Pensionssystemet
Motion 1993/94:Sf218 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1994-01-25
- Bordläggning
- 1994-02-08
- Hänvisning
- 1994-02-09
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Den svenska välfärdspolitiken är unik. Inget annat land avsätter så stor andel av de gemensamma resurserna till olika välfärdsinsatser. För jämställdhetsutvecklingen har denna princip varit avgörande. Socialförsäkringarna är en viktig del av den generella välfärden, och väl fungerande socialförsäkringssystem utgör en grundpelare i kvinnors trygghet.
En stor del av de förändringar i pensionssystemet som nu föreslås hotar att missgynna kvinnor och föra jämställdheten mellan könen ett steg tillbaka.
I denna motion redogör Vänsterpartiet för sin kritik av Pensionsarbetsgruppens förslag och föreslår att arbetsgruppen ges uppdraget att analysera pensionerna ur ett övergripande -- inte bara ekonomiskt -- jämställdhetsperspektiv.
Tillsammans med folkpensionen gynnar nuvarande ATP kvinnorna. Det ger utrymme för vård av barn, studier, värnplikt, arbetslöshet m.m. Samtidigt ger dagens pensionssystem kvinnor lägre pension än män eftersom de har lägre lön (oavsett om de arbetar i samma bransch som män eller i kvinnodominerade yrken). Lösningen på det problemet ligger inte i pensionssystemet, utan i ett långsiktigt arbete för lika lön.
Det nuvarande ATP-systemet gynnar den som arbetar oregelbundet över livscykeln. Det har också en viss karriäreffekt. Och karriäreffekten i nuvarande system uppnås inte (vilket ofta felaktigt hävdas) enbart av akademiker och medelklasskvinnor, utan även av kvinnor som går från deltid till heltid, eller undersköterskor som utbildar sig till sjuksköterskor.
Vänsterpartiet försvarar det nuvarande pensionssystemet men anser att värdesäkringen bör släppas. Framtidens ATP-system måste följa samhällsekonomins svängningar. En annan avgörande förutsättning för ett långsiktigt robust ATP-system är att förslaget till förändringar förankras hos medborgarna så att det inte uppkommer ny misstro mot ett generellt och offentligt finansierat pensionssystem.
För att en god förankring ska bli möjlig bör den sittande Pensionsarbetsgruppens arbete utsträckas till efter valet. Inget beslut i pensionsfrågan får heller tas före valet. Frågan om en eventuell folkomröstning i frågan bör också diskuteras.
Pensionsarbetsgruppens förslag
I augusti 1992 kom den parlamentariskt tillsatta Pensionsarbetsgruppen med en skiss på hur ett nytt pensionssystem skulle kunna se ut (Ett reformerat pensionssystem -- Bakgrund, principer och skiss. Ds 1992:89).
De förändringar som föreslås skulle missgynna kvinnor eftersom pensionen ska grundas på livsinkomst, d.v.s. varenda krona som intjänats under de förvärvsaktiva åren 16--66 år. Därmed skulle den för kvinnor så viktiga s.k. 15/30-regeln försvinna.
Livsinkomstprincipen
Kvinnors förvärvsmönster har alltid setts som avvikande. Med livsinkomstprincipen tvingar man kvinnor att anpassa sina förvärvsmönster till en manlig norm. Den s.k. livsinkomstprincipen förutsätter förvärvsarbete mellan 16 och 66 år och ger mycket lite utrymme för andra aktiviteter. Den uppmanar t.ex. inte män att dela på hemansvaret, eller kvinnor att föda barn. Den uppmuntrar inte heller till studier eller vidareutbildning.
Pensionsrätt för vård av barn
Ett avsteg från livsinkomstprincipen är den föreslagna pensionsrätten för vårdår, eller barnår. Den skall kompensera kvinnor för att de föder barn och sedan vårdar dem, är det tänkt. I skissen står att pensionsrätt för barnår i första hand skall gå till modern -- eller om mannen är ensam vårdnadshavare: fadern.
Vänsterpartiet kan aldrig acceptera ett förslag som befäster kvinnans roll som vårdare och missgynnar de fäder som vill dela omsorgen om sina barn.
Förslaget om pensionsrätt för vård av barn innebär att man utformar en särlösning för kvinnor. Vänsterpartiet anser att sådana särlösningar, särskilt sådana som leder till att kvinnor får ett sämre läge på arbetsmarknaden, bör undvikas.
Ytterligare en faktor påverkar Pensionsarbetsgruppens förslag -- den höga arbetslösheten. Värst blir det för de ungdomar som inte har kommit in på arbetsmarknaden och därför inte heller har någon pensionsgrundande a-kassa eller Kontant arbetsmarknadsstöd (KAS). Deras pensioner kommer i hög grad att påverkas om livslöneprincipen blir vägledande.
Delad pensionsrätt
För att ytterligare kompensera åtminstone de gifta kvinnorna vill regeringen och Socialdemokraterna införa delad pensionsrätt mellan makar (sambor och homosexuella utesluts). Delad pensionsrätt ses som nyckeln till lika lön för lika arbete genom att den tvingar gifta män att dela med sig av sina ATP-poäng.
