Brottslighet mot djurbönder

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 9 februari 2018

Interpellation: Brottslighet mot djurbönder

Interpellation 2017/18:337 av Runar Filper (SD)

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2017/18:337 Brottslighet mot djurbönder

av Runar Filper (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Vi svenskar ska vara stolta över hur vi värnar om våra djur. Vår djurvälfärd är bland de främsta i världen. De högt uppsatta lagar och regler vi har i Sverige kring djurhållning kräver stor kunskap och engagemang, vilket våra bönder genom hårt arbete och med yrkesstolthet upprätthåller dag efter dag.

Dessvärre möter många djurbönder, främst pälsfarmare, allvarliga hot från djurrättsaktivister som inte delar den synen. I stället vill man genom skadegörelse och terror skrämma djurbönder och pälsfarmare att helt upphöra med sin verksamhet. Dessa djurrättsaktivister verkar inte sky några medel för att uppnå sin agenda.

Den terror som kan tillskrivas djurrättsaktivister innefattar bland annat mordhot, anlagda bränder, materiell förstörelse och utsläppta djur. Det kan även konstateras att i de fall exempelvis minkar släpps ut ur burarna ägnar sig dessa djurrättsaktivister åt kvalificerat djurplågeri, då dessa djur har svårt att klara sig utanför burarna.

För att komma till rätta med denna brottslighet är det av största vikt att kartlägga, bekämpa och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism. Som ett led i det arbetet anser vi att Rikspolisstyrelsen bör åläggas att ta ett nationellt helhetsansvar. Dessutom måste straffsatserna för olaglig djurrättsaktivism skärpas betydligt.

Regeringen har nyligen gett Polismyndigheten och Säkerhetspolisen i uppdrag att stärka sitt arbete mot politiskt motiverad brottslighet som begås av extremistiska grupper vars syfte är att försöka förändra samhället genom brottsliga och våldsamma metoder.

Men flertalet pälsfarmare upplever en ignorans från polis- och rättsväsendets sida, samtidigt som det djurrättsaktivistiska våldet eskalerat den senaste tiden.

Situationen är redan ansträngd, och samhället måste tydligare markera mot denna terror.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta ytterligare åtgärder för att garantera tryggheten för djurbönder som utsätts för kriminell djurrättsaktivism?