Kvalitet och kompetens i skönhetsbranschen

Skriftlig fråga 2017/18:471 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-13
Överlämnad
2017-12-13
Anmäld
2017-12-14
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen presenterade nyligen förslag om att även skönhetssalonger, livsmedels- och tobaksgrossister samt fordonsverkstäder ska ha så kallade personalliggare. Sedan tidigare finns personalliggare inom bland annat bygg- och frisörbranschen.

Det är återigen så att regeringen väljer att föreslå personalliggare på fler områden utan att detta föregås av vederbörlig utredning av konsekvenser, erfarenheter etcetera av de befintliga personalliggarna.

Det är även anmärkningsvärt att regeringen verkar vara mer intresserad av vilken personal som är på plats än av huruvida de som är där verkligen har den kompetens och erfarenhet som behövs för att utöva yrket. I dag skulle det till exempel vara fullt möjligt för en bilverkstad att låta sin verkstadspersonal utföra skönhetsingrepp på sina kunder trots att personalen inte har utbildning för detta.

Sverige sticker ut som ett av få länder som inte har grundläggande krav på kvalitet, utbildning, legitimation och regler för att ansvarig personal ska kunna utföra olika former av skönhetsbehandlingar. Alliansregeringen såg tydligt de kvalitetsbrister som råder för skönhetsbehandlingar och beslutade att utreda och ta fram konkreta åtgärder för att stärka konsumenten och kvaliteten för kroppsbehandlingar genom utredningen Kroppsbehandlingar – Åtgärder för ett stärkt konsumentskydd SOU 2015:100.

Utredningen publicerades den 30 november 2015. Sedan dess har utredningen remissbehandlats i sedvanlig ordning, och det är tydligt att behoven att stärka kvaliteten är mycket stora. Detta till trots har den sittande rödgröna regeringen inte valt att under sina tre år göra något för att stärka kvaliteten för denna växande bransch. Ingenting har gjorts av regeringen för att stärka kvaliteten i skönhetsbranschen.

Det har nu gått över två år utan att regeringen vidtagit några som helst åtgärder eller presenterat några konkreta förslag för att stärka kvaliteten på skönhetsbehandlingar. Det duger inte. Det är dags för regeringen att agera. I riksdagen finns sedan länge flera konkreta förslag som regeringen hittills har blundat för eller rösta ner.

Ordning och reda och stärkt kvalitet gynnar alla inblandade, inte minst när det gäller att stärka tryggheten, oavsett vilket medicinskt ingrepp som utförs. Sverige är ett av få länder som saknar krav när det gäller dem som utför skönhetsbehandlingarna och ingreppen. Regeringen och finansministern är mer intresserade av uppgifter om vilka personer som ingår i personalen i lokalen, än av att dessa har vederbörlig kunskap och erfarenhet för att utföra skönhetsbehandlingar och/eller ingrepp. Detta är hyckleri.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka konkreta åtgärder tänker ministern och regeringen vidta för att kvalitet och kompetens hos den personal som utför skönhetsbehandlingar och ingrepp ska bli lika viktigt som att föra personalliggare?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:471 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2017/07251/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:471 av Cecilia Widegren (M)
Kvalitet och kompetens i skönhetsbranschen

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att kvalitet och kompetens hos den personal som utför skönhetsbehandlingar och ingrepp ska bli lika viktigt som att föra personalliggare.

Den så kallade Skönhetsutredningen (SOU 2015:100) som den förra regeringen tillsatte lämnade i sitt betänkande förslag om en ny lag för konsumentskydd av kroppsbehandlingar som görs i estetiskt syfte. Förslaget fick dock kritik och remissinstanserna ifrågasatte om förslaget leder till säkrare behandlingar, varför regeringen bedömde att det inte var möjligt att gå vidare med utredningens förslag.

Även om utredningens förslag inte ansågs vara genomförbara bedömer regeringen att frågan inte kan lämnas olöst utan måste hanteras. Därför har regeringen beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om estetiska behandlingar som kräver medicinsk kompetens och som kan innebära betydande hälsorisker, ska omfattas av samma skydd för den enskilde som gäller enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen och hur detta i så fall ska regleras.

I uppdraget ingår också att utreda om vissa av dessa estetiska behandlingar inte ska få utföras av annan än hälso- och sjukvårdspersonal. Socialstyrelsen ska även utreda i vilken mån personskador som uppstått i samband med estetiska behandlingar som kräver medicinsk kompetens och som kan innebära betydande hälsorisker ska omfattas av patientskadelagen och vilka övriga försäkringslösningar som behövs för att ge personer som drabbats av sådana skador ett fullgott skydd.

Socialstyrelsen ska redovisa uppdraget till Socialdepartementet senast den 30 september 2018 och jag ser fram emot myndighetens redovisning.

Stockholm den 20 december 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.