Äldre och fallolyckor
Skriftlig fråga 2013/14:329 av Olsson, Hans (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-20
- Anmäld
- 2014-01-21
- Besvarad
- 2014-01-29
- Svar anmält
- 2014-01-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 20 januari
Fråga
2013/14:329 Äldre och fallolyckor
av Hans Olsson (S)
till statsrådet Maria Larsson (KD)
Varje år dör ca 1 500 personer till följd av en fallolycka, det vill säga ungefär fyra personer varje dag. Fallolyckor är den absolut största orsaken till dödsfall på grund av olyckor bland äldre.
De flesta fallolyckorna sker i hemmet, men de sker också på sjukhus och vårdinstitutioner.
År 2012 fick ca 50 000 över 65 år sluten sjukhusvård på grund av fallolyckor. Över 30 000 av dessa var kvinnor. Benskörhet framhålls som en av orsakerna till kvinnornas överrepresentation i statistiken.
De ekonomiska kostnaderna, utöver det mänskliga lidandet, har uppgetts till 14 miljarder och kan öka till 22 miljarder framåt 2050.
Fallolyckor måste i högsta grad ses som en åtgärdbar dödsorsak, det vill säga att genom systematiskt förebyggande arbete borde många dödsfall och skador kunna förhindras. Teknik är inte heller ointressant; försök med fjädrande golv håller på att tas fram av akademi och golvföretag i samarbete. Ytterst finns dock frågan om antal händer i vården och att dessa har tid för våra äldre.
Jag har följande fråga:
Genom vilka åtgärder avser statsrådet att minska antalet fallolyckor samt lidandet och samhällskostnaderna för dessa olyckor?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:329 besvarad av Statsrådet Maria Larsson
den 29 januari
Svar på fråga
2013/14:329 Äldre och fallolyckor
Statsrådet Maria Larsson
Hans Olsson har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att minska antalet fallolyckor samt lidandet och samhällskostnaderna för dessa olyckor.
Liksom Hans Olsson anser jag att det är ytterst angeläget att minska förekomsten av fallolyckor bland äldre personer.
Äldre personer med sviktade hälsa och nedsatt rörelseförmåga drabbas oftare av fallskador. Arbetet med att förebygga fall är en viktig del i en säker vård och omsorg för de äldre. Ett fall kan i sin tur orsaka ytterligare ohälsa och smärta och göra äldre mer beroende av hjälp och stöd.
Regeringen har sedan 2010 stimulerat utvecklingen av det nationella kvalitetsregistret Senior alert. Med hjälp av Senior alert utvecklas nya förebyggande arbetssätt som ökar möjligheten till bästa möjliga vård och omsorg oavsett vem som tillhandahåller den eller var i landet man befinner sig.
Senior alert är uppbyggt utifrån en s.k. vårdpreventiv process. En standardiserad riskbedömning av den äldre personens risk för fall föregår varje registrering i Senior alert. Alla personer med risk erbjuds evidensbaserade förebyggande åtgärder som dokumenteras i en individuell åtgärdsplan. Åtgärderna följs upp och utvärderas. Mellan våren 2010 och hösten 2013 ökade deltagandet i registret från sex till samtliga landsting och från 10 till 284 kommuner
Störst risk för fall har äldre personer som bor i särskilda boenden för äldre (SÄBO). Under 2012 inledde regeringen därför en satsning i kommunerna på att samtliga relevanta verksamheter i SÄBO ska registreras i Senior alert. Detta har lett till att 66 procent av alla som bor i särskilda boenden har erhållit en riskbedömning med registrering i Senior Alert under 2013. I 130 kommuner är täckningsgraden för Senior alert i SÄBO 90 procent eller mer.
Regeringen fortsätter satsningen på Senior alert och i år fördelas 50 miljoner kronor till de kommuner och landsting vars utförare – på sjukhus, vårdcentral, hemtjänst och hemsjukvård – som genomfört riskbedömningar, planerat förebyggande åtgärder och gjort uppföljning med registrering i Senior Alert. Vidare stödjer regeringen fortsatt utveckling av registret med 10 miljoner kronor.
Risken för fallolyckor ökar av läkemedelsbiverkningar. Inom ramen för äldresatsningen har regeringen systematisk arbetat för att minska biverkningar och läkemedelsinteraktioner som beror på att äldre ordineras läkemedel i onödan eller i olämpliga kombinationer. Under 2012 kunde vi nationellt för första gången se en förbättring på det här området.
Socialstyrelsen har även på uppdrag av regeringen tagit fram en webbutbildning för läkemedelsgenomgångar för äldre som vänder sig till läkare, sjuksköterskor eller övrig vård- och omsorgspersonal. Utbildningen lanserades i höstas.
Avslutningsvis kan nämnas att den 9 januari i år beslutade regeringen att tillsätta en utredning som ska lämna förslag på vad som krävs för en trygg och god äldreomsorg i framtiden. En av uppgifterna är att utveckla förutsättningarna för kommunernas och landstingens förebyggande arbete så att det kan bli en mer integrerad uppgift i all vård och omsorg om äldre. Utredaren ska lämna förslag på hur det säkerhetsfrämjande arbetet – i vilket fallolyckor ingår – bland äldre kan utvecklas för att skapa ökad trygghet och säkerhet för äldre. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2015.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.