Bilkörning och alkohol

Skriftlig fråga 2005/06:2040 av Darell, Linnéa (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-21
Besvarad
2006-08-31
Besvarad
2006-09-04
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 augusti

Fråga 2005/06:2040 av Linnéa Darell (fp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Bilkörning och alkohol

Vägverkets aktuella olycksstatistik visar att mer än var tredje bilförare som dog i trafiken hade alkohol i kroppen. Polisen uppger att problemet med bilister som kör med alkohol i kroppen ökar. Resultatet blir höga farter, total avsaknad av respekt för trafikregler och i värsta fall svåra olyckor. En orsak till det oacceptabla beteendet på våra vägar är den höga alkoholkonsumtionen. En annan är de attityder till alkohol och bilkörning som är vanliga i samhället. Folkpartiet har motionerat om en rad åtgärder för att stoppa rattfylleriet. Utöver skärpta straff i kombination med obligatorisk behandling mot det missbruk, som oftast föreligger, föreslår Folkpartiet även attitydpåverkande arbete i skolan, på arbetsplatser och i föreningslivet. Vägverket verkar vara inne på samma linje. Generaldirektören efterlyser en folkbildningskampanj men också straffskärpning och ökad trafikövervakning.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att så snart möjligt få slut på alkoholpåverkade personers framfart på våra vägar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2040 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2005/06:2040 om bilkörning och alkohol

Statsrådet Ulrica Messing

Linnéa Darell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att så snart möjligt få slut på alkoholpåverkade personers framfart på våra vägar.

Jag vill understryka hur viktigt arbetet med att förhindra drog- och rattfylleri är för att öka trafiksäkerheten. Det är inte acceptabelt att människor skadas och dödas i trafiken på grund av att personer väljer att sätta sig bakom ratten fast man är påverkad av alkohol eller andra droger.

En lång rad åtgärder har vidtagits de senaste åren för att minska förekomsten av alkohol och droger i trafiken. Från och med den 1 januari 2006 ska till exempel den som ansöker om att bli godkänd som handledare för privat övningskörning med personbil ha genomgått en introduktionsutbildning tillsammans med sin blivande elev. I denna inkluderas kunskap om risker med alkohol och droger i trafiken.

Dagens riskutbildning med halkkörning ses för närvarande över med avsikt att den även ska omfatta andra risker i trafiken såsom till exempel risken med alkohol och droger, trötthet och hastighetsöverträdelser.

Sedan den 1 januari 2005 har nya bestämmelser trätt i kraft i polislagen som gör det möjligt för polisen att tillfälligt omhänderta fordonsnycklar i syfte att förhindra trafiknykterhetsbrott. Antalet alkoholutandningsprov fortsätter också att öka och tekniken för alkoholtester utvecklas vilket kommer att leda till att fler påverkade förare upptäcks och lagförs. Ytterligare ett exempel på åtgärd är den nyligen invigda alkolåsbommen i Trelleborgs färjehamn.

Regeringen har tillsatt en statlig utredning för att se över rattfyllerilagstiftningen. Under våren har utredningen kommit med ett flertal förslag som nu bereds i Regeringskansliet. Redan inom kort avser regeringen att besluta en lagrådsremiss med åtgärder mot rattfylleribrottslighet. Enligt ett av förslagen kommer polisen att ges möjlighet att ta blodprov på alla förare som varit inblandade i trafikolyckor. Härigenom kommer polisens möjligheter att utreda rattfylleribrott ytterligare att förbättras.  Att orsaka någons död genom rattfylleri är ett mycket allvarligt brott. Enligt ett annat förslag införs ett nytt brott med ett skärpt straffansvar för den som kör ihjäl någon påverkad av alkohol eller genom vårdslös körning: vållande till annans död vid fordonstrafik.

Regeringen har deklarerat att man vill se ett obligatoriskt krav på alkolås i alla nya bilar senast 2012 och i alla nya tunga fordon senast 2010. Slutbetänkandet av den av regeringen tillsatta utredningen om möjligheterna att införa krav på alkolås lämnades i början av sommaren och bereds även den för närvarande i Regeringskansliet. Men Sverige har inte möjlighet att ställa nationella krav på alkolås enbart för fordon på den svenska marknaden. För att kunna göra det krävs lagstiftning på gemenskapsnivå. Sverige driver därför frågan om alkolås inom EU. Jag vill betona att Sverige arbetar vidare med att fokusera på trafiksäkerhet och särskilt frågan om nykterhet i trafiken på den internationella arenan.

Inom den nationella samlingen för ökad trafiksäkerhet, som regeringen tagit initiativ till, arbetar Vägverket med att informera och stödja transportörer och andra att installera alkolås som ett hjälpmedel att förhindra onykter körning. Flera organisationer har uttalat att de kommer att verka för en ökad introduktion av alkolås i sina bilar.

Jag avser att fortlöpande se över om fler åtgärder kan eller bör vidtas för att minska drog- och alkoholpåverkade personers framfart på våra vägar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.