Sjukvårdspolitik
Motion 1996/97:So802 av Alf Svensson m.fl. (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-10-07
- Hänvisning
- 1996-10-11
- Bordläggning
- 1996-10-11
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Motionen delad mellan flera utskott
Grundläggande ståndpunkter
Man kan mäta graden av civilisation hos ett samhälle genom att titta på hur man tar hand om de svaga, de som inte längre kan klara sig själva. Kristdemokraterna vill arbeta för ett samhälle som ligger i topp vad gäller att vara civiliserat. Vi måste fokusera debatten om välfärd och hög standard till att den i första hand handlar om en god tillgång på vård och omsorg för alla individer oberoende av var man bor, ålder, social status och ekonomiska förutsättningar.
Behoven inom hälso- och sjukvården är väldokumenterade. Den statliga Prioriteringsutredningen, under ledning av professor Jerzy Einhorn, har i sitt slutbetänkande "Vårdens svåra val" (SOU 1995:5) visat på betydelsen av att resurser finns för de patientgrupper som har svagast röst men oftast de mest uttalade behoven. Detta gäller inte minst patientgrupper som gamla och långvarigt sjuka.
Vår bedömning är att de ökande behov som finns av hälso- och sjukvård inte bara kan mötas av landstingen genom en fortsatt rationalisering och effektivisering. Det finns gränser för hur mycket vård man kan pressa ut ur varje satsad krona. Under vårriksdagens behandling av regeringens förslag till preliminär ram för de olika utgiftsområdena föreslog vi kristdemokrater en politik som i förhållande till regeringens förslag skulle ge kommuner och landsting ca 5,8 miljarder kronor mer att röra sig med.
I föreliggande motion anvisas nu också totalt 1135 miljoner kr mer än regeringen till utgiftsområde Hälsovård, sjukvård och social omsorg. De extra resurser som vi vill låta kommuner och landsting få del av ska användas främst till att säkerställa en god vård och omsorg för svårt och långvarigt sjuka. Vård och omsorg måste ges en särställning i samhället och tillförsäkras tillräckliga resurser.
Jämfört med de flesta andra länder har den svenska hälso- och sjukvården hitintills haft en hög klass, tillgängligheten har varit god och kvaliteten hög. Främst beror detta på att de anställda i vården har hög kompetens, hög moral och en vilja att göra nytta. En majoritet av befolkningen har en stark tilltro till vården, det visar bland annat undersökningar som Statistiska centralbyrån genomfört.
Nu ser vi dock riskbilder inom hälso- och sjukvården. Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar och människor har stora förväntningar på sjukvården.
Framtidens utmaningar
Allt eftersom den medicinska forskningen och utvecklingen gått framåt har det skapats möjligheter att bota fler och fler av de sjukdomar som tidigare var obotliga. Detta är naturligtvis mycket positivt. Många har på det sättet räddats till livet. Det innebär samtidigt att stora ekonomiska resurser tagits i anspråk. Vi vill nämna detta inledningsvis eftersom det ofta förekommer synpunkter i sjukvårdsdebatter att vårdresurserna skulle kunna minskas radikalt. Även om det kan finnas vissa rationaliseringsmöjligheter är nu behoven generellt sett så stora att det fordras mer resurser för att kunna upprätthålla en god vård.
En stor del av de äldre behöver vård. För närvarande går cirka 40 procent av vårdresurserna till människor som är 75 år eller äldre. Samtidigt ökar antalet äldre markant. 1973 fanns det 441 000 personer som var över 75 år. 1993 hade den siffran stigit till 713 000 personer. År 2000 beräknas antalet äldre över 75 år vara 792 000 personer och år 2025 1 000 036 personer. Andelen personer i de högre åldrarna i Sverige, det vill säga över 85 år, kommer under 90-talet att öka med nära 30 procent. Detta är den grupp medborgare som har störst behov av vård och omsorg.
Detta ställer stora krav på utveckling av såväl hälso- och sjukvård som av äldreomsorgen. Samtidigt har de samhällsekonomiska restriktionerna blivit allt mer uppenbara. Detta ställer höga krav på fortsatta åtgärder för att öka kostnadseffektiviteten liksom på den politiska processen när det gäller att åstadkomma folklig förankring för de grundläggande prioriteringarna inom sjukvården, men också mellan olika samhällssektorer.
Sjukhusvårdens utveckling
Sedan mitten av 1950-talet har vi haft en organisation med indelning i nivåer inom sjukvården, med riks- och regionsjukhus, länssjukhus samt länsdelssjukhus. Tanken har varit att den mest elementära sjukvården ska ges på länsdelssjukhusen, den mer kvalificerade på länssjukhusen och den mest specialiserade på region- eller rikssjukhusen.
Utvecklingen de senaste 20 åren, bland annat på grund av de medicinska framstegen, har inneburit en ökad specialisering också inom länsdels- sjukvården och länsdelssjukhusen har numera specialister inom i stort sett alla områden. Det har enligt vår bedömning varit till stor fördel för patienterna och förkortat handläggningstiderna och därmed även väntetiderna. Det har även inneburit ekonomiska vinster.
I takt med att länsdelssjukhusen blivit allt mer självförsörjande har länssjukhusen utvecklats till "små regionsjukhus" i de egna länen. Detta kan på sikt hota även regionvården. Vissa behandlingsformer är så sällsynta att det krävs ett större befolkningsunderlag än vad ett län utgör.
Förändringar i sjukhusvården
På senare tid har länsdelssjukhusens verksamhet och framtid varit föremål för debatt. Hot om nedläggning eller krav på ändrad struktur av de mindre sjukhusen har framförts. Motiven är ökad kostnadseffektivitet och bättre kvalitet. Hälso- och sjukvården har förändrats över tiden. Arbetsinsatser som förr betraktades som nödvändiga att utföra på sjukhus utförs idag rutinmässigt inom primärvår- den. Inom den slutna vården har metoder utvecklats som möjliggör tidig hemgång. Dagkirurgi används i allt större utsträckning. Nu finns även praktiska förutsättningar för att få kvalificerad sjukvård i hemmet. Strukturåtgärder har hittills ofta handlat om att lägga ned delar av eller hela sjukhus. Sverige är på väg att genomföra en sjukhuscentralisering som saknar motstycke.
