Regelförenklingar hos myndigheter
Skriftlig fråga 2017/18:581 av Jörgen Warborn (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-16
- Överlämnad
- 2018-01-17
- Anmäld
- 2018-01-18
- Svarsdatum
- 2018-01-24
- Sista svarsdatum
- 2018-01-24
- Besvarad
- 2018-01-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Näringslivets Regelnämnd (NNR) gör för tredje året i rad en granskning av de statliga regleringsbreven och instruktionerna till 24 myndigheter som är relevanta för företag i Sverige, med avseende på regelförbättringar och förenklingar.
Som NNR konstaterar i sin granskning finns det en viss diskrepans mellan regeringens uttalande ambitioner att minska regelkrånglet och det faktiska utfallet. Enligt deras utredning nämns regelförbättring och företagarnas villkor inte alls i de flesta av årets regleringsbrev.
Den samlade känslan är att regeringen, trots att den säger att regelförbättring är viktigt, egentligen inte prioriterar frågan. De resultat som förbättrats sedan förra året är att fyra myndigheter fått nya uppdrag, men dessa är tyvärr mycket begränsade både i omfattning och i betydelse, säger Andrea Femrell, VD på Näringslivets Regelnämnd NNR.
Just krångliga regler som tar tid i anspråk och fördyrar för företag är en konkurrensnackdel och har återkommande framförts av svenska företag som ett förbättringsområde.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:
Avser ministern att ta till sig av NNR:s kritik och se över regleringsbreven för att faktiskt minska regelbördan för svenska företag?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:581 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Svar på fråga 2017/18:581 av Jörgen Warborn (M)
Regelförenklingar hos myndigheter
Jörgen Warborn har frågat mig om jag avser att ta till mig av NNR:s kritik och se över regleringsbreven för att faktiskt minska regelbördan för svenska företag.
Näringslivets Regelnämnd (NNR) har granskat regleringsbreven och instruktionerna till 24 myndigheter som är relevanta för företag i Sverige. Enligt deras granskning nämns regelförbättring och företagarnas villkor inte alls i de flesta av dessa regleringsbrev.
Regeringen delar uppfattningen om vikten av regelförenklingar som en del i arbetet med att stärka företagens konkurrenskraft. Framgångsrika och växande små och medelstora företag som anställer är helt avgörande för att nå regeringens jobbmål. Regeringen bedriver därför en aktiv näringspolitik med fokus på insatser som förbättrar företags och företagares villkor, som ökar Sveriges attraktionskraft för investeringar och stärker incitamenten att starta företag.
För att svenska företag ska ha konkurrenskraftiga förutsättningar i förhållande till omvärlden är det centralt att reglerna är ändamålsenliga. På så sätt begränsas den administration som krävs för att följa regelverken. Även service, bemötande och korta handläggningstider är av stor vikt för ett konkurrenskraftigt företagsklimat och för att nå ökad tillväxt och sysselsättning.
Regeringen överväger alltid lämpliga styrformer för att politiken ska få det avsedda genomslaget. Förenklingsarbetet är inget undantag och det styrs genom den årliga budgetpropositionen, förordningar, regeringsuppdrag och myndigheternas regleringsbrev. Några för näringarna relevanta myndigheter som i sina regleringsbrev fått återrapporteringskrav om regelförenkling är Statens jordbruksverk, Livsmedelsverket och länsstyrelserna.
Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, förenklar vi för företagare och medborgare i alla delar av landet. En fullt ut digital ärendehantering gör det lättare för företag att göra rätt från början, att få en snabbare ärendehantering och att lättare få besked om ärendestatus. Med bra service och digitala tjänster som är anpassade efter företagens förutsättningar och behov är mängden regler inte ett lika stort problem. Regeringen har bland annat gett Bolagsverket i uppdrag att införa en digital tjänst för inlämning av årsredovisningar. Genom elektroniska årsredovisningar skapas bättre möjligheter för att uppgifterna ska kunna återanvändas av flera myndigheter och företagens administrativa kostnader minska.
Härutöver har regeringen träffat en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om att företagare i regeltunga branscher ska erbjudas nationella digitala lösningar för att bl.a. kunna ansöka om kommunala tillstånd. Arbetet började med restaurangföretagare. Genom digitaliseringen blir den kommunala regeltillämpningen och tillståndsgivningen lika över landet samtidigt som handläggningstiderna och uppgiftslämnandet minskar. Dessa tjänster erbjuds nu restaurang- eller hotellföretag genom webbplatsen verksamt.se.
Stockholm den 24 januari 2018
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.