Utpekande av vissa grupper av människor
Motion 2024/25:1720 av Jamal El-Haj (-)
Motionen är inlämnad
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-02
- Granskad
- 2024-10-03
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sluta peka ut vissa grupper av människor som de onda och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Det är oroande att regeringen ständigt peka ut vissa grupper av människor som de onda". När förslag om att betala 350 000 kronor för att bli av med en specifik grupp hörs, skapas en djup klyfta som hotar att undergräva vår känsla av gemenskap och samhörighet. Historien visar tydligt hur fel det kan gå när grupper demoniseras, och vi måste ställa oss frågan: vad leder denna stigmatisering till?
Genom tiderna har vi sett hur farliga det är att kategorisera människor som onda. Från förintelsen till etnisk rensning, historien är full av exempel där demonisering har lett till ofattbara tragedier. När vi pekar ut en grupp som den "andra", skapas en föreställning om att de är hotfulla eller oönskade. Detta bygger inte bara en mur av osäkerhet och rädsla, utan det undergräver även samhällsgemenskapen.
Vi måste förstå att ondskan och godheten finns inom oss alla. Vi är inte bara produkter av våra omständigheter, utan även av våra val. I varje situation har vi möjlighet att agera med medmänsklighet eller att låta våra fördomar styra oss. Våra handlingar, ord och tankar formar den värld vi lever i.
Forskning visar att omkring 90 procent av våra tankar är repetitiva, vilket innebär att vi ofta återkommer till samma sätt att tänka dag efter dag. De tankefrön vi väljer att så får stor betydelse. Om vi konstant matas med negativa budskap om en viss grupp, är risken stor att vi internaliserar dessa fördomar och agerar utifrån dem.
Att bli medveten om våra tankar och känslor är det första steget mot förändring. Genom att ifrågasätta våra egna fördomar och stereotyper kan vi börja bryta den cykel av hat och rädsla som så lätt skapas. Vi måste sträva efter att se den mänskliga individen bakom gruppidentiteten och förstå att vi alla är en del av samma samhälle.
För att bygga en mer inkluderande och empatisk värld behöver vi aktivt välja att så positiva tankefrön. Detta kan ske genom dialog, utbildning och möten mellan människor från olika bakgrunder. När vi väljer att se varandra som individer istället för som representanter för en specifik grupp, öppnar vi dörrar till förståelse och gemenskap.
Att ständigt peka ut grupper som de "onda" leder oss mot en väg av separation och konflikt. Vi måste lära av historien och inse att ondskan inte är något som enbart finns hos andra. Genom att bli medvetna om våra tankar och val kan vi börja skapa en mer empatisk och inkluderande värld. Det är i våra egna händer att välja gemenskap och förståelse framför splittring och hat.
Jamal El-Haj (-) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sluta peka ut vissa grupper av människor som de "onda" och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.