Under perioden 1985 till 1991 har 18 procent av landets vårdplatser lagts ned. Samtidigt har antalet intagningar ökat med cirka 10 procent. Medelvård- tiderna har därmed minskat från att under 1970 har varit 14,1 dagar för internmedicin till att 1994 vara 6,0 dagar. För allmän kirurgisk vård gällde för 1970 11,3 dagar och 1994 5,0 dagar i medelvårdtid. Detta har naturligtvis både positiva och negativa aspekter. Ett bra exempel är den så kallade "titthålskirurgin" Vidare är det positivt för många att få tillfriskna i hemmiljön.
Till de negativa konsekvenserna hör att många, särskilt ensamboende äldre, som har behov av att få tillfriskna på sjukhuset innan de kommer hem, inte får den möjligheten. Genom den kraftiga minskningen av antalet vårdplatser uppstår också problem i samband med toppar, dvs då belastningen blir särskilt stor. Då visar sig bristen i flexibilitet. Resultatet blir överbeläggningar och att vårdbehövande människor hamnar i korridorer och andra utrymmen. Vi kristdemokrater anser att det är viktigt att den enskilde får vara med i beslutet om var och hur vården ska ske. Det är viktigt att man tar hänsyn till den enskildes speciella önskningar och behov. Det politiska systemet får inte skapa fyrkantiga regler om vårdtider vid olika diagnoser och var den enskilde behöver sin vård.
Primärvårdens uppgifter
Jämfört med andra länder går en stor andel av resurserna inom den svenska hälso- och sjukvården till slutenvård medan primärvården har en mer begränsad omfattning. Detta trots den kraftiga utbyggnaden av primärvården som skedde främst i början av 1980-talet.
En av primärvårdens kvaliteter är att med närhet och lättillgänglighet skapa trygghet för befolkningen. Primärvårdens uppgifter skiljer sig inte från hälso- och sjukvårdens uppgifter generellt men skiljer sig dock från sjukhusvård genom sättet att arbeta och att patienter med problem från medicinens alla delområden behandlas av samma personal.
För att detta ska vara möjligt krävs en bred kompetens hos personalen och ett utvecklat teamarbete mellan olika yrkeskategorier. Vårdpersonal i primärvård har också med sin närhet till människorna kunskap om sociala villkor och förutsättningar i lokalsamhället. Befolkningens hälsoproblem kan sättas in i ett större sammanhang. Detta ger också goda möjligheter att arbeta förebyggande.
Primärvården ska vara en del av den sammanhållna vårdkedjan. Distrikts- sköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter ska arbeta i en egen organisation utifrån ett geografiskt områdesansvar. Det är viktigt att bibehålla och utveckla den roll som distriktssköterskan har. Vi tror på en samverkan mellan distriktssköterskor och primärvårdsläkare. Primärvården ska med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och kuratorer erbjuda service med hög kompetens. Det gäller att få fungerande vård- och rehabiliteringskedjor, men också en effektiv samordning av förebyggande insatser.
Att få välja sin egen distriktsläkare/husläkare är en grundläggande rättighet. Samtidigt finns det behov av ökade läkarinsatser vid det särskilda boendet vilket såväl prioriteringsutredningen som Socialstyrelsen har pekat på.
Folkhälsa
I diskussionen om vården i framtiden är folkhälsan och förebyggande åtgärder en viktig del. Det räcker inte att bara göra "brandkårsutryckningar", man måste också långsiktigt arbeta för att förebygga sjukdom och ohälsa. Detta tankesätt måste genomsyra vårdarbetet.
Alkoholen är vårt största sociala och medicinska samhällsproblem. Den, och andra droger, är orsak till många av de sjukdomar och skador som sjukvården har att ta hand om, såväl genom direkt påverkan, som när alkoholen blir utlösande faktor för våld. Att minimera dessa verkningar är därför av största vikt i landstingets folkhälsofrämjande arbete. Alkohol- politiken behandlas i en särskild motion.
Tobaksrökning är den främsta enskilda orsaken till sjukdom och för tidig död. Under året har det tagits ett beslut om åldersgräns på 18 år för tobaks- inköp vilket kristdemokraterna efterlyst länge. Men vi får inte slå oss till ro efter det beslutet. Tobaksfrågan behandlas i en separat motion.
Olycksfallsprevention har, förutom de mänskliga vinsterna i form av minskat lidande, en direkt och positiv ekonomisk effekt genom minskade vårdkostnader.
Den medicinska vetenskapen har nästan alltid haft mannen som norm för forskning, mediciner och behandling. Under senare år har emellertid kvinnors hälsoproblem uppmärksammats på olika sätt. Det är en nödvändig och glädjande utveckling att kvinnoperspektivet blir tydligare i all vårdplanering.
Vårdstrukturen
I och med Ädelreformen 1992 har kommunerna det samlade ansvaret för långvarig service och vård till de äldre medan landstingen ansvarar för den medicinska insatsen. Ädelreformen har medfört förbättringar, men också nya problem. Ett är att begreppen "klinikfärdig" och "medicinskt färdigbehandlad" feltolkas. Patienter i uppenbart behov av institutionsvård skrivs ut från sjukhusen och tas hem av kommuner till gruppboende eller sjukhemsvård som inte hunnit byggas ut, inte alltid fungerar eller inte räcker till därför att vårdnivån är för låg.
Människor förväntar sig att det ska finnas tillgång till sjukvård av god kvalitet på nära håll, och de medicinska framstegen har ställt oss inför nödvändiga förändringar av vårdstrukturen. Omstruktureringar får inte styras av tillfälliga trender utan ske på en reell ekonomisk och medicinsk grund. Kristdemokraterna känner oro för att förändringen av vårdstrukturen har gått allt för snabbt.
