Polisutbildning vid Högskolan i Gävle
Motion 2024/25:816 av Linnéa Wickman m.fl. (S)
Motionen är inlämnad
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Justitieutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-09-26
- Granskad
- 2024-09-27
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka förutsättningarna för att etablera en polisutbildning vid Högskolan i Gävle och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Sverige behöver fler poliser över hela landet med kapacitet att vara lokalt närvarande och förankrad. Det krävs för att med kraft bekämpa gängkriminaliteten, våldet i nära relationer och säkra att brottsutredningar inte läggs ned på grund av bristande tid och resurser. Målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 som sattes av den socialdemokratiskt ledda regeringen 2016 ser nu ut att nås. Den ambitiösa utbyggnaden av polismyndigheten måste fortsätta även framöver för att förbättra polisens förutsättningar att bekämpa brott och stärka tryggheten.
En viktig del i att Sverige nu har fler poliser än någonsin tidigare är utbyggnaden av polisutbildningen som Socialdemokraterna satsade på i regeringsställning. Genom att förlägga polisutbildningen till fler orter och erbjuda distansutbildningar för den som inte kan eller vill flytta till någon av de fem lärosäten i landet som har polisutbildning, så har det blivit möjligt för fler att utbilda sig till polis. Ska polistätheten öka upp till en nivå som motsvarar genomsnittet i EU så krävs det ytterligare utbyggnad av polisutbildningen med fler utbildningsplatser på fler lärosäten.
Inom Polisregion Mitt så finns idag ingen polisutbildning på något lärosäte och Högskolan i Gävle har lyft sitt intresse för att landets sjätte polisutbildning ska placeras där. Kriminologiutbildningen på Högskolan i Gävle är en av landets mest sökta utbildningar alla kategorier och håller en hög kvalitet. Även utbildningen till socionom har tydliga nyttor med att kunna kopplas till polisutbildningen. Förutom att detta ger goda förutsättningar för att stärka både utbildning och forskning så skulle en polisutbildning på Högskolan i Gävle kunna fånga upp studeranden från länet såväl som närliggande län som saknar polisutbildning annat än på distans. Det är också till stor nytta för polisregionens kompetensförsörjning i både stad och på lands- och glesbygden.
Vi socialdemokrater vill att polisen ska ha 50 000 anställda till 2032, där minst 34 000 ska vara poliser. För att nå detta behöver satsningar göras för att kunna bygga ut polisutbildningen och etablera den på fler lärosäten i landet. Vid en utbyggnad av polisutbildningen till fler lärosäten i landet så bör Högskolan i Gävle prioriteras.
Linnéa Wickman (S) |
|
Kristoffer Lindberg (S) |
Patrik Lundqvist (S) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka förutsättningarna för att etablera en polisutbildning vid Högskolan i Gävle och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.