som är bra.

Det som vi säger från Moderaternas sida - och nu en majoritet i finansutskottet - är att det behöver göras mer. Det behövs ytterligare resurser för att säkerställa att de olika folkkära arrangemangen ska kunna finnas kvar efter pandemin.

Jag hoppas att kulturministern - även om hon inte kan säga det i talarstolen - lyckas övertyga övriga i regeringen om nödvändigheten av detta. Hon skulle också kunna skicka en signal till sina ministerkollegor som deltar, eller skulle kunna delta, i beredningen av ärendet i finansutskottet. De är varmt välkomna att höra av sig om det finns saker som de vill förbättra i förslaget. Det är vi helt öppna för. Det är bättre att göra saker tillsammans.

Ministern är inne på detta med storlek på arrangemangen och att man inte vill uppmuntra. SVT gjorde en ganska bra sammanställning som jag rekommenderar ministern att titta på, om hon inte redan har sett den.

Det är arrangemang som Way out West, Summerburst, Lollapalooza, Sweden Rock Festival, Uppsala Reggae Festival, Storsjöyran, Dansbandsveckan i Malung och Brännbollsyran i Umeå. Jag kan fortsätta att räkna upp dem. Det är rätt stora arrangemang som planeras för fullt. Det byggs upp kostnader. Om de inte kommer att kunna genomföra dem helt eller delvis kommer det att vara stora ekonomiska underskott som följd. Det är därför den typen av stöd som Moderaterna har tagit fram behövs, fru talman.

Jag hoppas att regeringen vill vara med i arbetet att göra förslaget ännu bättre om det finns någon möjlighet till detta. Den utsträckta handen gäller. Med det vill jag tacka ministern för en god debatt och önska lycka till att försöka påverka regeringen att landa lite bättre än vad den har gjort hittills.


Anf. 58 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Jag vill återigen tacka för en intressant och givande debatt. Det är skönt att veta att kultur- och idrottspolitiska frågor väcker stort engagemang i riksdagen. Vi är överens om att kulturen och idrotten måste stödjas helt och brett över hela landet. Vi måste ha ett stöd som kan gå till både små och stora aktörer som både säkrar överlevnad och kan stötta till produktion, planering och genomförande även om arrangemangen blir väsentligt mindre än vad vi kanske är vana vid.

Vi ska naturligtvis också se till att vi har en beredskap och en möjlighet att stötta evenemang som har planerats i ett läge där smittspridningen blir väsentligt lägre. Det menar jag att vi gjorde när vi tillförde stödet till Kulturrådet för inställda och uppskjutna evenemang. Det har säkrat överlevnaden för en mängd aktörer runt om i hela landet. Det har varit helt avgörande. Det gäller även idrottsstödet, som har kunnat ges till de delar av idrottsrörelsen som till exempel arrangerar de stora motionsloppen. De är oftast drivna av idrottsrörelsen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi jobbar nu med att ta fram förslag framåt. Vi ska komma ihåg att vi har gett besked om krisstöd till och med februari. Det gläder mig att Moderaterna står bakom de stöd som regeringen har presenterat och också intentionen att det inte räcker med ett garantistöd. Verksamhetsstöd behövs för att vi ska kunna ha ett livaktigt kulturliv.

Nu håller vi på att jobba med ett regelverk. Vi behöver se lite bättre vad vi skulle kunna se framför oss utifrån smittläget. Vi vill alla att det ska finnas evenemang runt om i landet. Vi måste ha så flexibla stöd som möjligt för att kunna ta hänsyn till olika situationer.

Jag och regeringen för en aktiv dialog med kulturlivet, idrottsrörelsen och fortsätter gärna med riksdagen och naturligtvis samarbetspartierna. Jag ser inget behov av att vi ska ha ett högt politiskt tonläge. Vi ska självklart försöka att hitta bra lösningar för både små och stora arrangemang runt om i landet.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2020/21:450 Kulturstöd till kultur- och idrottsarrangörer

av Ida Drougge (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

År 2020 fick många kultur- och idrottsarrangörer helt ställa in eller kraftigt begränsa och ändra sina evenemang till följd av coronapandemin. Som en konsekvens av detta är marginalerna för många inför år 2021 små, på gränsen till obefintliga. Det kostar att planera och arrangera idrotts- och kulturevenemang, och återkommande evenemang som motionslopp och festivaler har både fasta och återkommande kostnader som uppstår innan deras intäkter från biljettförsäljning trillar in.

Med år 2020 i ryggen är frågan inte bara om vi nu år 2021 kommer att få kunna springa Lidingöloppet, Göteborgsvarvet eller gå på konsert igen. För om pandemin håller i sig och arrangemang likt dessa behöver ställas in än en gång är frågan om det år 2022 finns några stora motionslopp att komma tillbaka till över huvud taget. Så ser det ut i dag för Sveriges kultur- och idrottsarrangörer.

Vi moderater föreslår därför ett nytt krisstöd till Lidingöloppet, Vätternrundan, Sweden Rock och alla andra viktiga kultur- och idrottsevenemang. Med förslaget kan motionslopp, ungdomscuper, publikidrott, musikaler och festivaler överleva även om de behöver ställas in till följd av restriktioner på grund av covid-19. Att arrangörerna med vårt förslag får tillbaka 70 procent av sina faktiska kostnader vid ett inställt arrangemang ger också biljettköpare till kultur och idrott en trygghet.

Vi hoppas alla att samhället snart kan öppna upp, men vi behöver samtidigt planera för att läget håller i sig eller förvärras. Regeringen har genomgående under den här pandemin varit senfärdig och risker nu att vara det på nytt.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad ämnar ministern göra för att bidra till att vi i år förhoppningsvis kan springa Lidingöloppet, cykla Vätternrundan eller simma Vansbrosimmet på ett smittsäkert sätt, och hur ämnar ministern kompensera arrangörerna om evenemangen inte kan genomföras?

Besvarades tillsammans med