Det är en mycket angelägen uppgift att finna en vårdstruktur som håller för högt ställda medicinska kvalitetskrav och som samtidigt är kostnadseffektiv och praktisk. När sjukvården organiseras är det viktigt att alltid utgå från patienterna. Det finns i dag gränser mellan primärvård, sjukhusvård, hem- och socialtjänst som saknar förankring i patientens verklighet och som därför skapar bekymmer för den enskilde. Det är därför viktigt att ett nära och naturligt samarbete med patienten i centrum byggs upp mellan vårdens olika nivåer och medansvariga huvudmän. Ett nära samarbete är till exempel nödvändigt mellan sjukvården och den kommunala socialtjänsten, när det gäller rehabilitering, vård i livets slutskede och vid utskrivning av patienter från sjukhusen till eget boende, ålderdomshem eller sjukhem.
Med en kristdemokratisk grundsyn är det naturligt att låta de små vårdenheterna, primärvården och de små länsdelssjukhusen, vara basen för den medborgarnära sjukvården. Vi ser fördelar med ett nät av mindre sjukhus. För patienten handlar det om tillgänglighet och trygghet. Det är däremot inte nödvändigt att alla sjukhus behåller alla sina specialiserade kliniker och aktiviteter.
Mål och medel
Huvudfrågan för all verksamhet inom hälso- och sjukvården är hur vi ska kunna tillförsäkra alla en trygg och individuellt anpassad vård och omsorg av hög kvalitet.
En ökad mångfald av vårdgivare ger patienterna större valmöjligheter och kan stimulera, utveckla och tillföra vården nya dimensioner. Privata, kooperativa och ideellt drivna alternativ bör därför ges förutsättningar att ut- vecklas. Kraven på insyn och kvalitetsuppföljning måste däremot vara densamma oavsett om verksamheten är fristående eller offentlig.
Frivilliga insatser inom vården kan utgöra en värdefull resurs och tillföra vården en ny viktig dimension och bör få stöd i strukturerade former. Frivilliga insatser kan dock inte ersätta sjukvårdspersonalen.
Konkurrensutsättning av olika verksamheter är inte något självändamål, utan är ett medel för att skapa ett effektivt utnyttjande av begränsade resurser, stimulera nytänkande och god kvalitet, samt ge patienterna en högre grad av valfrihet. En given fördel med att alternativa aktörer uppstår är att kvalitetssäkringen kommit i fokus på ett helt annat sätt än tidigare. Vi menar att alla landsting ska sträva efter att förnya sin organisation och skapa förutsättningar för personal och andra alternativa huvudmän att genom avknoppning skapa nya verksamheter. Detta är en bra strategi för att sätta patienten i centrum. När landstingsdriven verksamhet ska konkurrensutsättas så måste den ges rimlig möjligheter till anpassning till de nya förutsätt- ningarna.
På samma vis kan ekonomiska styrmedel användas för att få resurserna att räcka till så mycket som möjligt och för att garantera att prioriterade områden får tillräckligt med resurser. De ekonomiska styrmedlen måste dock användas med försiktighet annars finns risk för att ekonomiska incitament skapar en ovärdig vård.
Alldeles oavsett hur den ekonomiska situationen ser ut kommer prioriteringar att behöva göras. Gapet mellan behov och resurser har alltid funnits, och kommer alltid att finnas. Gapet har ökat under senare år, vilket resulterat i en intensivare debatt när det gäller prioriteringar. Det har ibland framställts som om valet står mellan å ena sidan att inte göra några prioriteringar alls och å den andra sidan att göra prioriteringar. Det är dock snarare fråga om att göra omedvetna eller medvetna och uttalade prioriteringar.
Prioriteringsutredningen klargör att samhället måste ha instrument för att förhindra att rationaliseringar och ökade inslag av konkurrens, prestations- ersättningar och valfrihet leder till försämring av sjukvårdens kvalitet. Krist- demokraterna har länge arbetat för att ett ackrediteringssystem ska införas på nationell eller regional nivå. Detta finns i flera länder idag. Ett ackredite- ringssystem innebär att en vårdproducent, privat eller offentlig, måste vara godkänd kvalitetsmässigt för att få tillstånd att verka för landstingets pengar. Systemet skulle också fungera som en form av konsumentupplysning till patienterna.
Sverige har genom en överenskommelse med WHO inlett ett arbete med att ta fram ett effektivt kvalitetssäkringssystem för hälso- och sjukvården. Kristdemokraterna anser att detta arbete bör påskyndas och konkretiseras eftersom de senaste årens utveckling mot mångfald, konkurrens och ekonomistyrning inom sjukvården ställer helt nya krav på kvalitets- uppföljning och kvalitetssäkring. Vid organisationsförändringar är det viktigt att ha kontroll över att vården är av samma höga kvalitet och att den ges på lika villkor.
Enligt vår mening bör dessutom en förstärkt tillsyn över hälso- och sjukvården kopplas samman med de frågor som nu bereds inom ramen för det uppdrag som Hälso- och sjukvårdsutredningen (HSU 2000) har. Vi är övertygade om att en lagstiftning som syftar till att säkerställa hälso- och sjukvårdens kvalitet och säkerhet för patienterna måste kopplas samman med frågan om de resurser som sjukvårdssektorn tilldelas. HSU 2000 bör därför få ett tilläggsdirektiv om att närmare analysera tillsynsfrågorna kopplat till frågan om vårdens resurser.
Prioriteringsutredningen
Svensk hälso- och sjukvård bygger på principen om allas lika värde och rätt till vård. Om denna princip och förtroendet för sjukvården ska kunna upprätthållas, är det viktigt att grunderna för vidtagna åtgärder och prioriteringar redovisas och diskuteras öppet. En sådan diskussion eller debatt har tagit fart under senare år.
Mot bakgrund av detta tillsatte den förra regeringen en utredning med uppdrag att bland annat diskutera hälso- och sjukvårdens roll i välfärdsstaten och lyfta fram grundläggande etiska principer som kan ge vägledning och ligga till grund för öppna diskussioner om prioriteringar inom hälso- och sjukvården. Utredningen kom att kallas prioriteringsutredningen.
