Avancerad sjukvård för svenska soldater i Mali
Skriftlig fråga 2014/15:83 av Lena Asplund (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-19
- Överlämnad
- 2014-11-19
- Anmäld
- 2014-11-20
- Svarsdatum
- 2014-11-26
- Sista svarsdatum
- 2014-11-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Riksdagen har fattat beslut om att Sverige ska delta med ca 250 män och kvinnor i FN-insatsen Minusma i Mali. Vi ledamöter i försvarsutskottet har fått information om att situationen i Mali är oerhört svår och att det kommer att bli ett tufft uppdrag för våra svenska killar och tjejer som kommer att tjänstgöra där.
Vi minns alla hur insatsen i Afghanistan blev mycket svårare än vad någon trott. Det förekom många farliga situationer med allvarliga skador och även tragiska dödsfall. I Afghanistan fanns Nato och dess resurser med väl fungerande och högkvalitativ sjukvård. Detta är något som på samma sätt tyvärr inte kommer att finnas i den FN-ledda insatsen i Mali.
Att det i svåra utlandsuppdrag i krigszoner ska finnas en avancerad sjukvård är ett måste. Det är viktigt ur flera aspekter, i första hand givetvis för att kunna ta hand om olika typer av skador på ett professionellt och adekvat sätt. Det är även en stor trygghetsfaktor dels för våra soldater i Mali, dels för deras närmaste hemma i Sverige. Som anhörig är det oerhört viktigt att veta att om något händer så finns den bästa hjälpen att erbjuda.
Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist är:
Hur säkerställer försvarsministern att det verkligen kommer att finnas avancerad sjukvård på plats i Mali som kan utnyttjas av våra svenska soldater?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:83 besvarad av Peter Hultqvist (S), försvarsminister
Dnr 2014/1930/MFI | ||
Försvarsdepartementet |
Försvarsministern |
Handläggare: Henric Arnoldsson Ankn: 52305 Eventuella erinringar meddelas senast onsdagen den 26 november kl 9:30 |
Till riksdagen
Svar på fråga av Lena Asplund (M) Hur säkerställer försvarsministern att det verkligen kommer finnas avancerad sjukvård på plats i Mali som kan utnyttjas av våra svenska soldater?
Lena Asplund har frågat mig hur jag säkerställer att det verkligen kommer finnas avancerad sjukvård på plats i Mali som kan utnyttjas av våra svenska soldater?
Försvarsmakten har arbetsgivaransvar för sin personal i internationella insatser. Det är därmed också i första hand Försvarsmakten som har ansvaret för att det finns nödvändiga resurser som säkerställa säkerheten för personalen.
Säkerheten för svensk personal i internationella insatser är givetvis mycket viktig, så också i Mali och MINUSMA. De kvinnor och män som tjänstgör i internationella insatser ska säkerställas tillgång till kvalificerad sjukvård och rehabilitering både under och efter avslutad insats.
I FN-ledda insatser, likt insatser ledda av Nato, styrkegenereras sjukvårsresurser. På plats i insatsområdet ska FN förse det svenska bidraget med sjukvård. I Timbuktu finns idag ett fältsjukhus som drivs av Nigeria. I det svenska bidraget ingår också en kvalificerad sjukvårdskomponent om cirka 25 personer med kirurgisk förmåga. Denna sjukvårdsförmåga är av hög kvalité och kan genomföra nödvändig stabilisering inklusive kirurgi för medicinsk evakuering till fortsatt vård och rehabilitering. Försvarsmakten bevakar kontinuerligt säkerheten för den svenska personalen och har därtill beredskap att vidta nödvändiga åtgärder så som eventuella förstärkningar i enlighet med regeringens proposition 2013/14:189 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali.
Jag har som försvarsminister fullt förtroende för att Försvarsmakten kommer vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa personalens säkerhet. Regeringskansliet kommer följa och ha en löpande dialog med Försvarsmakten samt med FN bland annat angående sjukvårdsrelaterade frågor.
Stockholm den 26 november 2014
Peter Hultqvist
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.