Omorganisation av Socialstyrelsen
Motion 1998/99:So229 av Siw Persson (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Det har länge framförts krav på en omorganisation av Socialstyrelsen, såväl internt som externt. Från många håll anses Socialstyrelsen ha överlevt sig själv i nuvarande form. Många nedskärningar och omorganisationer har gjorts men i grunden har ingen radikal förändring och förbättring skett.
Socialstyrelsens uppseendeväckande sätt att hantera t.ex. psykiatrifrågan, amalgamfrågan och elallergifrågan har visat på en förstenad organisation med en överordnad byråkrati som förlänger och försvårar beslutsvägarna. Samhällets viktiga kontroll av offentliga och privata yrkesutövare inom hälso- och sjukvården har vid ett flertal tillfällen visat sig inte motsvarande de krav man har rätt att ställa i ett modernt samhälle. Den vetenskapliga friheten och diskussionen inom vetenskap och forskning har inte upplevts och upplevs inte som säkerställd från politisk och annan påverkan. Alltför ofta har det konstaterats att det saknas klara ansvarsområden.
I Tyskland aktualiserade händelser rörande hiv och aids behovet av åtgärder och förändringar av deras "Socialstyrelse", Bundesgesundheitsamt. I och med att en ny hälso- och sjukvårdslagstiftning trädde i kraft i Tyskland den 1 juli 1994 genomfördes den nya organisationen av Bundesgesundheit- samt. Den tidigare myndigheten delades upp i tre självständiga institut.
Ett institut, Robert Koch-institutet, infördes för infektions- och icke smittsamma sjukdomar inklusive genteknik och epidemiologi.
Institutet för hälso- och konsumentskydd samt veterinärmedicin (Das Bundesinstitut für gesundheitlichen Verbraucherschutz und Veterinär- medizin), särskilt livsmedel och veterinära frågor.
Institutet för läkemedel och medicinska produkter (Das Bundesinstitut für Arneimittel och Medizinprodukte), särskilt tillförlitligheten hos läkemedel och nya grupper av "medicinska produkter".
Med dessa tre oberoende institut med eget ansvar bildades överblickbara och starka enheter, som självständigt kan utarbeta vetenskapliga utlåtanden. Hälso- och konsumentskyddet måste vara förebyggande och erbjuda maximal säkerhet. Omorganisationen syftar till detta. Följande principer tillämpas:
Instituten tar eget ansvar. Det finns inte längre någon överordnad byrå- krati, som förlänger beslutsvägarna. Facklig kompetens och fackligt ansvar har sammanförts.
Överblickbara institut skapas. De nya instituten, som har mellan 400 och 700 anställda, är storleksmässigt jämförliga med andra myndigheter t.ex. myndigheten för strålskydd. Kompetensområden som hör ihop har samman- förts.
Avveckling av stor centralbyråkrati. Den tidigare organisationen hade mer än 630 fast anställda. Den centrala förvaltningen visade sig mer och mer vara en hämsko för myndigheternas arbete. De nya instituten handhar inom sina ramar även centrala förvaltningsfunktioner.
Den vetenskapliga friheten ska skyddas från politisk och annan påverkan. En gemensam rådgivande kommitté främjar den vetenskapliga friheten och diskussionen av dylika fackfrågor inom vetenskap och forskning. I kommittén ingår bl.a. cheferna för de tre instituten och ett stort antal utom- stående vetenskapsmän. Ett samarbetsförbund svarar för samverkan mellan instituten.
Instituten har indelats efter funktion. Därmed har klara ansvarsområden skapats. Att det som tidigare sker en ständig samordning är självklart.
Omorganisationen i Tyskland medförde inga extra kostnader som belastar skattebetalarna. Ingen har förlorat sin anställning.
Jag föreslår, att Socialstyrelsen omorganiseras liknande den tyska Bundes- gesundheitsamt.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omorganisation av Socialstyrelsen.
Stockholm den 26 oktober 1998
Siw Persson (fp)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omorganisation av Socialstyrelsen.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omorganisation av Socialstyrelsen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.