Omsättningslager för elnätsstolpar i trä
Skriftlig fråga 2024/25:432 av Mikael Larsson (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2024-11-12
- Överlämnad
- 2024-11-13
- Anmäld
- 2024-11-14
- Svarsdatum
- 2024-11-20
- Sista svarsdatum
- 2024-11-20
- Besvarad
- 2024-11-20
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Uppbyggnaden av ett starkt totalförsvar pågår runt om i Sverige och är något som är en viktig fråga, som Försvarsberedningen understryker. Prioriterade beredskapssektorer är bland annat elektroniska kommunikationer.
Regeringen uttrycker att Sveriges ekonomiska försvar behöver stärkas ytterligare och pekar där bland annat på uthållighet och lagerhållning. Regeringen menar också att man har för avsikt att tydliggöra statens och statliga myndigheters ansvar inom försörjning av kritiska varor och tjänster för totalförsvarets behov.
Tidigare har Sverige haft ett system där samhällsviktiga företag har benämnts som K-företag. En av de branscher som tidigare hade K-företag är producenterna av våra elnätsstolpar i trä.
I dag finns bara en ensam aktör som förväntas lagerhålla stolpar i beredskapssyfte. Elnätet är ofta det första som attackeras i krig, och elnätsstolpar är särskilt utsatta i kraftig storm. Detta såg vi inte minst under stormen Gudrun, där uppemot 20 000 stolpar behövdes på ett par veckor. I dag finns inget garanterat lager av elnätsstolpar i trä i Sverige.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:
Avser statsrådet att verka för att ett omsättnings- och beredskapslager för elnätsstolpar i trä införs?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:432 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Svar på fråga 2024/25:432 Omsättningslager för elnätsstolpar i trä
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Svar på fråga 2024/25:432 avMikael Larsson (C)
Omsättningslager för elnätsstolpar i trä
Mikael Larsson har frågat ministern för civilt försvar om han avser att verka för att ett omsättnings- och beredskapslager för elnätsstolpar i trä införs.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Elsystemet måste kunna leverera el till samhället, i fredstida normalläge, i fredstida krissituationer, under höjd beredskap och ytterst i krig. Leveranssäkerhetsmålet för elsystemet adresserar samtliga dessa krisnivåer. En god reparationsberedskap är en grundläggande förutsättning för en fungerande elförsörjning som möter totalförsvarets behov och lagerhållning av viktig materiel är en del av detta.
Erfarenheter från Ukraina visar att det under krig är nödvändigt med beredskap och förmåga att skyndsamt reparera både militär och civil infrastruktur för att möjliggöra en efter omständigheterna nödvändig funktionalitet. Även ett framtida förändrat klimat kan innebära en ökad påfrestning på energiförsörjningen genom fler och svårare väderrelaterade störningar.
Regeringen konstaterar i den energipolitiska inriktningspropositionen (prop. 2023/24:105) att elberedskapen behöver fortsätta utvecklas och stärkas för att minimera konsekvenser av elbortfall och möjliggöra en snabb återställning av försörjningen. Det innebär exempelvis fortsatta insatser inom bland annat reparationsberedskap, såväl materiel som personal.
Regeringen har gett i uppdrag till Statens energimyndighet att analysera behoven av energiförsörjning för totalförsvaret. I detta har ingått att föreslå en indelning av Sverige i geografiska områden för vilka det ska vara möjligt att identifiera normala energibehov.
Sveriges förmåga att förebygga, hantera och lära från olyckor och kriser bygger på den samlade förmågan hos alla aktörer i samhället. Ansvarsprincipen gäller, vilket innebär att den som har ett ansvar för en verksamhet under normala förhållanden har motsvarande ansvar även under krissituationer. I ansvaret ingår att vidta de åtgärder som krävs för att kunna förebygga, motstå, hantera, återställa och lära från olyckor och kriser och därigenom skapa både robusthet och krishanteringsförmåga. Det mer ansträngda säkerhetspolitiska läget och erfarenheterna från coronapandemin har ökat den allmänna medvetenheten om beredskapsrelaterade frågor inklusive sådana som gäller lagring.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 föreslagit att det civila försvaret tillförs ca 8,5 miljarder kronor under 2025. Dessutom har regeringen genom budgetpropositionen för 2025 och totalförsvarspropositionen angett beredskapssektorn för energiförsörjning som ett särskilt prioriterat område för det civila försvaret och tillför ca 1 miljard kronor för åtgärder inom sektorn. Huvuddelen av dessa medel föreslås gå till Energimyndighetens arbete med elberedskap.
Stockholm den 20 november 2024
Ebba Busch
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.