Stärkt medarbetarskydd

Motion 2024/25:2174 av Eva Lindh m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-03
Granskad
2024-10-03
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att stärka medarbetarskyddet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hoten mot myndigheter och offentligt anställda ökar. Det handlar om grova hot mot socialsekreterare, ambulans- och brandpersonal som angrips vid utryckningar, sjukvårds­personal som hotas då skadade kriminella kommer till sjukvården och handläggare i olika funktioner i kommunerna som utsätts. Vi kan och får aldrig acceptera detta. De som drabbas behöver skydd och stöd. Det är i förlängning­en ett angrepp på det demo­kratiska samhället. Samhället måste se till att skyddet för dessa yrkesgrupper är starkt.

Det förekommer att personal ansökt om skyddade personuppgifter eller sekretess­markering i folkbokföringen men fått nej från Skatteverket. Andra har lyft problem med att kriminella lätt kommer åt personliga uppgifter som kan användas som hot mot deras person och familj. Många poliser framför att deras personliga uppgifter behöver ett starkare skydd. Vi måste göra allt vi kan för att skydda hotade, som dessutom bara gör sitt jobb för oss och för ett bättre samhälle.

Det nya brottet sabotage mot blåljusverksamhet trädde i kraft i januari 2022. Det handlar om att angrepp mot polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård måste straffas. En sådan gärning drabbar den som utsätts för angreppet eller hoten men kan också inne­bära att insatser för samhället hindras eller försvåras. Den som gör sig skyldig till det här brottet kan få upp till livstids fängelse. Det är viktiga och tydliga signaler från samhället. Regeringen gav också en utredare i uppdrag att ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd och hur ett sådant skydd kan se ut. Därutöver genomförde den S‑ledda regeringen flera lagstiftningsåtgärder som innebär skärpta straff för våld, hot och trakasserier samt för att skydda den personliga integriteten.

Vid myndighetsutövning är utgångspunkten att den enskilde ska veta vem som fattar besluten. Men för att skydda anställda från hot och hat måste vissa uppgifter ändå kunna skyddas. Därför behöver medarbetarskyddet stärkas. Det skulle kunna innebära att skydda privata uppgifter som adress eller annat som kan användas. Hotade och förföljda personer kan idag under vissa förhållanden få sina uppgifter skyddade i folkbokföringen, men möj­ligheterna är alltför begränsade och svåra att få.

Offentliganställda har i stor utsträckning tjänstekort. Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen har vidtagit åtgärder för att de vanligast förekommande tjänstekorten inte längre behöver innehålla uppgift om innehavarens fullständiga namn eller person­nummer. Men möjligheterna att få sina uppgifter skyddade är trots allt inte tillräckliga. Ytterligare insatser behövs för att stärka skyddet för de som hotas på sin arbetsplats. Med­arbetarskyddet behöver utsträckas även till socialtjänstarbetare och andra yrkesgrupper som arbetar med personer i kriminella miljöer.

 

 

Eva Lindh (S)

 

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att stärka medarbetarskyddet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2024/25:JuU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.