Till innehåll på sidan

Öka medvetenhet och utbildning kring barns rättigheter

Motion 2024/25:2211 av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-03
Granskad
2024-10-03
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av ett nationellt kunskapslyft för att stärka barns förståelse för sina rättigheter enligt FN:s barnkonvention och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa återkommande utbildningar om barns rättigheter för alla yrkeskategorier som arbetar med barn, särskilt inom lärarkåren, och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utöka stödet till barn- och ungdomsorganisationer för att underlätta spridningen av kunskap om barns rättigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

FN:s konvention om barnets rättigheter blev en del av svensk lag den 1 januari 2020, vilket innebär att den nu har samma juridiska tyngd som andra svenska lagar. Detta markerar ett viktigt steg mot att säkerställa att barns rättigheter skyddas och upprätthålls i Sverige. Trots denna framgång visar undersökningar att det fortfarande finns betydande brister i både barns och vuxnas kunskap om dessa rättigheter.

Även om Sverige har ratificerat barnkonventionen för över tre decennier sedan och nu integrerat den i vår lagstiftning, är medvetenheten om dess innehåll och praktiska betydelse fortfarande otillräcklig. Det är inte bara myndigheter och offentliga institutioner som behöver mer kunskap; det gäller även barnen själva. För att barn ska kunna hävda sina rättigheter måste de först och främst vara medvetna om vad dessa rättigheter innebär.

Ett avgörande steg för att stärka barns rättigheter är att säkerställa att de själva får en gedigen utbildning i ämnet. För att detta ska bli verklighet bör skolans styrdokument skärpas så att alla elever, under sin skolgång, får en grundlig förståelse för vad barnkonventionen innebär. Lärare spelar en central roll i detta arbete, men det har framkommit att många lärare själva har bristande kunskaper om barnkonventionen. För att kunna undervisa effektivt om barns rättigheter behöver både nuvarande och framtida lärare få mer omfattande utbildning i dessa frågor.

Utöver skolan behöver även andra yrkesgrupper som arbetar med barn, såsom socialarbetare och vårdpersonal, få regelbundna utbildningar i barnkonventionen. Detta har länge rekommenderats av FN, men Sverige har ännu inte genomfört tillräckliga åtgärder för att säkerställa att alla yrkesverksamma har den nödvändiga kunskapen.

Samtidigt bör stödet till barn- och ungdomsorganisationer ökas för att möjliggöra deras viktiga arbete med att sprida kunskap om barns rättigheter. Under 1990-talet var dessa organisationer avgörande för att barn fick lära sig om sina rättigheter. Genom att återigen ge dem de resurser de behöver kan vi säkerställa att varje barn i Sverige får möjlighet att förstå och försvara sina rättigheter.

Det är därför hög tid att initiera ett omfattande kunskapslyft kring barns rättigheter i Sverige, där skola, civilsamhälle och yrkesverksamma aktörer samarbetar för att skapa en bred medvetenhet. Endast genom att varje barn är medvetet om sina rättigheter kan vi säkerställa att dessa också respekteras och skyddas i praktiken.

 

 

Fredrik Lundh Sammeli (S)

 

 

Yrkanden (3)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av ett nationellt kunskapslyft för att stärka barns förståelse för sina rättigheter enligt FN:s barnkonvention och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2024/25:KrU6
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa återkommande utbildningar om barns rättigheter för alla yrkeskategorier som arbetar med barn, särskilt inom lärarkåren, och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utöka stödet till barn- och ungdomsorganisationer för att underlätta spridningen av kunskap om barns rättigheter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2024/25:KrU6

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.