Försäljning av snus på internet

Skriftlig fråga 2017/18:775 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-13
Överlämnad
2018-02-13
Anmäld
2018-02-14
Svarsdatum
2018-02-21
Sista svarsdatum
2018-02-21
Besvarad
2018-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen planerar inom kort att lägga fram förslag på en ny tobakslag som kraftigt kommer att försvåra försäljning av snus i Sverige. Bland annat vill man införa ett exponeringsförbud för snus i butiker på internet och motverka marknadsföring av snus. Man skiljer på försäljningen av snus i fysiska butiker gentemot försäljningen av snus på internet, samtidigt som det uppgetts att förslaget även innebär att butiksinnehavare inte längre ska kunna ha en snuskyl ute i sin fysiska butik, där kunder kan välja sin dosa själva, utan i stället måste ha snuset dolt bakom disken.

Visserligen är snus en tobaksvara och knappast en hälsoprodukt, men det finns inga bevis för att snus skulle medföra samma typ av hälsorisker som cigaretter. Tvärtom har folkhälsan gynnats av att många människor valt att välja bort rökning till förmån för snus och därmed minska risken för skador. Vi är ett av de länder i Europa där befolkningen röker minst, och samtidigt är det dubbelt så många svenska män som snusar än som röker.

Regeringens förslag riskerar att slå hårt mot snusförsäljningen i Sverige, inte minst på nätet, trots att det är bevisat att snus är betydligt mindre skadligt än cigaretter. I stället för att dra alla tobaksvaror över en kam och straffa den miljon människor i vårt land som i dag snusar borde regeringen prioritera förslag som faktiskt förbättrar folkhälsan.

Därför vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

På vilka grunder menar socialministern att regeringens förslag om exponeringsförbud för snusförsäljning stärker folkhälsan?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:775 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)




Svar på fråga 2017/18:775 av Sofia Fölster (M)
Försäljning av snus på internet

Sofia Fölster har frågat mig på vilka grunder jag menar att regeringens
förslag om exponeringsförbud för snusförsäljning stärker folkhälsan.

Rökning är den enskilt största påverkbara orsaken till en rad allvarliga sjukdomar och hälften av alla dagligrökare dör i förtid. Regeringen har därför gått fram med en rad förslag som syftar till att minska rökningen, både tidigare och nu. Samtidigt är det övergripande målet för svensk tobakspolitik att minska allt tobaksbruk och förhindra att minderåriga börjar använda tobak. Det är ett mål som togs fram av alliansregeringen och som är beslutat av en bred riksdagsmajoritet. Snusning ökar risken för ohälsa och olika sjukdomar. Hälsorisker av snusning kan inte avfärdas med argumentet att rökning är ännu farligare.

Redan idag är huvudregeln att marknadsföring av tobak är förbjudet. Regeringen föreslår i det nya förslaget till lag om tobak och likande produkter inget exponeringsförbud av tobaksvaror på försäljningsställen, men möjligheterna att marknadsföra tobaksvaror på försäljningsställen ska begränsas.

Nuvarande reglering vad gäller marknadsföring av tobak på internet har uppfattats som otydlig. Regeringen förtydligar att det ska vara tillåtet med försäljning av tobak i webbutiker, men förbjudet att exponera tobaksförpackningar på bild. Varu- och prislistor får användas. Regeringen har alltså inte föreslagit ett generellt exponeringsförbud för snusförsäljning, utan föreslår en förtydligad lagstiftning vad gäller tobaksförsäljning i webbutiker.

Det finns redan vissa undantag från marknadsföringsförbudet. Till exempel kan en webbutik ansöka om ett så kallat utgivningsbevis. Med ett utgivningsbevis omfattas hemsidan av yttrandefrihetsgrundlagen, vilket innebär att marknadsföringen är tillåten. Detta kommer att vara möjligt även fortsättningsvis.

En viktig anledning till att det är motiverat att ha olika regler för fysiska butiker och webbutiker är att internet når en mycket större kundkrets och lättare kan rikta sig mot yngre. Tydligare reglering vad gäller marknadsföring av tobak, både på försäljningsställen och på internet, är ett led i att nå regeringens övergripande mål att minska allt tobaksbruk och på så sätt stärka folkhälsan.

Stockholm den 21 februari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.