Militärflygplan i incidenter

Skriftlig fråga 2014/15:457 av Désirée Pethrus (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-23
Överlämnad
2015-04-23
Anmäld
2015-04-24
Svarsdatum
2015-04-29
Sista svarsdatum
2015-04-29
Besvarad
2015-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) rapporterar i dagarna om ett kraftfullt ökat antal incidenter över Östersjön, där militärflygplan utsätter den civila luftfartstrafiken för fara genom att inte samarbeta med civila luftfartsmyndigheter. Man flyger inte med sina transpondrar på och orsakar därför farliga situationer. Under 2014 skedde 16 farliga situationer över Östersjön, vid tre av dessa kränktes dessutom Sveriges luftrum. Vid ett särskilt uppmärksammat fall skilde endast hundra meter ett militärflygplan från ett civilflygplan. Under 2015 har baltiska länders luftrum kränkts av ryska militärflygplan.

Inget särskilt land pekas ut i rapporten, men Easa hade som ingångsvärde att undersöka farliga situationer som ryska militärflygplan kan ha orsakat i Europa.

De upprepade kränkningarna och vårdslösa flygrutterna komplicerar de säkerhetspolitiska relationerna, samtidigt som de medför risker för fruktansvärda olyckor i luften.

Jag vill med anledning av uppgifterna från Easa fråga försvarsminister Peter Hultqvist på vilket sätt denne har för avsikt att väcka de här flygsäkerhetsaspekterna i de bilaterala diskussioner som förs med relevanta organ inom EU, Ryssland och våra övriga grannländer runt Östersjön.

 

Tänker försvarsministern mot bakgrund av det som har framförts ta några initiativ inom EU i frågan?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:457 besvarad av Peter Hultqvist (S), försvarsminister

Dnr N2015/3672/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:457 av Désirée Pethrus (KD) Militärflygplan i incidenter

Désirée Pethrus har frågat försvarsministern om han mot bakgrund av det som framförts avser ta några initiativ inom EU i frågan. Frågan ska ses mot bakgrund av de händelser när utländsk militär luftfart flugit nära civil luftfart över Östersjön.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Under det senaste året har vi sett en ökad aktivitet med utländska militära luftfartyg som flugit nära civila luftfartyg i internationellt luftrum över sydvästra Östersjön. Detta utgör en potentiell risk för civil flygtrafik eftersom flygtrafikledningen inte upptäcker planen när de inte har aktiverade transpondrar. Regeringen tar den här utvecklingen på största allvar.

Militär luftfart och annan statsluftfart omfattas inte av de regler som finns för den civila luftfarten, till exempel om separationsavstånd. I stället ska statsluftfart enligt Chicagokonventionen uppfylla principen om vederbörlig hänsyn, så kallad due regard, i luftrummet. Sverige har påtalat vikten av att visa vederbörlig hänsyn för ryska företrädare vid flera tillfällen, i såväl Stockholm som Moskva.

Sverige har också varit pådrivande i att uppmärksamma frågan i de internationella samarbetsfora som finns på flygområdet. Exempelvis lämnade Sverige med stöd av andra länder och organisationer in ett arbetspapper om just detta vid den internationella civila luftfartsorganisationens (Icao) högnivåkonferens om flygsäkerhet i februari i år, där rekommendationer togs med i konferensens slutdeklaration. Därefter anordnade Icao i april ett symposium i Paris på samma tema, där Sverige, ett antal av våra grannländer och också Ryssland medverkade. Inför konferensen hade den europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) tagit fram den rapport Désirée Pethrus hänvisar till. Vid Parismötet diskuterades rapporten och dess rekommendationer, olika länders erfarenheter av civil/militär koordinering delades och förslag om att inrätta en arbetsgrupp och uppdatera riktlinjer fördes fram.

Detta internationella arbete med att hitta gemensamma tolkningar av principen om due regard och för ett mer ansvarsfullt beteende i luftrummet fortsätter att vara högprioriterat av den svenska regeringen.

Parallellt med det internationella påverkansarbetet förs också dialog mellan berörda myndigheter i Sverige och Danmark och åtgärder vidtas i syfte att förbättra flygsäkerheten i området.

Stockholm den 29 april 2015

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.