Till innehåll på sidan

Hur ny teknik säkerställs i framtidens vård

Skriftlig fråga 2014/15:519 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-11
Överlämnad
2015-05-12
Anmäld
2015-05-19
Svarsdatum
2015-05-20
Sista svarsdatum
2015-05-20
Besvarad
2015-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I en rapport, Tillväxt från norr, av en oavhängig expertgrupp utsedd av statsministrarna från Norge, Finland och Sverige i april 2014, vars arbete letts av landshövding Magdalena Andersson, lyfts framtidens hälso- och sjukvård fram. I rapporten Tillväxt från norr framgår att en mycket viktig faktor för att det ska vara attraktivt och upplevas som säkert att bo, verka och leva i de norra regionerna i Skandinavien är tillgång till god medicinsk vård. 

I glest befolkade områden med långa avstånd är det viktigt att utveckla hälso- och sjukvård på distans med hjälp av ny teknik, detta som ett medel och ett redskap för att kunna se till så att människor boende i glesbygd och landsbygd kan känna sig trygga i att leva och bo i norr. 

I rapporten föreslås bland annat nya lösningar baserade på telemedicin och e-hälsa, en arbetsfördelning mellan centralsjukhusen i norr samt frihet för patienter att välja närmaste sjukhus, oavsett nationsgränser. Detta skulle kunna vara ett intressant komplement till lagen om valfrihetssystem och patientlagen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att skapa förutsättningar för ny teknik och nya lösningar baserade på telemedicin och e-hälsa tillsammans med andra länder i Norden?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:519 besvarad av Gabriel Wikström (S), statsråd

Dnr S2015/3584/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:519 av Cecilia Widegren (M) Hur ny teknik säkerställs i framtidens vård

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta i syfte att skapa förutsättningar för ny teknik och nya lösningar baserade på telemedicin och e-hälsa tillsammans med andra länder i Norden.

Sverige är ett av de tongivande länderna i arbetet med att skapa förutsättningar för gränsöverskridande e-hälsotjänster i EU. Inom ramen för det europeiska nätverket E-Health Network, som fastställs i direktiv 2011/24/EU om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård, leder Sverige ett arbete med att skapa ett legalt ramverk för överföring av patientinformation över nationsgränser. Detta är en förutsättning för att gränsöverskridande hälso- och sjukvård ska kunna ges på ett patientsäkert och effektivt sätt. En första rapport av arbetet presenterades vid nätverkets sammanträde i Riga den 12 maj 2015.

Inom Norden finns särskilt goda förutsättningar för gränsöverskridande samarbete. Nordiska Ministerrådets arbetsgrupp för e-hälsa arbetar med att identifiera konkreta gränshinder och presentera förslag till lösningar för ett närmare nordiskt samarbete inom e-hälsa. Sverige var ordförande för arbetsgruppen fram till den 30 april 2015, då ordförandeskapet överlämnades till Finland. Att skapa legala och tekniska förutsättningar för gränsöverskridande e-recept har varit prioriterat under det svenska ordförandeskapet.


Sverige är och kommer fortsatt att vara en aktiv part i EU och i Norden för att skapa förutsättningar för användande av gränsöverskridande e-hälsolösningar.

Stockholm den 20 maj 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.