Regler och lagstiftning för personer som har dömts för sexuella övergrepp på barn
Motion 2024/25:1120 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Motionen är inlämnad
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Justitieutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-09-30
- Granskad
- 2024-09-30
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en utredning i syfte att stärka regler och lagstiftning för att skydda barn från personer som är dömda för sexuella övergrepp, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Motivering
I Danmark finns det strikta regler och lagstiftning för att skydda barn från personer dömda för sexuella övergrepp. Personer som har dömts för sexuella övergrepp mot barn kan få ett kontaktförbud som innebär att de inte får ha kontakt med barn. Detta kan vara en del av straffet eller en separat åtgärd som bestäms av domstolen. Kontaktförbudet kan inkludera förbud mot att besöka platser som frekventeras av barn, såsom skolor, badhus eller lekplatser. Dömda för sexuella övergrepp kan även åläggas särskilda villkor efter avtjänat straff, inklusive övervakning av deras kontakt med barn. Det kan också innefatta krav på att delta i rehabiliteringsprogram och psykologisk behandling. Danmark har också ett nationellt register där personer dömda för sexuella brott mot barn kan registreras. Denna registrering används för att övervaka och hantera riskerna med dessa individer. När det gäller rehabilitering och villkorlig frigivning kan det finnas specifika krav och kontroller för att säkerställa att personen inte återfaller i brottslighet och att deras interaktion med barn är strikt kontrollerad.
Dessa regler och åtgärder syftar till att skydda barn och förebygga återfall genom att säkerställa att personer som dömts för sexuella brott mot barn inte har möjlighet att skada barn igen.
Enligt Stiftelsen Allmänna Barnhuset utsätts 1 av 4 barn i Sverige för sexuella övergrepp och sexuell exploatering. Det motsvarar 8 barn i en normalstor skolklass. År 2020 ökade antalet anmälda sexualbrott i Sverige till 24100 (Brå, 2021). Under 2020 anmäldes det högsta antalet våldtäkter mot barn hittills, 16 procent fler än 2019. År 2024 finns inga tecken på att statistiken ska vända, och den negativa trenden med utsatta barn fortsätter. Sexualbrott mot små, oskyddade barn är bland de vidrigaste brott som kan begås. Dessa är mycket anmärkningsvärda och allvarliga siffror som rör utsatta barn och unga, och här behövs helt klart fler kraftfulla åtgärder från samhällets sida, så att en tidigare dömd sexualförbrytare får begränsat utrymme att söka upp barn. Det finns många delar i Danmarks modell som stärker skyddet för barnnågot som Sverige borde utreda om vi kan ta efter.
Marléne Lund Kopparklint (M) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en utredning i syfte att stärka regler och lagstiftning för att skydda barn från personer som är dömda för sexuella övergrepp, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Justitieutskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.