Det finns en stark koppling mellan frågan om prioriteringar och de etiska perspektiven. Bakom de val som görs inom sjukvården finns värderingar som bör göras tydliga och diskuteras öppet. Ambitionen måste vara att åstadkomma ett etiskt försvarbart hushållande med resurserna inom hälso- och sjukvården. Sjukvårdens nytta är omöjlig att ange i ekonomiska termer, vården måste få kosta. Det står dock inte i motsatsförhållande till behovet av att hushålla med tillgängliga resurser. Ett effektivt resursutnyttjande är också motiverat ur etiska perspektiv.
Om gapet blir för stort mellan behov och tillgängliga resurser står valet mellan att välja bort viss vård eller acceptera kvalitetssänkningar. Utredningen menar att om vården av svårt kroniskt sjuka och döende sänks, kommer den samhällsfinansierade sjukvården att framstå som avhumaniserad och den solidariska finansieringen av sjukvården att ifrågasättas.
Prioriteringsutredningen lyfter på ett tydligt sätt fram att alla ska ha rätt till likvärdig vård. Utredningen redovisar tre etiska grundprinciper:
Människovärdesprincipen; alla människor har lika värde och samma rätt. Oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Principen är grundläggande.
Behovs- och solidaritetsprincipen; resurser bör satsas på de människa eller verksamhet som har de största behoven.
Kostnadseffektivitetsprincipen; man bör eftersträva en rimlig relation mellan kostnader och effekt i form av förbättrad hälsa och höjd levnads- standard.
Dessa tre principer är rangordnade så att människovärdesprincipen går före behovs- och solidaritetsprincipen, som i sin tur går före kostnads- effektivitetsprincipen. Med dessa etiska grundprinciper som bas utesluter prioriteringsutredningen att efterfrågan ska få styra prioriteringar inom vården. Det är den enskildes behov av vård som ska styra hur resurserna fördelas.
Eftersom behovs- och solidaritetsprincipen går före kostnadseffektivitets- principen ska svåra sjukdomar och väsentliga livskvalitetsförsämringar överordnas lindrigare. Kostnadseffektivitetsprincipen kan därför inte försvara att man avstår eller försämrar kvaliteten av vården av döende, svårt och långvarigt sjuka eller utvecklingsstörda.
Utredningen föreslår att dessa etiska principer skrivs in i hälso- och sjukvårdslagen. Utredningen anser att dessa principer bör vägleda dem som måste fatta prioriteringsbeslut på såväl politisk/administrativ nivå som på klinisk nivå. Kristdemokraterna delar denna slutsats.
Prioriteringar mellan olika grupper
I Vård av livshotande akuta sjukdomar och sjukdomar som utan behandling leder till varaktig invaliditet eller för tidig död. Vård av svåra kroniska sjukdomar. Palliativ vård i livets slutskede. Vård av människor med nedsatt autonomi.
II. Prevention med dokumenterad nytta. Habilitering/rehabilitering.
III. Vård av mindre svåra och akuta och kroniska sjukdomar.
IV. Gränsfall, så som ofrivillig barnlöshet och kortväxthet.
V. Vård av andra skäl än sjukdom eller skada, såsom skönhetsoperationer.
Utredningen anser att det främst är grupperna I-III som ska finansieras gemensamt och solidariskt. Kristdemokraterna delar denna slutsats och menar att det är efter dessa riktlinjer som landstingen ska bedriva sin verksamhet.
Karakteristiskt för utredningen är att den prioriterar vård i livets slutskede och vård av svårt och kroniskt sjuka lika högt som akut livräddande insatser. Ingen annan utredning har tidigare prioriterat dessa grupper lika högt. Det finns två skäl till att den gjort det. Det har, för det första, under utredningens gång tydligt framkommit genom utfrågningar, enkäter osv att dessa patientgrupper far illa och i praktiken är lågt prioriterade i vården idag. Det andra skälet utgår från den etiska plattform som innebär att samhället har ett särskilt ansvar att i en solidariskt finansierad sjukvård slå vakt om de svaga och utsatta grupperna som har stora behov och svårigheter att hävda sin rätt.
Kristdemokraterna välkomnar att utredningen slår fast att också lindrandets konst är viktig. Undersökningar utredningen låtit göra visar att svenska folket i allmänhet håller med utredningen i denna och andra bedömningar.
De stora förväntningarna satta i relation till vad sjukvården kan göra och till vad tillgängliga resurser medger, aktualiserar frågan om vad som är hälso- och sjukvårdens ansvarsområde. Utredningens förslag innebär inte en strikt avgränsning av hälso- och sjukvårdens ansvarsområde. Utredningen betonar dock starkt vikten av ett ökat samspel mellan olika verksamheter inom samhällets välfärd.
När man diskuterar om äldre människor ska få tillgång till kvalificerade behandlingar eller operationer även i hög ålder så är det viktigt att ha med att det aldrig enbart är den faktiska åldern som är avgörande. Det är "kroppens ålder", andra sjukdomar etc som måste tas hänsyn till. Likaså blir det ofta både humanitära och ekonomiska följder om man avstår från behandling. Många av de operationer och behandlingar som görs resulterar i ett betydligt mindre vårdbehov längre fram i livet. Även här måste det finnas helhetssyn!
Sjukvården ur den enskildes perspektiv
En grundläggande princip är att alla ska kunna känna trygghet när de är sjuka. Därför tillhör också hälso- och sjukvården den del av välfärden som en bred allmänhet prioriterar allra högst. Detta bekräftas i de opinionsundersökningar som har gjorts.
När den svenska allmänheten fick ange inom vilka områden nödvändiga besparingar ska göras undantogs polis och kriminalvård, äldrepensioner samt hälso- och sjukvård nästan helt från besparingar. Hela 89 procent ansåg att hälso- och sjukvården helt borde undantas från besparingar, och 42 procent anser att hälso- och sjukvårdsresurserna bör ökas (SCB 1994)
En studie som FSI, Forskningsgruppen för samhälls- och informations- studier, gjort under våren 1995 bekräftar att sjukvården nu är det av budgetområdena där motståndet mot besparingar är som störst och där man hellre tar skattehöjningar än inom andra områden. Få vill dock fördela resurserna till primärvården, utan en stor majoritet vill lägga resurserna på sjukhusvården.
