Ordning i skolan
Motion 2021/22:407 av Mats Nordberg (SD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2021-09-24
- Granskad
- 2021-09-24
- Hänvisad
- 2021-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lärare ska ha rätt att omedelbart ur klassrummet utvisa en elev som stör andra, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en elev som utvisas ur klassrummet ska ges motsvarande undervisning separat och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vuxna bör närvara vid måltider och på raster och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att rektor ska ha rätt att besluta om kameraövervakning i skolan och på skolgården och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att brott begångna i skolan ska polisanmälas och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en skola efter konstaterat brott ska utfärda en varning till eleven och att eleven ska kunna avstängas från skolan vid upprepning och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det är förövarna, inte offren, som vid behov ska omplaceras vid fall av mobbning, hot, rån och misshandel och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Skolan ska ge alla barn tillräckliga kunskaper i framför allt basämnen som matematik, svenska och engelska för att de ska kunna stå på egna ben i arbetslivet. Skolan ska därtill se till att alla barn får chansen att utvecklas och nå sin hela potential, så att Sverige kan hävda sig som kunskapsnation och vidmakthålla och vidareutveckla det välstånd som tidigare generationer skapat.
Skolan ska hjälpa barn att lära sig lösa uppgifter enskilt och i lugn och ro. Elever som inte lyckas tillgodogöra sig denna färdighet, får det mycket svårt att klara sig i arbetslivet. På snart sagt alla arbetsplatser måste arbetsgivaren kunna utgå ifrån att den anställde kan tillgodogöra sig och arbeta efter skrivna instruktioner. Möjligheten att lära sig hur man tillgodogör sig material självständigt är betydligt sämre i en rörig arbetsmiljö än i en lugn.
Skolan ska dessutom vara en trygg arbetsplats för barn och vuxna som de går till med glädje för att utvecklas tillsammans med kamrater och kollegor.
Tyvärr går utvecklingen sedan mycket länge på många håll och på många sätt i fel riktning. En avgörande anledning till detta är den dåliga ordningen i alldeles för många skolor.
Det är mycket troligt att det är den dåliga arbetsmiljön i våra skolor som är huvudorsaken till att vi har för få duktiga sökande till lärarutbildningarna. Den dåliga ordningen är ett av de verkliga kärnproblemen i skolvärlden. Inget nytt betygssystem eller annan reform har förutsättningar att lyckas utan trygghet och arbetsro i skolorna. Det behöver vidtas kraftfulla åtgärder för att vända den här utvecklingen.
De ungdomar som tillåts skapa oreda och inte får tillräcklig tillrättavisning, fortsätter ofta att utvecklas i fel riktning, med stor risk för att inte kunna fungera som ansvarstagande samhällsmedborgare längre fram i livet, samtidigt som de omöjliggör lugnt lärande för andra. För såväl deras som deras kamraters skull, får störande beteende inte accepteras i våra klassrum. Störande elever behöver utvisas från lektionen och ges motsvarande undervisning separat. I hög grad handlar det om att den störande eleven själv måste finna metoder att agera korrekt. Ju tidigare skolan reagerar på felaktigt beteende, desto tidigare torde eleven kunna finna dessa metoder.
Mobbning, hot och rån har blivit vanliga i många av våra skolor, vilket såväl myndigheter som politiker är skyldiga att sätta stopp för. Dessa brott leder till skadad självkänsla för de drabbade och psykologiska konsekvenser som kan sitta i mycket länge. Förövarna å sin sida riskerar, om deras beteende inte bryts i tid, att driva sitt felaktiga beteende vidare mot allt grövre kriminalitet. Det borde inte behöva understrykas att vad som är brottsligt för vuxna, även är brottsligt för unga. Brott i skolan skall därför polisanmälas. Att även yngre ska kunna dömas för brott är nödvändigt för att skapa trygghet i skolorna. Naturligtvis bör straffen anpassas efter unga förövares ålder, men det viktiga för skolans miljö är att det alltid ska bli snabba och tydliga konsekvenser av felaktigt beteende. Skolsystemet ska hjälpa stökiga barn att bli fungerande medborgare och skydda alla barn från mobbning och andra brott.
Skolan skall vidare efter konstaterat brott utfärda varning till den berörde eleven och denne ska kunna avstängas från skolan vid upprepning.
Det är vanligt att brottsoffer omplaceras till annan skola snarare än förövarna. Det är inte offren utan den/de skyldiga som ska utredas och vid behov omplaceras efter mobbning, hot, rån och misshandel.
I matsal och på raster bör personal finnas på plats för att snabbt identifiera och avvärja mobbning, misshandel och andra brott. Av samma skäl bör rektor ha rätt att besluta om kameraövervakning, inte minst för att säkerställa miljön runt skolan på kvällar och nätter.
Sammanfattningsvis är det dags att se verkligheten som den är. Många skolor har så allvarliga ordningsproblem att det hindrar undervisningen att fungera som tänkt, att kunskapsmålen inte nås, att elever inte ges en trygg och utvecklande skoltid och att brott pågår år ut och år in. Det är dags att vidta ordentliga åtgärder som kan återskapa tryggheten och förändra läromiljön.
Mats Nordberg (SD) |
|
Yrkanden (7)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lärare ska ha rätt att omedelbart ur klassrummet utvisa en elev som stör andra, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2021/22:UbU28 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en elev som utvisas ur klassrummet ska ges motsvarande undervisning separat och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2021/22:UbU15 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vuxna bör närvara vid måltider och på raster och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2021/22:UbU15 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att rektor ska ha rätt att besluta om kameraövervakning i skolan och på skolgården och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Justitieutskottet
Betänkande 2021/22:JuU24 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 5.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att brott begångna i skolan ska polisanmälas och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2021/22:UbU15 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 6.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en skola efter konstaterat brott ska utfärda en varning till eleven och att eleven ska kunna avstängas från skolan vid upprepning och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2021/22:UbU28 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 7.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det är förövarna, inte offren, som vid behov ska omplaceras vid fall av mobbning, hot, rån och misshandel och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2021/22:UbU15 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (3)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.