Fler sjuksköterskor i vården
Skriftlig fråga 2014/15:414 av Margareta Cederfelt (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-04-13
- Överlämnad
- 2015-04-14
- Anmäld
- 2015-04-15
- Sista svarsdatum
- 2015-04-22
- Svarsdatum
- 2015-04-29
- Besvarad
- 2015-04-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Dagligen presenteras negativa prognoser för antalet sjuksköterskor. Enligt Vårdförbundet kommer det att saknas 15 000 specialistsjuksköterskor år 2035. År 2025 beräknas det saknas 11 000 specialistsjuksköterskor, 1 300 barnmorskor och 2 400 biomedicinska analytiker.
Med en så pass påtaglig underbemanning inom hälso- och sjukvården är risken påtaglig för försämrad patientsäkerhet liksom en ohållbar arbetsbelastning för den personal som är i tjänst.
Konsekvenserna av bristen på specialistsjuksköterskor är stängda vårdplatser, uppskjutna operationer och vårdköer. Bristen på biomedicinska analytiker leder till att de analyser som ligger till grund för diagnostisering försenas.
Den stora bristen på vårdpersonal riskerar att bli en negativ spiral där befintlig personal inte orkar arbeta längre och söker sig till andra verksamheter och att nyrekryteringen försämras genom ett lägre antal sökande till utbildningarna.
Många arbetsgivare utvecklar i dag program som ska syfta till att öka antalet sökande till specialistutbildningarna, öka nyrekryteringen av specialistsjuksköterskor och motivera fler att stanna kvar inom yrket. Åtgärderna spänner över ett brett område, såsom lönesättning, utbildning, schemaläggning och arbetsuppgifter, för att nämna några exempel.
I syfte att öka antalet specialistsjuksköterskor och biomedicinska analytiker bör ytterligare vägar prövas. En faktor som kan påverka ett yrkes attraktivitet är möjligheten att välja arbetsgivare liksom möjligheten att starta egen verksamhet. Här skulle regeringen kunna vidta åtskilliga åtgärder i syfte att underlätta för nämnda grupper att starta egna verksamheter. Några exempel på verksamheter som med fördel skulle kunna drivas av specialistsjuksköterskor är barnavårdscentraler, distriktssjuksköterskemottagningar och mödravårdscentraler. Biomedicinska analytiker skulle i större omfattning än i dag kunna driva olika former av enheter för provtagning. Genom ökade möjligheter att driva företag inom vården för vårdpersonal kan också vården utvecklas med olika inriktningar, såväl innehållsmässigt som geografiskt. Möjligheten att starta och driva en egen vårdverksamhet kan bidra till att fler rutinerade sjuksköterskor väljer att fortsätta vara verksamma inom hälso- och sjukvården.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:
Är statsrådet och regeringen beredda att aktivt arbeta för att ur ett brett perspektiv underlätta för specialistsjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker att driva företag inom hälso- och sjukvården i syfte att såväl öka vårdens kvalité som för att öka yrkenas attraktivitet?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:414 besvarad av Gabriel Wikström (S), statsråd
Dnr 2015/2834/FS | ||
Socialdepartementet |
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:414 av Margareta Cederfelt (M) Fler sjuksköterskor i vården
Margareta Cederfelt har frågat mig om jag och regeringen är beredda att aktivt arbeta för att ur ett brett perspektiv underlätta för specialistsjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker att driva företag inom hälso- och sjukvården i syfte att såväl öka vårdens kvalitet, som för att öka yrkenas attraktivitet.
Tillgång till hälso- och sjukvård av god kvalitet är i hög grad beroende av tillräcklig tillgång till personal med rätt kunskap. Precis som Margareta Cederfelt framför råder det brist inom flera yrkesgrupper som verkar inom hälso- och sjukvården. Även om kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården framförallt handlar om planering och resursfördelning i landsting och kommuner, föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2015 1 miljard kronor per år fr.o.m. 2015 för att bl.a. förbättra förutsättningarna för rätt användning av professionernas kompetens och för att påverka landstingens kompetensförsörjning i positiv riktning. Riksdagen beslutade dock att satsningen inte skulle genomföras.
Det är viktigt att vi värnar om valfriheten i hälso- och sjukvården. Den grundläggande frågan är dock hur vi på bästa sätt kan få en välfärd som säkerställer hög kvalitet i verksamheten. Regeringen tillsatte därför den 5 mars i år Utredningen om ett nytt regelverk för offentlig finansering av privat utförda välfärdstjänster som ska ge förslag på hur vi kan säkerställa att skattemedel går till den verksamhet som de är avsedda för.
Stockholm den 29 april 2015
Gabriel Wikström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.