Moms på digitala böcker

Skriftlig fråga 2014/15:661 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-12
Överlämnad
2015-06-13
Anmäld
2015-06-15
Svarsdatum
2015-06-24
Sista svarsdatum
2015-06-24
Besvarad
2015-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Momsen på digitala böcker är 25 procent medan alla andra bokformat har 6 procent moms i Sverige. Det är EU-lagstiftningen som styr vilka varor och tjänster som medlemsländerna får ha reducerad moms på. Det faktum att digitala böcker har 19 procentenheter högre moms än alla andra bokformat påverkar förstås konsumentpriset och bidrar till att försvåra för det digitala formatet att få fäste på den svenska bokmarknaden.

Eftersom den digitala bokmarknaden fortfarande är mycket liten innebär inte en sänkning av momsen på digitala böcker något större avbräck för statskassan.

Här borde Sverige aktivt driva frågan om ett breddat undantag för böcker i EU. EU:s sjätte mervärdesskattedirektivs lydelse, vilket reglerar undantagen, bör ändras från momsen på alla böcker på fysiska bärare till momsen på alla böcker oavsett format.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

På vilket sätt agerar ministern och regeringen för att skapa samma förutsättningar för digitala böcker som för andra bokformat?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:661 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2015/3335

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:661 av Jörgen Warborn (M) Moms på digitala böcker

Jörgen Warborn har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen agerar för att skapa samma förutsättningar för digitala böcker som för andra bokformat.

Frågan om beskattning av digitala böcker och andra medier är viktig för regeringen. Regeringens utgångspunkt är att lika produkter ska beskattas på samma sätt. Sverige har påtalat detta vid upprepade tillfällen vid möten med andra EU-länder och vid enskilda möten med EU-kommissionen. Regeringen kommer även fortsättningsvis att påtala detta.

Stockholm den 24 juni 2015

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.