I en utredning som Prioriteringsutredningen gjorde pekar enkätsvaren ut tre områden som särskilt angelägna att inte utsätta för besparingar: långtids- sjukvården, barnhälsovården och kroppssjukvård som kräver sjukhusvård.
I en annan enkätundersökning gjord i Stockholms läns landsting hösten 1994 uttryckte merparten tacksamhet över att personalen trots hög arbetsbelastning orkade uppträda så vänligt och omtänksamt. Många önskade mer personal på avdelningen. Något som många nämnde som de inte var nöjda med var bristen på information, framför allt vid och efter utskrivningen.
Den bristande respekten för patientens tid vid kontakten med sjukhuset kritiserades av många. Även om den effektiva tiden för provtagning, behandling och samtal med läkare kan vara en timme kan patienten få tillbringa en hel dag på sjukhuset på grund av väntetiderna mellan de olika insatserna.
I dag är många patienter, deras anhöriga och personalen inom sjukvården starkt oroade. Denna oro måste vi som politiskt ansvariga respektera. Det krävs också inom detta område en stor ödmjukhet från beslutsfattare på alla nivåer i samhället.
De sociala skyddsnäten byggs av människor i samverkan, i olika gemenskaper, och är en naturlig del i de flestas liv. När människor möter svårigheter, sätts skyddsnäten på prov. Familj och grannar, arbetskamrater och andra närstående känner och tar ofta ansvar att lösa vardagslivets behov av socialt stöd. Vi kristdemokrater vill forma ett välfärdssamhälle som bygger på att människor tillsammans på ett naturligt sätt kan ta ansvar för den nära omgivningen. Samtidigt vill vi markera med eftertryck att de offentliga organen, främst kommunens socialtjänst och landstingens hälso- och sjukvård, ska ha det yttersta ansvaret för att alla ska ha möjlighet att leva ett tryggt och värdigt liv.
Behovet av medicinsk kompetens inom den kommunala äldreomsorgen har uppmärksammats vid olika tillfällen. I den allmänna debatten framförs då och då kritik mot brister när det gäller det medicinska omhändertagandet av äldre. Kommunernas betalningsansvar för medicinskt färdigbehandlade anses leda till alltför snabba utskrivningar från akutsjukhusen och ofta påtalas behovet av fler läkare på sjukhemmen. I socialstyrelsens Ädel-utvärdering bekräftas kritiken mot bristande kvalitet i sjukhemsvården och övriga särskilda boendeformer. I vissa fall erbjuds otillräckliga sjukvårdsresurser och det finns fortfarande alltför många patienter med trycksår, kvarliggande katetrar och omfattande läkemedelskonsumtion. Socialstyrelsen konstaterar dock att de huvudsakliga problemen idag handlar om oklarheter om ansvaret för rehabiliteringsinsatser men påpekar också brister i vårdplaneringen och i handläggningen av enskilda ärenden.
Samarbete i vårdkedjan
En sjukvård av hög kvalitet kräver en helhetssyn och samarbete mellan olika vårdinstanser. Utan helhetssyn riskerar vi att få suboptimering, där besparingar på ett ställe dyker upp som kostnader på en annat. Bristande resurser och ett felaktigt utnyttjande av resurser har gjort att många patienter ibland tvingas gå sjukskrivna under långa tider i väntan på rehabilitering, utredning, operation eller annan behandling. En omfördelning av resurser från för- säkringskassan till vården skulle kunna innebära att patienterna får hjälp snabbare och på så vis även billigare. De försök som görs på det här området måste följas upp.
Nästan dagligen får vi rapporter från människor som kommit i kläm på grund av dålig kommunikation i vårdkedjan. En del har skrivits hem från akutsjukvården men har ett fortsatt vårdbehov. Utskrivningen har alltför ofta skett utan att detta rapporterats till primärvården, hemsjukvården eller socialtjänsten. Andra människor, ofta äldre, har drabbats på ett sätt så att helt nya vårdbehov uppstått utan att dessa förändringar har vidarerapporterats. Många människor drabbas av att huvudmännen inte kan enas om vem som har huvudansvaret för individen och dennes behov. Detta resulterar ofta i att ingen tar ansvar. Det måste finnas en huvudansvarig. Det är individen och dennas behov som måste var i fokus inte prestige från olika huvudmän. Det krävs flexibilitet i synsätt och handling.
Under lång tid har politiker agerat som om huvudmannafrågan är en huvudfråga. Det är den måhända för somliga politiker men ytterst sällan för vårdtagaren. Vad vårdtagaren önskar och behöver är en bra vård.
Ur flera aspekter är det sannolikt både positivt och utvecklande att det finns olika huvudmän och aktörer på den s k vårdmarknaden. Det skapar en bättre vårdkvalitet. Det ger incitament för utveckling. Det borde vara en självklarhet att de olika aktörerna visar förmåga att samarbeta. Ett samarbete som sätter patienten, vårdtagaren i centrum.
Vi kristdemokrater anser därför att samarbetsorgan ska tillsättas på lokal och regional nivå för att utveckla samarbetsformer där patienten/vårdtagaren sätts i centrum.
Alltför ofta ser vi uttalanden i stil med: "Detta är inte i första hand en fråga om pengar utan om arbetsorganisation och samarbete". Samarbetet är viktigt mellan olika vårdnivåer, så långt är allt rätt. Men det man alltför ofta bortser ifrån är att bristerna i vårdkedjan just beror på för lite vårdpersonal som kan upprätthålla ett naturligt och kvalitetsmedvetet samarbete.
Vård i livets slutskede
Under många år har det nästan varit accepterat att de resurser som finns inom vård och omsorg i första hand bör användas till de som kan botas från sjukdom. I grunden är det ett oetiskt resonemang eftersom det bygger på ett nyttoperspektiv. För oss kristdemokrater är det en människovärdesfråga. Enligt vårt synsätt är det inte det en människa gör eller kan som ger henne människovärde utan det faktum att hon är människa. Det är det synsättet som gör att vi kristdemokrater prioriterar bland annat vården i livets slutskede.
