Statsfinansiella kostnader för ett Natomedlemskap
Skriftlig fråga 2009/10:709 av Eriksson, Birgitta (s)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2010-04-09
- Anmäld
- 2010-04-09
- Besvarad
- 2010-04-14
- Svar anmält
- 2010-04-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 9 april
Fråga
2009/10:709 Statsfinansiella kostnader för ett Natomedlemskap
av Birgitta Eriksson (s)
till finansminister Anders Borg (m)
Minst två partier i regeringen förespråkar ett Natomedlemskap. Att ett sådant knappast skulle bli gratis utan snarare tvärtom, skulle inskränka på välfärden, är uppenbart.
Nato har planer på en gemensam missilsköld eller ett säkerhetstak, som Natos generalsekreterare Fogh Rasmussen kallat det. Forskningen har kostnadsberäknat det till uppemot 20 miljarder dollar (15 miljarder euro) att bygga.
Natoss uttalade mål eller krav är att medlemsländerna ska satsa två procent av sin bruttonationalprodukt, bnp, på försvaret. Storbritannien och Frankrike är båda ovanför den nivån med 2,2 procent respektive 2,3 procent. Tyskland, Italien och Spanien kritiseras eftersom de bara ligger på 1,3 procent.
Enligt Försvarsmaktens hemsida ligger försvarets andel av bnp runt 1,5 procent och man måste gå tillbaka till tiden före år 2000 för att hitta siffror på 2,0 procent och däröver. Ett svenskt Natomedlemskap skulle med andra ord kräva en massiv resursöverföring från välfärden till försvarsmakten.
Avser finansministern att ta initiativ till en utredning om de statsfinansiella kostnaderna samt de välfärdsmässiga konsekvenserna av ett svenskt Natomedlemskap?
Svar på skriftlig fråga 2009/10:709 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors
Svar på frågorna
2009/10:708 Sverige och Natos missilsköld
2009/10:709 Statsfinansiella kostnader för ett Natomedlemskap
Försvarsminister Sten Tolgfors
Birgitta Eriksson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att överväga ett svenskt Natomedlemskap och ett svenskt deltagande i missilsköldsprojektet. Hon har också frågat finansministern om han avser att ta initiativ till en utredning om de statsfinansiella kostnaderna samt de välfärdsmässiga konsekvenserna av ett svenskt Natomedlemskap. Denna fråga har överlämnats till mig.
Ett svenskt medlemskap i Nato står ej på den politiska agendan.
Frågan om försvaret mot ballistiska robotar i Europa diskuteras i första hand mellan de berörda länderna och inom Nato. Sverige är inte medlem i Nato och jag avser inte att ta initiativ till att överväga ett svenskt deltagande i detta robotförsvar.
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.