Utländska examinas värdering i Sverige

Skriftlig fråga 2014/15:446 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-20
Överlämnad
2015-04-21
Anmäld
2015-04-22
Svarsdatum
2015-04-29
Sista svarsdatum
2015-04-29
Besvarad
2015-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Allt fler ungdomar och äldre väljer att studera utomlands, vilket är mycket positivt ur många aspekter. Utöver de kunskaper man får genom utbildningen får man en mängd andra erfarenheter och kunskaper, där språk och kultur är några mervärden.

Men dessvärre finns det också en del problem för en del som studerar i andra länder. Ett sådant exempel kan man läsa om nedan. Det är hämtat från ett brev som jag fick från en bekymrad pappa.

Min son har en mastersexamen i psykologi från ett universitet i Ungern och har av Socialstyrelsen nekats möjlighet att göra ptp-praktik (enda möjligheten att arbeta som psykolog i Sverige är starta med denna praktik) här i Sverige.  Målsättningen med ansökan var att få utbildningen värderad (bedömning från Socialstyrelsen) för att få arbeta som psykolog i Sverige (dvs få göra ptp-praktik). Till saken kan nämnas att Norge omgående ger denna möjlighet. Beslutet måste tolkas som att utbildningen saknar värde i Sverige eftersom Socialstyrelsen inte vill befatta sig med den. Dock om min son arbetar som psykolog i Ungern 2 år (vilket inte är möjligt pga av språket) så är han enligt regelverket en kandidat för att få legitimation i Sverige (med samma utbildning i botten). Sammantaget tycker undertecknad att detta är mycket märkligt och varken resurseffektivt (Sverige har inte haft någon kostnad för utbildningen) eller rättvist (utbildningar skall alltid värderas efter innehåll/kvalité).

 

Mot bakgrund av dessa fakta är min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för de studenter som likt ovan nämnda exempel inte kan få sin legitimation inom sin profession på grund av Socialstyrelsens bestämmelser?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:446 besvarad av Helene Hellmark Knutsson (S), statsråd

Dnr S2015/3065/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:446 av Lotta Finstorp (M) Utländska examinas värdering i Sverige

Lotta Finstorp (M) har frågat ministern för högre utbildning och forskning vad hon avser att göra för de studenter som likt det exempel som beskrivs i frågan, inte kan få sin legitimation inom sin profession på grund av Socialstyrelsens bestämmelser.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag kan som minister inte uttala mig om enskilda fall, och håller mig därför till en beskrivning av de bestämmelser som gäller i den här frågan.

Det krävs inte något beslut från Socialstyrelsen för att få fullgöra praktisk tjänstgöring (PTP) i vården. Däremot krävs att man avlagt psykologexamen. En psykologexamen från annan EU/EESstat behöver bedömas av Universitets- och Högskoleämbetet (UHR), så att det framgår att den motsvarar en svensk psykologexamen när man ansöker om PTP. Den som vill göra praktisk tjänstgöring i vården får vända sig direkt till det landsting där man vill få en plats. Landstingen har olika möjlighet att ordna PTP, och tillgången till PTP kan också variera över tid. Först efter att den praktiska tjänstgöringen är avslutad, ansöker man om legitimation som psykolog hos Socialstyrelsen.

Mot denna bakgrund kan konstateras att det inte idag finns några hinder i gällande bestämmelser för svenska studenter att göra sin praktiska tjänstgöring i svenska landsting, sedan de fått sin utländska psykologexamen bedömd av UHR.

Stockholm den 29 april 2015

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.