Det är viktigt hur vi lever men det är också viktigt hur vi dör. Flertalet av oss kommer att dö den långsamma döden. Livets slutskede blir då en intensiv tid i våra liv. Ett värdigt avsked från livet ska enligt vår syn vara en prioriterad rättighet inom vården. Denna grundsyn måste slås fast eftersom den svårt sjuke ofta inte själv kan hävda sin rätt att få en god omsorg den sista tiden i livet. När bot inte är möjlig och en dödlig utgång är att vänta under den närmaste tiden ska målet vara att ge patienten livskvalitet i form av en lugn och värdig död. Det kan ske genom aktiv helhetsvård med smärtlindring och lindring av andra besvärande symptom samt psykologiskt och andligt stöd för patienten och eventuella närstående.
Det har under senare år byggts upp viss hospiceverksamhet även i Sverige. Denna verksamhet har enligt många bedömare en viktig funktion. Vi kristdemokrater anser att verksamheten ska fortsätta och vidareutvecklas. Omvårdnadsaspekter därifrån bör sedan även komma den övriga vården till del.
Anhörigvård
Många undersökningar visar att upp till två tredjedelar av alla hemsjukvårdsinsatser utförs av närstående, oftast helt oavlönat. För många människor med stora vårdbehov är ofta anhöriga en avgörande faktor om vården ska kunna ske i hemmet eller inte. Vi måste lyfta fram den djupa känslomässiga roll som närstående har och som kan ge trygghet och stöttning åt den sjuke. De anhöriga bör sålunda känna sig delaktiga i vårdteamet eftersom det ofta behövs gemensamma insatser. Detta gäller i synnerhet svårt sjuka.
Att hjälpa till i vården av en sjuk får dock aldrig kännas som ett tvång. För att resultatet ska bli bra måste den närstående fatta beslutet själv tillsammans med den sjuke. Relationer och anhörigas tillgänglighet är olämpligt och omöjligt för det politiska systemet att lägga sig i. Vad vi däremot kan göra är att uppmuntra till större ansvarstagande och underlätta detta i praktiken. Det kan göras på olika sätt genom utbildningsinsatser, ge möjlighet för vissa ledigheter över helger, ekonomisk ersättning och så vidare.
En av de viktigaste åtgärderna är dock att lyfta fram detta viktiga arbete och att förbättra attityderna för att betona värdet av anhörigvården.
Utvärdering av Ädelreformen
I en delrapport om Ädelreformen som Socialstyrelsen lämnade till regeringen förra året framgår bland annat att människor i livets slutskede allt för ofta tvingas byta boendeform strax innan de avlider.
Socialstyrelsen har jämfört två landsting, Stockholms län och Värmlands län, och siffrorna talar sitt tydliga språk: I Stockholms län avled 1993 109 personer över 65 år inom två dagar efter att de flyttats till gruppboende från ett akutsjukhus, 1994 var motsvarande siffra 235. (För Värmland: 50 personer 1993, 49 personer 1994).
Den dramatiska ökningen i Stockholms län gäller människor som flyttas från eget hem till akutsjukhus, och sedan till gruppboende. I Värmland flyttas inte patienter från sjukhus de sista levnadsdagarna om de skrivits in från eget hem.
Även om korta vårdtider på sjukhus ligger i själva idén med Ädelreformen så anser Socialstyrelsen att den här omflyttningen av människor i livets slutskede är oacceptabel. Även om Socialstyrelsen i efterhand önskat modifiera rapportens slutsatser finns det all anledning att ta allvarligt på de tendenser rapporten utvisar.
Ännu har bara två landsting jämförts men en riksomfattande kartläggning är planerad. Siffrorna i sig säger inget om de bakomliggande orsakerna. En viktig skillnad mellan Stockholms län och Värmlands län är dock de olika ekonomiska systemen; medan Stockholms län har ett prestationsbaserat system har Värmlands län ett traditionellt budgetsystem. En plats på akutsjukhus är tre gånger så dyr som på sjukhem.
De ekonomiska systemen är bara en möjlig orsak, det kan även handla om hur väl primärvården är uppbyggd, vilken relation landstingen och kommunerna har etc. Det finns även en misstanke om att anhörigas inställning och krav på kvalificerad sjukvård bidrar till att gamla flyttas runt i livets slutskede.
Informationsöverföringen mellan olika vårdgivare är ett annat av Ädelreformens problem som ännu inte är löst. Socialstyrelsen vill nu inte längre vänta på att det ska lösas i de enskilda kommunerna, utan ska ta upp informationsfrågan med Kommunförbundet. Socialstyrelsen kommer att utfärda föreskrifter där det slås fast när, till vem och med vilket minimi- innehåll som information ska ges när en patient flyttas mellan två boendeformer.
Socialstyrelsens uppföljnings- och rapportarbete av Ädelreformen har varit till stor nytta. Efter ungefär fyra och ett halvt års erfarenheter kan det finnas skäl till att göra en mera omfattande offentlig uppföljning genom en parlamentarisk kommitté.
Den ekonomiska situationen i stort
Eftersom produktivitetsutvecklingen under 1970- och 1980- talet var negativ har det funnits utrymme för en engångsökning av produktiviteten under början av 1990- talet. Det är dock inte realistiskt att anta att hälso- och sjukvården kan rationaliseras i samma utsträckning under resten av 1990-talet. Potentialen för fortsatta produktivitetsökningar är mindre inom omvårdnadsintensiva områden som internmedicinsk korttidsvård och geriatrik än till exempel inom kirurgi, där nya medicinska metoder möjliggör en fortsatt utveckling mot kortare vårdtider.
