Svenska myndigheters inköp av livsmedel

Skriftlig fråga 2017/18:583 av Magnus Oscarsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-16
Överlämnad
2018-01-17
Anmäld
2018-01-18
Svarsdatum
2018-01-24
Sista svarsdatum
2018-01-24
Besvarad
2018-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

När Naturvårdsverket arrangerade en konferens i början av december serverades kyckling från Lettland, ett land där djurskyddet är sämre än i Sverige.

Det är demoraliserande, och upplevs som dubbelmoral, när de myndigheter som ansvarar för att utfärda regler för livsmedelsproduktion och kontrollera deras efterlevnad köper in mat som produceras på ett sätt som de själva inte skulle tillåta.

Sverige har i jämförelse med vår omvärld lagar, förordningar och branschregler som innebär att vi har en mycket lägre antibiotikaanvändning och högre djurvälfärd.

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:
 

Vad tänker statsrådet göra för att säkerställa att de statliga myndigheterna vid sina upphandlingar använder upphandlingskriterier på minst samma nivå som kraven på producenter inom Sverige? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:583 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2018/00178/OU

Finans

departementet

Civil

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:583 av Magnus Oscarsson (KD)
Svenska myndigheters inköp av livsmedel

Magnus Oscarsson har frågat mig vad jag tänker göra för att säkerställa att de statliga myndigheterna vid sina upphandlingar använder upphandlings-kriterier på minst samma nivå som för producenter inom Sverige.

Rätt använd kan offentlig upphandling vara ett effektivt verktyg för att åstadkomma flera positiva effekter i samhället, t.ex. vad gäller djurskydd och djurhälsa vid livsmedelsproduktion. Därför har regeringen vidtagit en rad åtgärder på området.

I regeringens nationella upphandlingsstrategi som lanserade sommaren 2016 framhåller regeringen att upphandlande myndigheter, vid upphandling av livsmedel och måltidstjänster, säkerställer goda förhållanden under djurets liv oavsett produktionsland. I strategin påtalas vidare att statliga myndigheter fyller en viktig funktion genom att föregå med gott exempel på hur djurskydd kan – och får - säkerställas i offentliga upphandlingar. Regeringen förväntar sig att det som kommer till uttryck i strategin faktiskt realiseras av de upphandlande myndigheterna.

Såsom Magnus Oscarsson nämner har vi i Sverige höga djurskyddskrav t.ex. vad gäller låg antibiotikaanvändning och hög djurvälfärd. De krav som ställs vid upphandling av livsmedel och måltidstjänster bör återspegla medborgarnas förväntningar på att minst svenska djurskyddskrav uppfylls. Jag vill understryka att upphandlare både får, kan och bör ställa krav på livsmedlens kvalitet, miljö och djurskydd.

Här har kommuner, landsting och de statliga myndigheterna ett stort ansvar att, genom ett strategiskt perspektiv på sina inköp, ligga före och utveckla den offentliga upphandlingen. Genom att inrätta Upphandlingsmyndigheten har regeringen gett förutsättningar för att upphandlande myndigheter och enheter ska kunna upphandla livsmedel med t.ex. krav om gott djurskydd såsom Upphandlingsmyndighetens kriterier nr. 10419 Beläggningsgrad (djurtäthet) kyckling. Regeringen har dessutom gett Upphandlingsmyndigheten ett särskilt uppdrag att förstärka kompetensen hos upphandlande myndigheter, enheter och leverantörer när det gäller strategisk upphandling av livsmedel och måltidstjänster. En delrapport lämnas nu i februari 2018 och ska slutredovisas i februari 2019.

Jag vara tydlig med att regeringen har höga ambitioner för att det ska ställas krav som minst motsvarar svenska djurskyddskrav vid livsmedelsupphandlingar.

Stockholm den 23 januari 2018

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.