Skandinavisk språkförståelse
Motion 2024/25:1301 av Runar Filper (SD)
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Kulturutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-01
- Granskad
- 2024-10-01
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att stärka den skandinaviska språkförståelsen och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Vi skandinaver har genom historien fram till nu kunnat prata med varandra på våra respektive språk. Om det varit svårt att förstå har vi artikulerat tydligt, lagt om lite till mottagarens nivå och talat långsammare. Detta har varit gängse över svensk-norsk-danska gränserna och har aldrig ersatts av engelska, som dessutom har långt ifrån samma språkuppbyggnad som de skandinaviska språken. Det som gör danskan svårare än norskan för oss svenskar, är inte språket i sig eftersom skriftspråket är väldigt likt norskan, utan det är själva uttalet som vi många gånger tycker är väldigt svårt. Den skandinaviska språkförståelsen har varit ganska unik eftersom det är tre olika språk där vi ändå kunnat förstå varandra. Den ömsesidiga nordiska språkförståelsen har tyvärr blivit allt sämre och något grundläggande är på väg att gå förlorat, våra band till historien och våra språkliga rötter.
Med vetskap om detta dystra framtidsscenario bör åtgärder vidtagas. Enligt den svenska läroplanen ska alla elever få undervisning i nordiska språk. Men skolundervisningen i nordiska språk måste högre upp på agendan och ges än mer utrymme i läroplanen. Det finns bra undervisningsmaterial på de nordiska språken för att ge yngre generationer bättre förståelse mellan de skandinaviska grannspråken norska, danska och svenska, i en tid då språkförbistring snart övertrumfar förståelsen.
Skolväsendet bör ta fram idéer för att utveckla undervisningen i nordiska språk och inspireras av konkreta exempel på lektionsupplägg och utbyten och samarbeten i Norden. Det här borde vara aktuellt alltifrån förskolan, grundskolan, gymnasiet till och med vuxenutbildningen.
Språkkunskaper ger möjligheter till fortbildning, arbete och kulturell berikning. Undervisningens elementära syfte i de nordiska språken bör i första hand inte handla om att lära sig prata norska eller danska, utan att lära sig förstå och kommunicera med personer som talar och skriver på ett annat nordiskt språk. Språkförståelse och att kommunicera mellan språken borde tas in i svenskundervisningen. Detta för att lära sig identifiera likheter och skillnader mellan grannspråken i tal och skrift och att ha utbyten med elever från andra nordiska länder.
Runar Filper (SD) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att stärka den skandinaviska språkförståelsen och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.