Ökad patientsäkerhet

Skriftlig fråga 2014/15:402 av Margareta B Kjellin (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-09
Överlämnad
2015-04-09
Anmäld
2015-04-10
Svarsdatum
2015-04-15
Sista svarsdatum
2015-04-15
Besvarad
2015-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Trots att frågan har utretts och att Socialstyrelsen har lagt förslag på regeringens bord väljer regeringen att inte lägga fram konkreta förslag om att stärka patientsäkerheten genom att införa utbildningslegitimation för kuratorer i hälso- och sjukvården. 

På den svenska arbetsmarknaden finns i dag redan 21 reglerade yrken med skyddade yrkestitlar inom hälso- och sjukvård. Denna arbetsordning är ett av många viktiga redskap för att säkra att vården genomförs säkert och med kvalitet. Det skapar en trygghet för patienterna att veta att det enbart är personal med legitimation och kompetensbevis som får utöva yrket. 

År 2013 tillsatte alliansregeringen en utredning om behovet av att införa en legitimation för kuratorer. En omständighet som pekar på att ärendet borde behandlas skyndsamt är att EU nästa år kommer att modernisera det så kallade yrkeskvalificeringsdirektivet. Det innebär konkret i detta fall att inget land inom EU får reglera yrken själva, utan detta ska godkännas på EU-nivå. 

I Moderaternas kommittémotion 2014/15:2663 begärs specifikt ett tillkännagivande om att ta fram riktlinjer för krav på formell kunskap och erfarenhet för att få arbeta med hälso- och sjukvård, omsorg, socialt arbete med mera. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet Gabriel Wikström att vidta för att ytterligare stärka patientsäkerheten, bland annat genom att införa legitimation för kuratorer före år 2016?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:402 besvarad av Gabriel Wikström (S), statsråd

Dnr S2015/2694/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:402 av Margareta B Kjellin (M) Ökad patientsäkerhet

Margareta B Kjellin har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för att ytterligare stärka patientsäkerheten, bland annat genom att införa legitimation för kuratorer före år 2016.

Socialstyrelsen framförde i rapporten, som Margareta B Kjellin nämner, att det ur ett patientsäkerhetsperspektiv finns skäl att införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Vidare framför Socialstyrelsen att för att en utbildning ska kunna leda till legitimation krävs bl.a. att utbildningen är kvalificerad och att den leder till ett yrke. Socialstyrelsen föreslog därför införande av en legitimationsgrundande vidareutbildning om 30 högskolepoäng.

Precis som Margareta B Kjellin framför kommer det reviderade yrkekvalifikationsdirektivet träda i kraft den 1 januari 2016.

I nuläget pågår inom EU ett arbete där medlemsländerna inventerar sina nationella yrkesregleringar och ombeds reflektera kring och motivera denna. Det reviderade yrkeskvalifikationsdirektivet kommer inte innebära att medlemsstaterna inte längre kan reglera ytterligare yrken men regleringen ska, precis som enligt tidigare direktiv, vara förenlig med EU-rättsliga regler.

Frågan om legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården bereds inom regeringskansliet. En sådan utbildning måste vara väl anpassad till verksamheten inom hälso- och sjukvården samt överensstämma med EU-rättsliga regler. Beredningsarbetet sker i nära dialog mellan bl.a.- Social- och Utbildningsdepartementen.

När det gäller patientsäkerhet i allmänhet har det de senaste åren varit ett ökat fokus och särskilda satsningar på patientsäkerhet. Det kan bland annat nämnas att det har byggts upp en nationell infrastruktur för patientsäkerhetsfrågor och antalet vårdskador kan nu mötas på ett systematiskt sätt genom strukturerad journalgranskning.

Stockholm den 15 april 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.