Parisavtalet
Skriftlig fråga 2016/17:1755 av Johan Hultberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-07-24
- Överlämnad
- 2017-07-25
- Besvarad
- 2017-08-09
- Sista svarsdatum
- 2017-08-09
- Svarsdatum
- 2017-08-09
- Anmäld
- 2017-08-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Klimattoppmötet i Paris 2015 blev ett viktigt genombrott för de internationella klimatförhandlingarna och därmed i kampen för att hejda och begränsa de globala klimatförändringarna. Totalt har 197 länder skrivit under Parisavtalet och 147 av dessa har också ratificerat det. Avtalet är varken tillräckligt eller felfritt men det lägger en bra grund för det fortsatta globala klimatarbetet och för fortsatta förhandlingar. Alla länder har ett gemensamt ansvar för att hejda den globala uppvärmningen slår avtalet fast. För att Parisavtalets mål, om att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader med sikte på att också hålla den under 1,5 grad, ska kunna nås krävs nu att världens länder också tar detta ansvar och uppfyller sina åtaganden från Paris. President Trumps besked om att han avser att dra USA ur Parisavtalet var därför ett mycket allvarligt besked. USA är världens, näst efter Kina, största utsläppsland och spelar därav en särskilt viktig roll.
Beskedet att USA avser att lämna Parisavtalet är alltså i sig mycket allvarligt men risken är också att beskedet dessutom får negativa följdverkningar. Att fler länder helt enkelt följer USA:s dåliga exempel. Då skulle Parisavtalet ytterligare snabbt försvagas. Dessvärre har redan flera länder signalerat att man efter USA:s besked överväger att dra sig ur eller att inte ratificera Parisavtalet. Det senaste exemplet är Turkiet. Efter det nyss avslutade G20-mötet i Hamburg gjorde Turkiets president Erdogan uttalanden om att Turkiet inte ska ratificera avtalet. Givet denna mycket oroväckande utveckling är det viktigt att Sverige, EU och andra likasinnade arbetar aktivt för att förhindra att fler länder frånsäger sig sitt ansvar för klimatförändringarna.
Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Lövin följande:
Vad gör statsrådet och regeringen för att förhindra att fler länder följer USA:s besked om att frånträda Parisavtalet?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1755 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Dnr M2017/01889/Kl | ||
Miljö- och energidepartementet |
Ministern för internationellt utvecklingssamarbete |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1755 av Johan Hultberg (M) Parisavtalet
Johan Hultberg har frågat mig vad regeringen gör för att förhindra att fler länder följer USA:s besked om att frånträda Parisavtalet.
Parisavtalet har fått globalt genomslag och har i dag ratificerats av 159 stater. Den globala omställningen mot klimatvänliga alternativ pågår redan och kommer att fortsätta. Sverige och EU står starkt bakom Parisavtalet. Detta bekräftades inte minst i de slutsatser som EU:s utrikesministrar antog vid rådsmötet den 19 juni 2017, där EU bl. a. uttrycker sin besvikelse över det amerikanska beslutet, bekräftar sitt fortsatta stöd för avtalet samt konstaterar att det inte kan omförhandlas.
Genom att tillkännage sitt planerade utträde ur Parisavtalet väljer USA att isolera sig från ett världsomfattande avtal. Sverige beklagar djupt USA:s beslut. Till följd av detta har många länder, på samma sätt som Sverige och EU, valt att uttrycka sitt stöd för avtalet. Vid G20-mötet i juli 2017 bekräftade 19 av 20 ledare att Parisavtalet är oåterkalleligt och att de står bakom avtalet. Vidare gjorde 6 av 7 länder en utfästelse om att genomföra Parisavtalet skyndsamt vid G7s möte i maj. Dessutom har ett antal länder valt att ansluta sig till avtalet efter USA:s besked om utträde.
Jag håller med Johan Hultberg om att det är mycket viktigt att motverka att andra parter följer USA:s exempel. Sverige och EU måste fortsätta visa ledarskap inom klimatarbetet bland annat genom att tydliggöra vår fortsatta ambition och lyfta fram de positiva möjligheter som omställningen till ett klimatsmart samhälle ger. Det är viktigt inte minst i förhållande till de länder som har en lägre ambition i sitt klimatarbete. Inom både Sverige och EU har vi visat att det går att ta ansvar för klimatet och samtidigt ha en god ekonomisk tillväxt. Det svenska klimatpolitiska ramverket ger långsiktiga förutsättningar för näringsliv och samhälle
att genomföra den omställning som krävs för att kunna lösa klimatutmaningen. Ramverket har rönt stort intresse internationellt; det är
en central del i arbetet för att leva upp till Parisavtalet. Genom initiativet Fossilfritt Sverige visar vi på hur olika samhällsaktörer kan arbeta gemensamt mot målet att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Sverige är även redo att fortsätta visa ledarskap när det gäller internationell klimatfinansiering.
Sverige fortsätter också bygga allianser med andra länder i syfte att driva klimatagendan framåt. Inom ramen för förhandlingarna pågår arbete tillsammans med andra progressiva länder och regioner för ett ambitiöst genomförande av Parisavtalet och för att inom kort fastställa avtalets regelverk. Ett exempel är vårt engagemang i den s.k. ”koalitionen för höga ambitioner” som omfattar stater från Afrika, Karibien och Stillahavsområdet. Gruppen tog vid sitt ministermöte i juni viktiga beslut för att öka takten i klimatarbetet i alla länder och sektorer. Det nordiska samarbetet är en central plattform för vårt internationella klimatarbete.
I maj antog nordiska klimat- och miljöministrar en deklaration för nordiskt ledarskap i arbetet med att genomföra Parisavtalet, den s.k. Oslodeklarationen.
Arktiska rådet är också en viktig plattform för dialog och samarbete med dess samansättning av medlemsländer. Rådet, inkl. USA, har nyligen ställt sig bakom en deklaration där medlemsländerna tydligt erkänner klimatförändringarnas negativa konsekvenser och behovet att agera kraftigt för att minska utsläppen. Det blir viktigt att fortsätta omsätta detta i ambitiösa aktiviteter.
Klimatutmaningen måste lösas gemensamt. För Sverige går ett starkt Parisavtal hand i hand med att värna multilateralt samarbete. Genom vårt nationella och internationella klimatarbete visar Sverige på hur Parisavtalet ger ökade förutsättningar för världens länder att skapa en hållbar utveckling.
Stockholm den 9 augusti 2017
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.