Biogasens utvecklingspotential
Skriftlig fråga 2021/22:692 av Per-Arne Håkansson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-01-03
- Överlämnad
- 2022-01-04
- Anmäld
- 2022-01-11
- Svarsdatum
- 2022-01-12
- Sista svarsdatum
- 2022-01-12
- Besvarad
- 2022-01-12
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)
Hösten och vinterns energipolitiska debatt har till stor del handlat om de stora skillnaderna i pris mellan norra och södra Sverige.
Bland åtgärder för att jämna ut skillnaderna över landet har nämnts pågående satsningar på effektivare kraftöverföring samt ökad energiproduktion i Skåne och södra Sverige, såsom havsbaserad vindkraft och biogas.
Utifrån detta vill jag lyfta fram biogasens betydelse och den tillgång den utgör för samhället.
Biogas är cirkulär ekonomi i praktiken, där samhällets avfall blir till förnybar energi och biogödsel. Den vanligaste framställningen sker genom rötning. En fördel är att biogas kan matas in i naturgasledningar och användas på samma sätt. Användningsområdena är omfattande, såsom el, värme och fordonsbränsle. Inte minst inom flyget framhålls biobränsle som effektivt och en starkt bidragande faktor i kommande utvecklingsarbete med att nå uppsatta miljömål.
Genom satsningar på biogas skapas jobb och främjas tillväxt inom gröna näringar såsom jordbruk och skogsbruk. Potentialen för ytterligare satsningar och utveckling är stor framför allt i Skåne. Framhållas kan även kommunägda återvinnings- och avfallsanläggningar samt va-verken. Avloppsreningsverken är en av de största producenterna.
Biogasen bidrar på ett påtagligt sätt till att nå samhällets miljö- och klimatmål. Försörjningstrygghet, arbetstillfällen och tillväxt är andra viktiga samhällsnyttor. I Biogasmarknadsutredningen, som genomfördes på regeringens initiativ 2019, framhålls vikten av ökad långsiktighet och investeringsvilja hos producenterna.
Den svenska biogasen består till största delen av restprodukter, och när produktionen kommer från gödsel rör det sig till stora delar om hundraprocentigt fossilfritt.
Samarbete mellan samhällets olika aktörer, akademi och näringsliv, är en viktig förutsättning för fortsatt utveckling av biogas.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:
Avser statsrådet att verka för att på ett långsiktigt sätt stimulera ökad produktion och mer användning av biogas i Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:692 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)
Svar på fråga 2021/22:692 av Per-Arne Håkansson (S)
Biogasens utvecklingspotential
Per-Arne Håkansson har frågat mig om jag avser verka för att på ett långsiktigt sätt stimulera ökad produktion och mer användning av biogas i Sverige.
Regeringens bedömning är att produktion av hållbara förnybara drivmedel bör främjas, liksom investeringar i produktion och distribution av biogas. Detta slås fast i den klimatpolitiska handlingsplanen (prop. 2019/20:65). Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att öka stödet till inhemsk biogasproduktion. Exempelvis har 200 miljoner kronor satsats på ett innovationskluster för flytande biogas under perioden 2018–2022. Vidare avsätts 500 miljoner kronor för 2022 i syfte att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. Under år 2023 och 2024 föreslås 700 miljoner kronor per år tillföras för samma ändamål. Satsningen föreslås fortsätta till 2040, med en kontrollstation 2024.
Regeringen har också beslutat att biogasanläggningar för elproduktion ska kunna få investeringsstöd från Klimatklivet från och med 2022. Målet är att minska utsläppen av växthusgasen metan från gödselhantering och att lantbruket ska öka produktionen av förnybar el.
Utöver det har Statens energimyndighet haft i uppdrag att analysera behovet av och förutsättningarna för ytterligare styrmedel för biodrivmedels-anläggningar med nya tekniker. Uppdraget redovisades i oktober 2021. Statens energimyndighets förslag analyseras vidare inom Regeringskansliet.
Stockholm den 12 januari 2022
Khashayar Farmanbar
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.