Kontroll av utlåningsföretag
Skriftlig fråga 2013/14:347 av Olsson, Hans (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-23
- Anmäld
- 2014-01-23
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Svar anmält
- 2014-02-05
- Besvarad
- 2014-02-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 23 januari
Fråga
2013/14:347 Kontroll av utlåningsföretag
av Hans Olsson (S)
till statsrådet Peter Norman (M)
Finansinspektionen (FI) har uttryckt sin oro över en ny form av utlåningsbolag som växt fram i Sverige. Trustbuddy, Savelend och Moneybuddy är namnen på några av dessa. Affärsidén är att privatpersoner lånar ut pengar till dessa företag mot en hög ränta, och sedan lånar företaget i sin tur ut pengarna till skyhög ränta. Själva kallar bolagen det för nästa generations banksystem och den sociala banken där privatpersoner hjälper varandra. Trustbuddy är Nordens största företag bland dessa och har en effektiv ränta på ett 2 000-kronorslån på 1 700 procent efter 30 dagar. Är lånet mindre, på 1 500 kronor, blir räntan 2 500 procent.
Finansinspektionens tillsyn av dessa företag begränsas till att enbart se till att företagen har rutiner för att motverka penningtvätt. Sedan gör de en årlig kontroll av bolagens ledningspersoner och ägare. I övrigt har FI ingen inblick i hur företagen driver sin verksamhet. Företagen omfattas inte av någon statlig insättningsgaranti. Finansinspektionen uppges ha meddelat Finansdepartementet att när ett utlåningsföretag vänder sig till konsumenter så borde det vara en tillsynspliktig verksamhet där FI får en större roll.
Enligt uppgift till FI blandar dessa företag inte samman kunders medel med sina egna medel utan förmedlar bara vidare pengarna. Hur detta påstående kan kontrolleras är en annan fråga. I vilket fall så bedriver de i så fall så kallad finansieringsrörelse, vilket inte är förenat med tillståndsplikt. Om de däremot sysslar med kreditförmedling är det registreringspliktigt.
Fråga:
Vilka åtgärder och initiativ avser statsrådet att ta i fråga om denna typ av utlåningsföretag och deras räntor?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:347 besvarad av Statsrådet Peter Norman
den 5 februari
Svar på fråga
2013/14:347 Kontroll av utlåningsföretag
Statsrådet Peter Norman
Hans Olssonhar frågat mig om vilka åtgärder och initiativ som jag avser att ta i fråga om vissa låneförmedlingsföretag och deras räntor.
Jag delar Hans Olssons oro över dessa företag och den begränsade kontroll som Finansinspektionen kan utöva över affärsverksamheten, och inte minst över de räntesatser som de här företagen använder sig av.I det sammanhanget finns det skäl att betona vikten av den befintliga skyddslagstiftningen, t.ex. reglerna om oskäliga avtalsvillkor.
Regeringen vidtar nu åtgärder för att stärka Finansinspektionens kontroll av företag som lämnar eller förmedlar lån till privatpersoner.I dagarna beslutade regeringen om en lagrådsremiss angående ett förslag om att införa tillståndsplikt för företag som ägnar sig åt den här typen av verksamhet.Tillståndsplikten innebär bl.a. att Finansinspektionen får full insyn i den operativa verksamheten och att en ägar- och ledarskapsprövning ska görasav företag som lämnar eller förmedlar lån till privatpersoner, inklusive s k snabblåneföretag. Inspektionen föreslås också kunna besluta om sanktioner och vid grov misskötsel kunna dra tillbaka tillståndet.Därtill har regeringen nyligen föreslagit att Konsumentverket fårnya kraftfulla sanktionsmöjligheter när företagen brister i sina kreditprövningar.
De förändringar som nu föreslås innebär en tydlig förstärkning av konsumentskyddet i samband med kreditgivning och kreditförmedling. Jag avser dock att noga följa utvecklingen på det här området.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.