Översyn av alkohollagen
Skriftlig fråga 2016/17:975 av Johan Hultberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-03-03
- Överlämnad
- 2017-03-03
- Anmäld
- 2017-03-14
- Svarsdatum
- 2017-03-15
- Sista svarsdatum
- 2017-03-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Den svenska alkohollagen är sträng och detta utifrån ett gott syfte: att begränsa alkoholens skadeverkningar. Tyvärr innebär alkohollagens nuvarande utformning och tillämpning att besöks- och restaurangnäringen, särskilt på mindre orter och på landsbygden, begränsas på ett orimligt vis. Exempelvis är det mycket svårt för ett mikrobryggeri att få tillstånd att erbjuda provsmakning av sina produkter då alkohollagen ställer krav på att bryggeriets drycker ska ha gjorts av råvaror som producerats på den egna gården. Denna del av lagstiftningen bör ses över, liksom kravet att ett serveringsställe ska erbjuda ett varierat utbud av maträtter. Det sistnämnda kravet tolkas i praktiken oerhört stelbent, vilket ett aktuellt exempel från undertecknads hemkommun Växjö visar.
I Gemla, som ligger mellan Växjö och Alvesta, bedriver en restaurang verksamhet i anslutning till ortens lanthandel. Sedan några år tillbaka har man bland annat arrangerat pubkvällar, som utvecklats till en viktig mötesplats på orten. Nu stänger restaurangen, och det är mycket osäkert om några nya ägare kommer att kunna ta över och driva verksamheten vidare, givet kraven som ställs för alkoholtillstånd. Så som Växjö kommun tolkat lagens krav om ett varierat utbud av maträtter måste den lilla restaurangen erbjuda minst tre förrätter och tre efterrätter samt fem huvudrätter; alla lagade från grunden. Att uppfylla ett sådant krav är inga större svårigheter för en större restaurang i en större ort – men för en restaurang i en liten ort som Gemla, med omkring 1 800 invånare, ter sig kravet övermäktigt. Därför behöver lagen och dess tillämpning ses över.
Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Avser statsrådet att se över alkohollagen och dess tillämpning i syfte att göra lagstiftningen bättre anpassad till mindre aktörer och landsbygdens förutsättningar?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:975 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Dnr S2017/01431/FS | ||
Socialdepartementet |
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:975 av Johan Hultberg (M) Översyn av alkohollagen
Johan Hultberg har frågat mig om jag avser att se över alkohollagen och dess tillämpning i syfte att göra lagstiftningen bättre anpassad till mindre aktörer och landsbygdens förutsättningar.
Den svenska alkoholpolitik har som mål att främja folkhälsan genom att minska alkoholens skadeverkningar. Med en väl fungerande lagstiftning har samhället möjlighet att kontrollera hanteringen av alkohol i samhället och särskilt begränsa tillgängligheten till alkohol i vissa miljöer och sammanhang. Det är en alkoholpolitik som har haft effekt – alkoholkonsumtionen i Sverige är lägre än genomsnittet i Europa (Global status report on alcohol and health (2014), WHO).
Utifrån ett EU-rättsligt perspektiv måste den svenska alkoholpolitiken framstå som systematisk och sammanhängande annars riskerar vi förlora vårt monopol som är grundbulten i den svenska alkoholpolitiken. Samtidigt är det viktigt att ta till vara mindre aktörer och skapa goda förutsättningar för landsbygden. Därför arbetar Systembolaget kontinuerligt med att underlätta och förbättra service för dem som lokalt producerar drycker d.v.s. viner, öl, cider och sprit som har producerats i begränsade volymer på till exempel ”gårdar” i Sverige, och som inte ingår i Systembolagets ordinarie sortiment.
Exempelvis så kan idag, där efterfrågan finns, lokalt producerade drycker köpas i de tre butiker som ligger närmast tillverkningsstället. Vidare är det möjligt att beställa lokalt producerade drycker på tillverkningsstället både via webben och i butik. Alla lokalt producerade drycker som finns i beställningssortimentet kan beställas till valfri butik utan extra kostnad. I mars 2012 utvidgade Systembolaget sitt internleveranssystem till att även gälla för produkter i beställningssortimentet som är lokala och småskaliga och som lagerförs på minst en systembutik. Det innebär att kunder kan beställa lokala produkter till valfri butik i hela Sverige.
Krav på servering av mat i samband med servering av alkohol ligger i linje med den svenska alkoholpolitiken och har funnits med länge. Sambandet med matservering anses ha en allmänt återhållande effekt på alkoholdrickandet. Det framhålls emellertid i propositionen En ny alkohollag (prop. 2009:125) att vid bedömningen av förutsättningarna för att bevilja ett serveringstillstånd bör en noggrann prövning göras för varje enskilt serveringstillfälle.
Utan krav på matservering kan en tillverkare av alkoholdrycker som producerats på den egna gården erbjuda provsmakning av egentillverkade alkoholdrycker vid tillverkningsstället om tillverkaren har ett serveringstillstånd eller särskilt tillstånd för provsmakning.
En kommuns beslut om att inte bevilja ett serveringstillstånd får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.
Stockholm den 15 mars 2017
Gabriel Wikström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.