Till innehåll på sidan

Skogsnäringens och träskyddsbranschens förutsättningar

Motion 2016/17:1780 av Said Abdu (L)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-04
Granskad
2016-10-04
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna betydelsen av den svenska skogsnäringen och träskyddsbranschen och om att inte försvåra deras näringsförutsättningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är världens näst största exportör av papper, pappersmassa och trävaror. I vårt land har skogsnäringen en stolt historia och vi fortsätter att leverera högkvalitativa produkter inom alltifrån skogsindustriprodukter till träskydd.  Skogsnäringen utgör ca 10 % av Sveriges industri. Från norr till söder förädlas våra resurser av risktagande företagare som skapar jobb och tillväxt. Inte minst i min egen hembygd i Västra Götaland och Dalsland.

Även om grunden till företagandet alltid kommer att finnas hos företagarna själva, inverkar politiska beslut på företagandets förutsättningar. Under dåvarande Folkpartiets och Alliansens tid i regeringsställning genomfördes flera positiva reformer för att stärka landets företag. Utvecklingen hotas nu av regeringens politik, vilket kommer att slå direkt mot industrin och landsbygden. Den svenska tränäringen hotas direkt av höjd skatt på drivmedel. Detta skapar inte jobb och tillväxt utan stagnation och utanförskap. Den slår direkt mot den svenska skogsnäringen.

Skogsnäringen har alltid varit viktig för Sverige; i stora delar av landet som i Norrlands, Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs och Dalarnas län utgör skogen rentav livsådran för regionerna. Totalt 55 000 arbetstillfällen står skogen för över hela landet. Behovet av trä beräknas att öka vilket innebär att hela skogsindustrin, träskyddsnäringen inräknat, behöver omges av trygga förhållanden där politiken visar förståelse för de olika regionala och branschspecifika behov som finns. Ständiga hot om ökade beskattningar på såväl drivmedel som träimpregneringsmedel leder till osäkerhet och oönskad återhållsamhet.

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna betydelsen av den svenska skogsnäringen och träskyddsbranschen och om att inte försvåra deras näringsförutsättningar och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Miljö- och jordbruksutskottet
  Betänkande 2016/17:MJU13
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Avsändare (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.