Trafikmedicinska krav för körkort

Skriftlig fråga 2020/21:2414 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-01
Överlämnad
2021-04-06
Anmäld
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sedan 2018 har Transportstyrelsen arbetat med att se över de trafikmedicinska kraven för diabetes och synfunktionerna för att få lov att ha körkort. Detta arbete har varit väldigt efterfrågat och efterlängtat, bland annat eftersom gällande regelverk i betydande utsträckning blivit föråldrat och inte anpassats efter dagens förutsättningar vad beträffar bland annat tillgången till modern medicinteknik i form av exempelvis kontinuerlig glukosmätning. Undertecknad, patientorganisationer och många andra röster har därför efterlyst ett nytt, modernt regelverk och ett regelverk som ger utrymme för ordentliga individuella prövningar. Nu gällande regelverk är alltför schablonmässigt och generellt utformat, vilket leder till att fler personer än vad som är motiverat utifrån ett trafiksäkerhetsperspektiv nekas körkortsbehörighet. Detta gäller särskilt personer med insulinbehandlad diabetes som önskar ta eller behålla körkort med högre behörighet. 

I juni i fjol publicerade så Transportstyrelsen två rapporter om syn och diabetes. Av dessa båda rapporter framgår bland annat att medicinföreskrifterna i vissa delar inte når upp till kraven i körkortsdirektivet, som Sverige är skyldigt att efterleva, och i vissa andra delar är strängare än kraven i nämnt direktiv. Utifrån detta har myndigheten landat i en självklar slutsats – medicinföreskrifterna behöver förändras. Myndigheten föreslår att medicinföreskrifterna avseende syn samt diabetes ska revideras för att:

  • uppnå minimikraven i körkortsdirektivet
  • ta bort de särkrav som inte längre är motiverade att ha kvar i föreskrifterna
  • öka tydligheten.

Exempel på områden där Transportstyrelsen gör bedömningen att revideringar antingen är nödvändiga eller önskvärda är bland annat:

  • högre behörigheter vid diabetes mellitus med medicinering som medför risk för hypoglykemi
  • kriterier för när högre behörigheter ska kunna medges
  • synundersökning – innehåll i synundersökningen och kompetenskrav för utförande (lägre och högre behörigheter)
  • synfält – mätmetod och synfältskrav (lägre och högre behörigheter).

Nu pågår ett arbete med att revidera föreskrifterna, men hur detta arbete fortskrider och när det kan tänkas bli slutfört är oklart. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att påskynda Transportstyrelsens arbete med att ta fram nya trafikmedicinska föreskrifter, och när kan dessa förväntas bli beslutade och träda i kraft?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2414 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2020/21:2411 Simulatortest för bedömning av körförmåga och fråga 2020/21:2414 Trafikmedicinska krav för körkort båda av Johan Hultberg (M)

Johan Hultberg har frågat mig om regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att återinföra möjligheten till simulatortest och att utreda ett nytt system för körprov, eller hur jag eller regeringen avser att efterleva tillkännagivandet om detta från riksdagen. Johan Hultberg har vidare frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att påskynda Transportstyrelsens arbete med att ta fram nya trafikmedicinska föreskrifter, och när dessa kan förväntas bli beslutade och träda i kraft.

En säker vägtrafik med säkra förare är naturligtvis utgångspunkten för de krav som ställs på våra förare och en viktig del av arbetet för att uppnå nollvisionen – att ingen ska behöva dö eller skadas allvarligt i trafiken.

När det gäller de medicinska föreskrifterna för innehav av körkort pågår det inom Transportstyrelsen föreskriftsarbeten till följd av översynen av de medicinska körkortskraven gällande syn och vid diabetes. Enligt uppgifter från Transportstyrelsen planeras de nya föreskrifterna träda ikraft den 1 januari 2022 vad avser diabetes och under 2022 vad avser synkraven. Arbetet kan följas via myndighetens webbsida.

När det gäller användning av simulatortester och körtester behöver det ske en bedömning av vilka krav som behöver uppfyllas för att sådana tester skulle kunna användas som en del av utvärderingen av en persons körförmåga, utan att ge avkall på trafiksäkerheten. Det tillkännagivande som riksdagen lämnat till regeringen angående simulatortester och körtester som en del av bedömningen vid dispens från synkraven för körkort är under beredning.

Stockholm den 14 april 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.