Landstingsförbundet visade redan 1992 i en bilaga till Finansdepartement- ets långtidsutredning att det krävs betydande resursökningar för att behålla oförändrad standard inom sjukvården. Beräkningar från Landstingsförbundet visar att om vi ska kunna erbjuda medborgarna samma nivå på vård och omsorg år 2010 som vi gör idag så måste resurserna till dessa verksamheter öka med mellan tre och fyra procent. Den bistra sanningen är att landstingen över hela landet är inne i oerhört tuffa sparbeting där de värsta besluten fortfarande återstår att ta. Ekvationen går helt enkelt inte ihop. Stora delar av landstingens arbetsvillkor bestäms av de beslut som fattas i riksdag och regering. Kristdemokraterna menar att det nu är hög tid att snabbt slå till bromsarna. Brandskattningen av vård och omsorg kan inte fortsätta. De allt längre köer som nu är ett faktum innebär inte bara mänskligt lidande, utan är också ett dåligt sätt att hantera resurser. Denna fråga lyfts fram i en särskild motion.
I dagens ekonomiska läge kan ett resurstillskott i huvudsak endast ske genom omfördelning i de offentliga utgifterna, samt eventuellt genom höjning av vissa avgifter. Även i en svår ekonomisk situation finns det pengar. Det handlar om att prioritera vård och omsorg.
Vi har gått kräftgång i sjukvårdsligan bland OECD-länder och i den senaste sammanställningen från 1993 låg Sverige på 15:e plats. Medan t ex Tyskland satsar 8,6 procent av BNP till sjukvård, Österrike 9,3 procent och Frankrike 9,8 procent så satsar Sverige 7,6 procent. Idag lär den siffran ligga på cirka 7 procent. 1980 toppade Sverige dessa redovisningar med att satsa mest av alla 22 OECD-länder på sjukvården. Vår andel då var 9,4 procent. Sedan dess har vårt land år efter år skurit ner på sjukvårdsresurserna, vilket inte stämmer med de vårdbehov som vi känner till bland annat med hänvisning till åldersstrukturen i vårt land.
Sverige avviker därmed från den internationella trenden. Medan vi minskar våra resurser till sjukvården satsar andra OECD-länder i stället en växande andel av resurserna till hälso- och sjukvård. Fortsätter Sveriges nedskärningar och övriga länders satsningar kommer vi förmodligen vid sekelskiftet att ha passerats av alla utom möjligtvis Turkiet där sjukvården idag utgör 2,7 procent av BNP.
Högkostnadsskydd
I Sverige har vi under många år haft ett högkostnadsskydd för avgifter i sjukvården. Detta för att garantera att ingen ska få så höga sjukvårdskostnader att man av ekonomiska skäl tvingas avstå från vård och behandling. Högkostnadsskyddstanken är bra och helt i linje med den kristdemokratiska uppfattningen att sjukvården i huvudsak ska finansieras solidariskt, det vill säga att vi betalar via skatt efter förmåga. Tyvärr har inte alla vårdkostnader ingått i högkostnadsskyddet. Ett exempel på det är den förebyggande vården, exempelvis mammografiscreening. För många människor kan det vara ekonomiskt svårt att delta i dessa "undersökningar" om man måste stå för hela kostnaden själv.
När det gäller patienternas resekostnader har man i vissa landsting ett särskilt högkostnadsskydd. I takt med egenavgifternas höjning och att resorna blivit fler på grund av att fler människor opereras polikliniskt och att i övrigt människor skickas hem tidigt så har det allt tydligare framkommit behov av ett högkostnadsskydd även för sjukvårdsresor. Behovet är naturligtvis större för de som bor i glesbygd.
Vad gäller kostnader för hjälpmedel så varierar det mycket i olika kommuner och landsting. Det kan ur ett perspektiv anses bra och helt i enlighet med det kommunala självstyret att kommunerna bestämmer avgiftsnivåer. För vårdtagaren och dennes ekonomi är det dock en djupare fråga. Det handlar om den totala kostnaden. I stället för att fatta beslut efter den enskildes behov så fattas för närvarande beslut efter organisationsformer utan ta hänsyn till olika huvudmäns regler. Detta är inte förenligt med grundtanken på högkostnadsskyddet, vilket var att garantera ett tak för den totala egenavgiften under viss tid.
Hjälpmedelsservicen är ett problemområde beträffande ansvarsfördelning, organisation och effektivitet, visar Socialstyrelsens rapport. Men det pågår ett intensivt arbete mellan Kommunförbundet och Landstingsförbundet för att lösa det.
I flera landsting har man efter valet genomfört en sänkning av patientavgiften för läkarbesök och sjukvårdande behandling. Vid ett ytligt betraktande kan denna sänkning uppfattas som stöd för de sämst ställda. Men i verkligheten är det tvärt om. De som sällan har behov av sjukvård, enstaka besök under ett år, kommer genom dessa beslut att få en sänkt sjukvårdskostnad. Samtidigt kommer de patientgrupper som har de stora behoven reumatiker, astmatiker, långtidssjuka äldre och barn med allergier att drabbas av de höjningar av högkostnadsskyddet som gjorts parallellt med avgiftssänkningarna.
Vi kristdemokrater anser att man måste se och bedöma helheten utifrån ett patientperspektiv. Vad som är intressant för den enskilde är inte hur vi organiserar vården utan vad som kan bli den maximala egenavgiften under viss period. Därför finns det anledning att se över nuvarande regler för att få ett högkostnadsskydd som täcker alla kostnaderna för den enskilde. Den totala nivån på högkostnadsskyddet får inte göra att patienter av denna anledning avstår från att söka vård. Vi avvisar alla förslag att i nuvarande läge göra besparingar genom att höja högkostnadsskyddet. Vissa patienter kommer mycket snabbt upp i nivån där högkostnadsskyddet träder in. För att den ekonomiska bördan inte ska bli för tung i ett kort perspektiv måste det finnas möjlighet till kredit. Denna fråga lyfts fram i en särskild motion.
