Utbetalningsvillkoren för tjänstepension

Skriftlig fråga 2017/18:470 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-12
Överlämnad
2017-12-13
Anmäld
2017-12-14
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

De allra flesta som går i pension i dag får en väsentlig andel av sin totala pensionsinkomst från tjänstepensionen. Villkoren för uttag av tjänstepension skiljer sig mellan olika avtal, likaså gör förvalen på blanketter och den medföljande informationen. Därtill är det numera vanligt att man som individ har tjänstepension från olika arbetsgivare och avtal. Det är således inte helt enkelt att få grepp om och kunna göra välavvägda val för uttaget av sin tjänstepension.

De senaste åren har allt fler, en del medvetet men många även omedvetet, tagit ut sin tjänstepension kortvarigt, vilket ofta innebär under fem år. När man väl gjort sitt val går det inte att ändra. Det innebär en högre inkomst under de första fem åren men därefter sjunker inkomsten dramatiskt och för många är möjligheterna att sedan öka sin inkomst små.

Riksrevisionen har i en rapport om just tjänstepensionen konstaterat att det föreligger betydande krångel i dessa system och att många dessvärre inte förstår de ekonomiska konsekvenserna av de olika alternativen och valen.

För snart två år sedan mottog regeringen remissvaren på betänkandet Tjänstepension – tryggandelagen och skattereglerna (SOU 2015:68). Bland förslagen i betänkandet ingår en förändring av utbetalningsvillkoren för tjänstepensioner som skulle göra det möjligt med uppehåll i kortvariga uttag och att kunna förlänga den valda utbetalningstiden efter att pensionen börjat betalas ut. Sedan dess har ingenting hänt från regeringens sida.

Med tanke på att de kortvariga uttagen av tjänstepension medför en risk för att äldre människor får inkomstnivåer som blir oacceptabelt låga så är dessa förslag brådskande.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

När kommer konkreta lagförslag som förbättrar utbetalningsvillkoren för tjänstepensioner så att individen både kan göra uppehåll och förlänga utbetalningstiden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:470 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2017/07249/SF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:470 av Sten Bergheden (M)
Utbetalningsvillkoren för tjänstepension

Sten Bergheden har frågat mig när det kommer konkreta lagförslag som förbättrar utbetalningsvillkoren för tjänstepensioner så att individen både kan göra uppehåll och förlänga utbetalningstiden.

Jag delar synen att det finns egenskaper i vissa av tjänstepensionssystemen som ibland försvårar för den enskilde och som även kan leda till negativa effekter för den enskilde. Det finns också en samsyn om detta i Pensionsgruppen, med företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen. Arbetsmarknadens parter har en avgörande roll i arbetet med ett längre arbetsliv och trygga pensioner och de har genom avsiktsförklaringen för ett längre arbetsliv visat sitt ansvarstagande. Pensionsgruppen har i sin överenskommelse om långsiktigt trygga och höjda pensioner, som presenterades den 14 december, enats om att genomföra en översyn av villkoren i inkomstskattelagen för rätt till avdrag för pensionsavsättningar. Avsikten är att i den översynen bl.a. se över avdragsrättens storlek, utbetalningstidens längd, möjligheten att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna och förlänga utbetalningstiden efter att pension börjat betalas ut och möjligheten att tjäna in pensionsrätt efter 65 år. Pensionsgruppen har också enats om att inrätta ett särskilt partsråd där det kan ske ett organiserat och löpande samråd med arbetsmarknadens parter.

Stockholm den 20 december 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.