Framtiden för familjedaghem
Skriftlig fråga 2014/15:620 av Larry Söder (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-03
- Överlämnad
- 2015-06-04
- Anmäld
- 2015-06-05
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
- Besvarad
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
I flera kommuner diskuteras familjedaghemmens existens, och i andra kommuner har alternativet redan tagits bort. För mig är det oerhört viktigt att familjerna själva får välja den barnomsorgsform som passar dem bäst. Familjer ser olika ut och har olika förutsättningar. Barn har olika behov, och föräldrar har olika önskemål och gör olika prioriteringar. För vissa barn passar det mindre sammanhang som ett familjedaghem utgör bättre än förskolan, som har fler barn och ofta större grupper. De föräldrar som väljer ett familjedaghem borde kunna känna tryggheten i att det även i framtiden kommer att få finnas kvar.
Min fråga till utbildningsministern blir således:
Hur kommer ministern och regeringen att se till att småbarnsföräldrar även i framtiden kommer att kunna välja alternativet familjedaghem, och har regeringen planer på att uppmuntra kommunerna att erbjuda denna omsorgsform även i framtiden?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:620 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Dnr U2015/3350/S | ||
Utbildningsdepartementet |
Utbildningsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:620 av Larry Söder (KD) Framtiden för familjedaghem
Larry Söder har frågat mig hur jag och regeringen kommer att se till att småbarnsföräldrar även i framtiden kommer att kunna välja alternativet familjedaghem, och om regeringen har planer på att uppmuntra kommunerna att erbjuda denna omsorgsform även i framtiden.
Förskolans och fritidshemmens pedagogiska verksamhet har stor betydelse för våra barn. Exempelvis visar OECD:s studier att barn som har gått i en förskola med hög kvalitet lyckas bättre i skolan. Regeringen vill att alla barn ska ta del av förskolepedagogiken och börja i förskoleklass, som är en viktig brygga mellan förskola och grundskola. Regeringen har gett nya direktiv till Grundskoleutredningen i syfte att ta fram förslag om att göra förskoleklassen obligatorisk, antingen som en egen skolform eller som en del av grundskolan. Familjedaghem och flerfamiljslösningar samt andra verksamheter i olika varianter kan vara viktiga komplement till förskolan och fritidshemmet. Familjerna ska kunna välja verksamhet för sina barn utifrån sina behov och önskemål.
Enligt 25 kap. 2 § skollagen (2010:800) ska en kommun sträva efter att i stället för förskola eller fritidshem erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om barnets vårdnadshavare önskar det. Kommunen ska ta skälig hänsyn till vårdnadshavarnas önskemål om verksamhetsform. Regeringen ser inte någon anledning att ändra dessa bestämmelser.
Stockholm den 10 juni 2015
Gustav Fridolin
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.