Specifika budgetkommentarer
Kristdemokraterna vill lyfta fram vården som en särbehandlad sektor. Vi inser behovet av och medverkar till saneringen av de offentliga finanserna. Det är nödvändigt inte minst för att klara välfärden. Ska vi långsiktigt kunna erbjuda alla medborgare en generell och värdig välfärd måste kostnader och intäkter balansera varandra. Men alla kan inte spara lika mycket, det finns de som inte kan spara alls. Här måste vi våga visa vilka områden som ska prioriteras och vilka som måste utsättas för neddragningar. Totalt satsar kristdemokraterna 1135 miljoner kr mer än regeringen på utgiftsområdet Hälsovård, sjukvård och social omsorg. Därutöver skapar vi utrymme för kommuner och landsting genom de omprioriteringar som redovisas i vår finansplan.
Anslag A 1 - Sjukvårdsförmåner m.m.
Under anslaget finns bl a läkemedelskostnader och tandvården. Vad gäller läkemedelskostnaderna så har regeringen i en separat proposition föreslagit att högkostnadsskyddet ska vara 2200 kr och delas upp i två delar, dels 1300 kr för läkemedel, dels 900 kr för vårdkostnader under en 12-månadersperiod. Vi menar att högkostnadsskyddet ska bibehållas på 1800 kr. Vi ser annars en risk för att många människor, speciellt äldre, kommer att avstå från att hämta ut sin medicin på grund av för höga tröskelkostnader. Kristdemokraterna utvecklar sina ståndpunkter kring högkostnadsskyddet närmare i en separat motion. Under anslag A 1 ligger numera också tandvårdsfrågorna. Kristdemokraterna har tidigare under året avvisat regeringens förslag till reformerad tandvårdsförsäkring. Frågorna kring tandvård utvecklas närmare i en separat motion. Kristdemokraterna anslår 920 miljoner kr till läkemedelskostnader utöver regeringens ram till anslag A 1.
Anslag B 7 - Kostnader för statlig assistansersättning
Under det senaste året har regeringen orsakat en mycket olycklig oro p.g.a. obetänkta utspel ifråga om personlig assistans. Utredningsdirektivet som gick ut på att staten skulle spara närmare en miljard inom detta område har skapat mycket oro och rädsla hos många människor. Regeringen backade visserligen från de mest motbjudande ingredienserna i utredningen och landade på en besparing på 215 miljoner kr inom detta område, men måste ändå ta på sig ett stort ansvar för att ha skapat en infekterad stämning bland alla berörda. Kristdemokraterna avvisade i sin motion alla besparingar på assistansreformen och drev i stället linjen att reformen skulle utvecklas. Bland annat tog sig detta uttryck i vårt krav om slopad åldersgräns. Resonemanget kring assistansreformen utvecklas närmare i en separat motion. Kristdemokraterna står fast vid sin hållning att de handikappade inte ska behöva ta någon del av besparingskraven och anslår därför 215 miljoner kr utöver regeringens ram till anslag B 7.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta vård och omsorg få en särställning och tillförsäkra den sektorn tillräckliga resurser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för alternativa vårdgivare,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ackrediteringssystem,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitetskontroll och kvalitetssäkringssystem,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till HSU 2000,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i hälso- och sjukvårdslagen att de etiska principer som Prioriteringsutredningen föreslog blir inskrivna,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbete mellan försäkringskassan och vårdsektorn,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala och regionala samarbetsorgan,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdig vård i livets slutskede,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anhörigvård,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Socialstyrelsens uppföljning av Ädelreformen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högkostnadsskyddet,
13. att riksdagen med ändring av regeringens förslag för budgetåret 1997 anvisar anslagen under utgiftsområde Hälsovård, sjukvård och social omsorg enligt följande uppställning:
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändri ng
tusental kronor
A 1 Sjukvårdsförmåner m.m. 15 637 000 +920 000
B 7 Kostnader för statlig assistentersättning 3 663 000 +215 000
Stockholm den 3 oktober 1996
Alf Svensson (kd)
Inger Davidson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Göran Hägglund (kd) Mats Odell (kd) Chatrine Pålsson (kd)
1 Yrkande 7 hänvisat till SfU.
Yrkanden (30)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta vård och omsorg få en särställning och tillförsäkra den sektorn tillräckliga resurser
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta vård och omsorg få en särställning och tillförsäkra den sektorn tillräckliga resurser
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för alternativa vårdgivare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för alternativa vårdgivare
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ackrediteringssystem
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ackrediteringssystem
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitetskontroll och kvalitetssäkringssystem
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitetskontroll och kvalitetssäkringssystem
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till HSU 2000
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till HSU 2000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 6att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i hälso- och sjukvårdslagen att de etiska principer som Prioriteringsutredningen föreslog blir inskrivna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 6att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i hälso- och sjukvårdslagen att de etiska principer som Prioriteringsutredningen föreslog blir inskrivna
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbete mellan försäkringskassan och vårdsektorn.
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbete mellan försäkringskassan och vårdsektorn.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala och regionala samarbetsorgan
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala och regionala samarbetsorgan
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdig vård i livets slutskede
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdig vård i livets slutskede
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anhörigvård
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anhörigvård
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Socialstyrelsens uppföljning av Ädelreformen
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Socialstyrelsens uppföljning av Ädelreformen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskostnadsskyddet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskostnadsskyddet
- Behandlas i
- 13att riksdagen med ändring av regeringens förslag för budgetåret 1997 anvisar anslagen under utgiftsområdet Hälsovård, sjukvård och social omsorg enligt följande uppställning:
- Behandlas i
- 13att riksdagen med ändring av regeringens förslag för budgetåret 1997 anvisar anslagen under utgiftsområdet Hälsovård, sjukvård och social omsorg enligt följande uppställning:
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 130002Anslag; A 1 Sjukvårdsförmåner m.m.; Regeringens förslag 15 637 000; Anslagsförändring +920 000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 130002Anslag; A 1 Sjukvårdsförmåner m.m.; Regeringens förslag 15 637 000; Anslagsförändring +920 000
- Behandlas i
- 130003Anslag; B 7 Kostnader för statlig assistentersättning; Regeringens förslag 3 663 000; Anslagsförändring +215 000.
- Behandlas i
- 130003Anslag; B 7 Kostnader för statlig assistentersättning; Regeringens förslag 3 663 000; Anslagsförändring +215 000.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.