Strategi för att stärka den sociala ekonomin

Motion 2024/25:2349 av Johan Andersson m.fl. (S)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-03
Granskad
2024-10-03
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka den sociala ekonomin och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ för att ta fram en samlad strategi för den sociala ekonomin och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge Tillväxtverket i uppdrag att arbeta för att öka kunskapen om den sociala ekonomin samt underlätta möjligheterna för kooperativa företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I november 2023 antog EU:s ministerråd rekommendationer rörande den sociala ekonomin som gäller för alla medlemsstater. Ministerrådets beslut innebär att Sverige senast november 2025 ska ha tagit fram strategier och redovisat vilka åtgärder som vidtagits eller som planeras att vidtas för att stärka den sociala ekonomin. Det är med andra ord hög tid att sätta igång arbetet. Sverige har mycket att vinna på att stärka den sociala ekonomin, där kooperativa företag är en viktig del.

 Satsningar på kooperativa företag och andra delar av den sociala ekonomin skulle kunna öka Sveriges ekonomiska tillväxt och skapa nya arbetstillfällen och samtidigt synliggöra den potential och expansiva kraft som finns där.

 Den sociala ekonomin består av organiserade verksamheter som främst har ett samhälleligt ändamål och är fristående från den offentliga sektorn. Inom den sociala ekonomin verkar en mängd olika företag och organisationer som kooperativ, ömsesidiga bolag och ideella föreningar. Gemensamt för den sociala ekonomin är att verksamheterna sätter människor, samhälle och miljön främst och har ett långsiktigt perspektiv på vinster. Den sociala ekonomin har av FN:s generalsekreterare Antonio Gutierrez lyfts som en viktig del i arbetet med att nå de globala hållbarhetsmålen. Kooperativa företag och den kooperativa företagsformen är en viktig del av den sociala ekonomin.

 Centrala delar i en strategi kan vara att inrätta ett kansli inom regeringskansliet för att samordna arbetet med den sociala ekonomin samt att ge Tillväxtverket ett kunskapsfrämjande uppdrag då okunskapen om social ekonomi och kooperativt företagande är stor.

 En annan viktig del som en sådan strategi bör adressera är åtgärder för att stärka det finansiella stödet för verksamheter inom den sociala ekonomin, bland annat genom bättre finansieringsmöjligheter för kooperativa företag.

 Regeringen bör därför snarast ta initiativ för att ta fram en samlad strategi för den sociala ekonomin och inrättandet av ett kansli för att samordna arbetet med den sociala ekonomin.

 Regeringen bör även ge Tillväxtverket i uppdrag att arbeta för att öka kunskapen om den sociala ekonomin samt underlätta möjligheterna för kooperativa företag inom den sociala ekonomin lättare kan starta och utveckla sin verksamhet.

 

 

Johan Andersson (S)

 

Karin Sundin (S)

Azadeh Rojhan (S)

Kalle Olsson (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Monica Haider (S)

Louise Thunström (S)

Denis Begic (S)

Malin Larsson (S)

Mathias Tegnér (S)

Mattias Vepsä (S)

Isak From (S)

Lars Mejern Larsson (S)

 

Yrkanden (3)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka den sociala ekonomin och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Näringsutskottet
    Betänkande 2024/25:NU17
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ för att ta fram en samlad strategi för den sociala ekonomin och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Näringsutskottet
    Betänkande 2024/25:NU17
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge Tillväxtverket i uppdrag att arbeta för att öka kunskapen om den sociala ekonomin samt underlätta möjligheterna för kooperativa företag och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Näringsutskottet
    Betänkande 2024/25:NU17

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.