Samverkan hög-projektet inom Trafikverket

Skriftlig fråga 2024/25:311 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-10-23
Överlämnad
2024-10-24
Anmäld
2024-10-25
Svarsdatum
2024-10-30
Sista svarsdatum
2024-10-30
Besvarad
2024-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Samverkan hög är ett projekt som drivs inom Trafikverket på två platser i landet, varav ett är i Ljungby i Kronobergs län. Projektet går ut på att ett djupare samarbete finns mellan beställare (Trafikverket) och upphandlad utförare. I projektet tittar man mer på kvalitet än på lägsta pris. I projektet har flera goda exempel tagits fram där objekt som stått inför upprustning och där baskontrakt använts har gjort att man lyckats få projekten billigare och att pengarna då har räckt till fler projekt. 

I projektet finns också ett bra samarbete mellan kommunerna, räddningstjänsten, Trafikverket och upphandlad entreprenör. Detta är något som ibland kan saknas där denna typ av projekt inte bedrivs. 

Om vi vill att de pengar vi avsätter för just vägunderhåll verkligen ska gå till det är denna typ av projekt, där man jobbar tätt och nära varandra och kan hitta lösningar gemensamt, en bra sak att införa generellt inom hela Trafikverket. 

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson blir därför: 

 

Avser statsrådet att verka för att projektet Samverkan hög som arbetssätt ska bli permanent inom Trafikverket?

Svar på skriftlig fråga 2024/25:311 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2024/25:311 Samverkan hög-projektet inom Trafikverket

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:311 av Mikael Larsson (C)
Samverkan hög-projektet inom Trafikverket

Mikael Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att projektet Samverkan hög som arbetssätt ska bli permanent inom Trafikverket.

Den 3 oktober överlämnade regeringen en infrastrukturproposition till riksdagen med historiskt stora satsningar på transportinfrastrukturen. Det är av stor vikt att de medel staten tilldelar infrastrukturområdet används effektivt och på bästa sätt.

Regeringen anser att arbetet med att verka för ökad produktivitet och innovation i anläggningsbranschen och en bättre kostnadskontroll bör intensifieras. Upphandlingar inom infrastrukturområdet behöver bli mer effektiva och ändamålsenliga och det är därför nödvändigt att utveckling sker inom en rad områden, bl.a. teknikutveckling och innovation, mer kostnadseffektiva utformningar samt effektivare upphandlingar och samverkan med entreprenörsmarknaden.

Regeringen har även för avsikt att pröva alternativa finansieringsformer, under förutsättning att de kan leda till ett snabbare och mer kostnadseffektivt genomförande, eller att fler projekt kan genomföras inom en viss tidsram än vad som annars hade varit fallet. Även nya produktionsupplägg och driftsformer, exempelvis ett genomförande i bolagsform eller så kallad offentlig-privat samverkan, ska övervägas i detta syfte.

I infrastrukturpropositionen föreslår regeringen att ramarna för vägunderhåll ökar med 116 miljarder kronor, i fasta priser. Det är en kraftig ökning med 48 procent. Regeringen prioriterar nu underhåll, det handlar om mer pengar till underhåll och mer underhåll för pengarna. Hur Trafikverket och leverantörsmarknaden i detalj ska arbeta med olika verktyg för samarbete i de kontrakt som upphandlas av Trafikverket är en fråga för myndigheten att ta ställning till. Trafikverket har tagit fram nya riktlinjer som började gälla under 2024 avseende hur myndigheten bör arbeta med olika verktyg för samarbete. Syftet är att öka samarbetsnivån för att stärka affärsmässiga förutsättningar, kompetens och ledarskap, utveckla fler konkurrenskraftiga idéer och lösningar samt att tidigt kunna lösa gemensamma utmaningar och problem. I och med de nya riktlinjerna används inte längre de formella begreppen samverkan bas och samverkan hög. Det blir i stället parterna i respektive kontrakt som fattar ett gemensamt beslut kring vilka verktyg som ska tillämpas och hur de utformas. Jag kommer fortsatt att följa frågorna nära.

Stockholm den 30 oktober 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.