Till innehåll på sidan

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om en gemensam rekonstruktionsmekanism och rekonstruktionsfond (KOM(2013) 520)

Utlåtande 2013/14:FiU13

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
16 oktober 2013

Utskottens utlåtanden

Utskotten kan granska meddelanden från EU:s institutioner. Ofta handlar det om så kallade strategiska dokument från EU-kommissionen som kan vara idédokument, diskussionsunderlag och långsiktiga planer för kommande lagstiftning. När ett utskott har granskat ett sådant meddelande skriver det ett utlåtande till kammaren om granskningen.

Utskotten gör också subsidiaritetsprövningar av EU-förslag. De ska då bedöma om ett beslut bör fattas på EU-nivå eller av på nationell nivå. Om utskottet anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen skriver det ett utlåtande. 

Beslut

EU-förslag om bankakut strider mot subsidiaritetsprincipen (FiU13)

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om en gemensam rekonstruktionsmekanism och rekonstruktionsfond för EU:s bankunion. Riksdagen anser att delar av förslaget strider mot de så kallade subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna. Riksdagen anser också att det är osäkert om förslaget är förenligt med EU-fördraget och beslutade att skicka ett motiverat yttrande till EU.

Rekonstruktionsmekanismen ska omfatta alla länder som väljer att delta i bankunionen. En rekonstruktionsnämnd övertar delar av de nationella myndigheternas beslutanderätt, och en gemensam rekonstruktionsfond ersätter de nationella fonderna. Riksdagen anser att förslaget inte innehåller ett tillräckligt starkt skydd mot att nationella budgetmedel kan användas för att finansiera avvecklingsfonden. Det gäller i synnerhet under den period då fonden byggs upp, då den saknar tillräckligt med resurser för att hantera en kris.

Kommissionens förslag innebär en betydande koncentration av makt till EU:s institutioner och myndigheter, anser riksdagen. Målet med förslaget skulle enligt riksdagen även kunna uppnås med en jämnare maktfördelning mellan EU-organen och EU-länderna. Riksdagen ifrågasätter också kommissionens makt och roll. Det finns tydliga risker för sammanblandning av roller vilket kan påverka effektiviteten.

Invecklad och till och med svår att förstå. Det är riksdagens syn på processen för hur beslut om rekonstruktion eller avveckling av en bank ska gå till. Flera olika institutioner och myndigheter är inblandade och riksdagen är tveksam om det kommer att fungera effektivt i ett krisläge.

Utskottets förslag till beslut
Riksdagen beslutar att lämna ett motiverat yttrande.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.

Ärendets gång

Förslag

Information kommer

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2013-09-19
Justering: 2013-10-03
Trycklov till Gotab och webb: 2013-10-08
Trycklov: 2013-10-08
Utlåtande 2013/14:FiU13

Alla beredningar i utskottet

2013-08-29, 2013-09-19

EU-förslag om bankakut strider mot subsidiaritetsprincipen (FiU13)

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om en gemensam rekonstruktionsmekanism och rekonstruktionsfond för EU:s bankunion. Finansutskottet anser att delar av förslaget strider mot de så kallade subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna. Utskottet anser också att det är osäkert om förslaget är förenligt med EU-fördraget. Utskottet föreslår att riksdagen skickar ett motiverat yttrande till EU.

Rekonstruktionsmekanismen ska omfatta alla länder som väljer att delta i bankunionen. En rekonstruktionsnämnd övertar delar av de nationella myndigheternas beslutanderätt, och en gemensam rekonstruktionsfond ersätter de nationella fonderna. Utskottet anser att förslaget inte innehåller ett tillräckligt starkt skydd mot att nationella budgetmedel kan användas för att finansiera avvecklingsfonden. Det gäller i synnerhet under den period då fonden byggs upp, då den saknar tillräckligt med resurser för att hantera en kris.

Kommissionens förslag innebär en betydande koncentration av makt till EU:s institutioner och myndigheter, anser utskottet. Målet med förslaget skulle enligt utskottet även kunna uppnås med en jämnare maktfördelning mellan EU-organen och EU-länderna. Utskottet ifrågasätter också kommissionens makt och roll. Det finns tydliga risker för sammanblandning av roller vilket kan påverka effektiviteten.

Invecklad och till och med svår att förstå. Det är utskottets syn på processen för hur beslut om rekonstruktion eller avveckling av en bank ska gå till. Flera olika institutioner och myndigheter är inblandade och utskottet är tveksamt om det kommer att fungera effektivt i ett krisläge.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2013-10-16

Beslut, Genomförd

Beslut: 2013-10-16
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1
Stillbild från Beslut: Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om en gemensam rekonstruktionsmekanism och rekonstruktionsfond (KOM(2013) 520), Beslut

Beslut: Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om en gemensam rekonstruktionsmekanism och rekonstruktionsfond (KOM(2013) 520)

Webb-tv: Beslut

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om en gemensam rekonstruktionsmekanism och rekonstruktionsfond (KOM(2013) 520)

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen beslutar att lämna ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, rådets och kommissionens ordföranden med den lydelse som anges i bilaga 2.