Immaterialrättsbrott

Skriftlig fråga 2017/18:1016 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-13
Överlämnad
2018-03-13
Anmäld
2018-03-14
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Förra året gav regeringen i uppdrag åt en särskild utredare att överväga om det behövs skärpta straffskalor för de allvarligaste fallen av upphovsrättsintrång och varumärkesintrång.

Utredningen har nu presenterat sina slutsatser, där betänkandet föreslår utredningen att rubriceringen grovt brott, med särskild straffskala, införs för upphovsrättsintrång och varumärkesintrång. Detta innebär att brotten delas in i två svårhetsgrader. Samtidigt får brotten egna brottsbeteckningar: upphovsrättsbrott och grovt upphovsrättsbrott respektive varumärkesbrott och grovt varumärkesbrott.

Tidigare har justitieminister Morgan Johansson lovat att regeringen under den här mandatperioden skulle lägga fram en proposition angående skärpta straff för immaterialrättsbrott.

Med anledning av ovan vill jag därför fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

När avser statsrådet att inkomma med en proposition till riksdagen angående skärpta straff för den här typen av brott? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1016 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)




Svar på fråga 2017/18:1016 av Jörgen Warborn (M) Immaterialrättsbrott

Jörgen Warborn har frågat mig när jag avser att inkomma med en proposition till riksdagen angående skärpta straff för de allvarligaste fallen av upphovsrättsintrång och varumärkesintrång.

Betänkandet Grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott (SOU 2018:6) överlämnades till mig den 15 februari. Betänkandet har sedan remitterats till närmare 70 remissinstanser som har sedvanlig tid på sig att lämna synpunkter på förslagen. Arbetet är prioriterat, men jag kan förstås inte föregripa remissbehandlingen. Tidsplanen för det fortsatta arbetet är bl.a. beroende av vilka synpunkter som remissinstanserna lämnar.

Stockholm den 20 mars 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.