Sveriges idrottshögskola
Motion 1990/91:Ub537 av Karin Falkmer (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1991-01-25
- Bordläggning
- 1991-02-05
- Hänvisning
- 1991-02-06
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
En självständig högskola på idrottens område skall enligt riksdagsbeslut (1988/89:UbU22, rskr. 197) inrättas den 1 juli 1992. Regeringens förslag i proposition 1990/91:100 bilaga 10 angående genomförandet ger inte den nya idrottshögskolan förbättrade förutsättningar att bedriva en högkvalitativ verksamhet. Kravet på förstärkning av kunskaps- och forskningsutvecklingen av karaktärsämnet idrott tillgodoses inte. Regeringsförslaget innebär i stort sett endast en namnförändring jämfört med vad som i dag gäller för Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm (GIH).
Flera tunga remissinstanser är starkt kritiska till den utredning som ligger till grund för regeringens förslag. Centrum för idrottsforskning, Riksidrottsförbundet, GIH i Stockholm, Svensk Förening för Beteendevetenskaplig Idrottsforskning (SVEBI) m.fl. betonar betydelsen av att tillföra idrottshögskolan fasta forskningsresurser och forskarutbildning för den grundvetenskap som bygger upp det stora karaktärsämnet idrott. Detta krävs för att den nya idrottshögskolan skall bli ett resurs- och utvecklingscentrum med nationellt ansvar för hela det idrottsliga vetenskapsområdet.
All högskoleutbildning skall bygga på vetenskaplig grund. Det är av avgörande betydelse för kvaliteten i den högre utbildningen att den bedrivs av personer som har en direkt och levande kontakt med forskningen. Utan ett sådant samband uppfylls inte högskolelagens krav om att utbildningen skall bedrivas på vetenskaplig grund. Detta förutsätter lärare med lektors- och professorskompetens och resurser för att bedriva forskning.
Det uttalade behovet av att höja kunskaperna inom området idrott/fysisk aktivitet genom forskning och utveckling på högskolenivå kan bara tillgodoses med en kvalitetshöjning av ämnesområdets bas. Kunskapsförmedlingens/utbildningens självklara utgångspunkt är därför ämnet. Ett av målen för idrottshögskolan måste därför vara att utveckla ämnet idrott/fysisk aktivitet som ett vetenskapligt högskoleämne i grundutbildning och forskning. Detta krävs för att den nya idrottshögskolan skall kunna bli ett naturligt centrum för forskning och utvecklingsarbete på idrottsområdet.
Ämnet idrott/fysisk aktivitet omfattar många i samhället förekommande verksamhetsområden. Karaktärsämnet idrott omfattar bl.a. ergonomi och hälsa, fysisk träning, rörelselära, idrottsaktiviteter, dans, rytmik samt friluftsliv. Idrottsämnet är det enda ämne i skolsystemet som är direkt hälsoinriktat. På alla områden och nivåer inom idrotten och samhället finns ett behov av ökad kunskap om den motoriska utvecklingen och alla olika faktorer som förklarar, påverkar och bestämmer människans fysiska och psykiska prestationsförmåga. Inte minst är inverkan av fysisk aktivitet på barns motoriska och psykosociala utveckling ett eftersatt forskningsområde.
Inom de grundvetenskaper som bygger upp det stora karaktärsämnet idrott föreligger stora behov av ökad kunskap och forskning på en rad områden, bl.a.: Den fysiska aktivitetens betydelse för barns och ungdomars fysiska och psykiska utveckling. Relationerna mellan fysisk aktivitet och hälsa, inte minst för den äldre delen av befolkningen, för att bibehålla hälsa och motverka uppkomst av ohälsa. Fysisk aktivitet som ett medel vid olika typer av rehabilitering. Betydelsen av regelbunden fysisk aktivitet för att förhindra uppkomst av olika skador -- inte minst på arbetslivets område. Kunskap och kunskapsutveckling inom områdena motorik och biomekanik för att förklara olika fysiska aktiviteters roll inom idrotten och samhället.
Alla dessa ämnesområden är för närvarande under stark utveckling internationellt.
Den nya idrottshögskolan bör formas till en idrottshögskola som genererar forskning, kvalificerad utbildning och kunskapsutveckling till nytta för det svenska samhället, friskvården, idrottsrörelsen, idrottslärarutbildningen och den idrottsliga ämnesutvecklingen i hela landet. Skolan skall vara en hela Sveriges idrottshögskola.
Enligt riksdagens beslut (1988/89:UbU22, rskr. 197) skall Centrum för Idrottsforskning (CIF) i Stockholm på lämpligt sätt samordnas med den nya idrottshögskolan. Regeringen föreslår ingen förändring jämfört med vad som råder i dag.
I stället för regeringens förslag bör CIF, enligt min mening, läggas under styrelsen för den nya idrottshögskolan. CIF bör samtidigt bilda ett eget råd med representanter från övriga universitet i Sverige. Rådet skall ha som uppgift att svara för nationell fördelning av idrottens forskningsmedel och stödja forskningskonferenser, idrottssymposier o.d. i hela landet. Riksidrottsförbundets medel för idrottsforskning bör samtidigt föras över till detta råd. CIF skall således, samtidigt som det organisatoriskt knyts till den nya idrottshögskolan, ha kvar och stärka rollen som nationell resurs med riksansvar för idrottsforskningen vid universitet och högskolor. Ett namnbyte till Sveriges Idrottsforskningsråd bör då ske. Liksom för närvarande skall de berörda professorerna behålla sin respektive fakultetsanknytning.
Samgående mellan den nya idrottshögskolan och Sveriges Idrottsforskningsråd skulle innebära en stor fördel genom att externa finansiärer av forsknings- och utvecklingsprojekt på idrottens område genom denna organisation får en enda avnämare att vända sig till.
De organisatoriska och resursmässiga förstärkningar som krävs för att göra den nya idrottshögskolan till en hela Sveriges idrottshögskola bör utredas så att förslag i denna riktning kan presenteras riksdagen så snart som möjligt, senast i nästa forskningsproposition. Utredningen som skall ligga till grund för förslaget bör bedrivas skyndsamt och även omfatta namnfrågan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en hela Sveriges idrottshögskola.
Stockholm den 21 januari 1991 Karin Falkmer (m)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en hela Sveriges idrottshögskola.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en hela Sveriges idrottshögskola.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.