Vänsterpartiet anser att varje kvinna skall betraktas som en ekonomiskt oberoende individ. Genom delad pensionsrätt blir kvinnan återigen beroende av mannen -- det gäller att älska sin man och hans ATP. De kvinnor över 60 år som eventuellt skulle behöva den kommer dessutom inte att omfattas av förslaget.
I en delad pensionsrätt föreslås också ingå rätten till vård av barn. Pensionsrätt för barn skall ''betalas'' av samhället, vilket indirekt innebär att samhället bidrar till att ytterligare höja männens pensioner. Den pensionsrätt som mannen förlorar genom delningen av hans ATP-poäng återfår han genom att kvinnans ATP-poäng för vård av barn ingår i pensionspoängspotten.
Flexibilitet i pensionsåldern
Pensionsarbetsgruppen vill ha en rörlig pensionsavgång mellan 60 och 70 år, vilket Vänsterpartiet stödjer. En rörlig pensionsavgång får dock inte leda till att förtidspensionen ersätts med gynnsamma regler för förtida uttag.
Kvinnor tenderar i dag att kompensera en dålig arbetsmiljö med att gå ner i arbetstid. Det vore ytterst olyckligt med en rörlig pensionsavgång som leder till att det butiksbiträde som är utslitet vid 61 års ålder måste ta av sin (låga) ålderspension och dessutom förlora fyra intjänandeår, medan en chefstjänsteman som orkar arbeta till 70 år får en mycket bättre pension (eftersom hon/han antagligen har haft en mycket bättre lön) och kan lägga till ytterligare fem intjänandeår.
Nivån på grundpensionen
Den största andelen s.k. låginkomstpensionärer är kvinnor. En hög nivå på grundskyddet är en förutsättning för att kunna höja levnadsnivån för dem som bäst behöver det. Grundskyddet måste också ses i kombination med det kommunala bostadstillägget KBT.
Den föreslagna nivån på ett beskattat grundskydd, där det särskilda grundavdraget försvinner, leder inte till någon förbättring för de sämst ställda pensionärerna.
Granskning från ett jämställdhetsperspektiv
Omotiverade löneskillnader och en undervärdering av kvinnors arbete får konsekvenser på socialförsäkringsområdet. Därför är det nödvändigt att våra socialförsäkringssystem granskas från ett kvinnoperspektiv. Detta gäller givetvis även ett framtida pensionssystem.
Pensionsberedningens förslag har granskats från ett ekonomiskt jämställdhetsperspektiv, d.v.s. det har gjorts jämförelser mellan vad män och kvinnor skulle få ut i procent av sin slutlön med nuvarande respektive reformerat system. Men om man enbart granskar förslaget ekonomiskt faller många viktiga jämställdhetsaspekter bort.
I direktiven till Pensionsarbetsgruppen ingår inget åläggande om granskning från ett övergripande jämställdhetsperspektiv. Vänsterpartiet anser att sådana tilläggsdirektiv med det snaraste bör ges denna utredning så att vi kan få svar på bl.a. följande frågor:Hur går förslaget ihop med den övergripande jämställdhetsprincipen att både kvinnor och män skall kunna kombinera förvärvsarbete och sköta hem och barn?Vad innebär det för jämställdheten om pensionspoäng delas mellan gifta makar? Kvinnornas andel på arbetsmarknaden är i dag lika stor som männens, och kvinnans ekonomiska oberoende stärks härmed. Delad pensionsrätt mellan makar ger signalen att kvinnor inte behöver yrkesarbeta för att få en bra pension.Vad innebär det för jämställdheten mellan kvinnor och män att pensionsrätt för barnår i första hand riktas till kvinnan? Vad innebär antalet pensionsgrundande barnår för jämställdheten mellan kvinnor och män? Ju fler barnår som utgår desto mer uppmuntras kvinnan till att stanna i hemmet.Vad innebär det för jämställdheten mellan kvinnor och män om studier inte ger pensionsrätt i ett system byggt på livslöneprincipen? Studier kan inte ses som en investering i högre lön, om man ser till typiska kvinnoyrken som bibliotekarie, laboratorieassistent, förskolelärare och sjuksköterska.Vad innebär livsinkomstprincipen i sin helhet för jämställdheten mellan kvinnor och män? Livsinkomstprincipen ger incitament till livslångt förvärvsarbete och uppmanar inte mannen till delad skötsel av hem och barn. Pensionsrätt för barnår är däremot riktad direkt till kvinnan som får ett incitament att stanna hemma och vårda barn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett framtida pensionssystem måste granskas ur ett övergripande jämställdhetsperspektiv,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förlängd utredningstid för Pensionsarbetsgruppen.
Stockholm den 20 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)
Yrkanden (4)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett framtida pensionssystem måste granskas ur ett övergripande jämställdhetsperspektiv
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett framtida pensionssystem måste granskas ur ett övergripande jämställdhetsperspektiv
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förlängd utredningstid för Pensionsarbetsgruppen.
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förlängd utredningstid för Pensionsarbetsgruppen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.