Regelförenklingar
Skriftlig fråga 2016/17:1643 av Jörgen Warborn (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-06-21
- Överlämnad
- 2017-06-21
- Anmäld
- 2017-06-26
- Sista svarsdatum
- 2017-06-28
- Svarsdatum
- 2017-06-29
- Besvarad
- 2017-06-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg svarade mig nyligen på en skriftlig fråga om ökad konkurrenskraft vid införande av EU-beslut. Där beskrev ministern hur regeringen arbetar med tre prioriteringar inom EU-arbetet. Dessa var följande:
1: att tänka småskaligt
2: att använda konsekvensutredningar i lagstiftningsarbetet
3: att sätta upp mål för att minska regelbördan.
Det är bra och viktigt att regeringen prioriterar regelförenklingar inom EU-arbetet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:
Avser regeringen och ministern att införa ett sådant regelförenklingsmål för Sverige som inom EU-arbetet?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1643 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Dnr N2017/04348/FF | ||
Näringsdepartementet |
Närings- och innovationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1643 av Jörgen Warborn (M) Regelförenklingar
Jörgen Warborn har frågat mig om jag och regeringen avser att införa ett sådant regelförenklingsmål för Sverige som inom EU-arbetet.
För att svenska företag ska ha konkurrenskraftiga förutsättningar i förhållande till omvärlden är det centralt att reglerna är ändamålsenliga. På så sätt begränsas den administration som krävs för att följa regel-verken. Även service, bemötande och korta handläggningstider är av stor vikt för ett konkurrenskraftigt företagsklimat och för att nå ökad tillväxt och syselsättning.
Det nationella förenklingsarbetet inriktas under mandatperioden mot områdena Bättre service och Mer ändamålsenliga regler och följs upp mot fyra mål som regeringen har redovisat för riksdagen.
Målen för området Bättre service är att handläggningstiderna hos myndigheterna ska minskas och att det ska bli enklare att lämna upp-gifter. Uppgifter ska först och främst lämnas digitalt och vid ett tillfälle. Det finns en outnyttjad potential i digitaliseringen som hjälpmedel för att göra det enklare för företagen samtidigt som det finns en förväntning från svenska medborgare och företag att fler myndighetskontakter ska kunna skötas digitalt.
För området Mer ändamålsenliga regler är målen att färre företag ska uppleva regler som tillväxthinder och att företagens administrativa kostnader till följd av regler ska minska. Samtliga mål har år 2020 som slutdatum men kommer att följas upp och utvecklas löpande. En årlig uppföljning mot målen lämnas i regeringens budgetproposition.
Min bedömning är att regeringens mål för förenklingsarbetet är relevanta och motsvarar ett behov hos företagen. De prioriteringar som Sverige har i EU-arbetet överensstämmer med inriktningen för det nationella arbetet.
Stockholm den 29 juni 2017
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.