Nedskärning av statlig verksamhet
Motion 1992/93:Fi213 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1993-01-26
- Bordläggning
- 1993-02-09
- Hänvisning
- 1993-02-10
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Motionen tar upp förslag på besparingar inom det statliga området.
Ett radikalt parti som Vänsterpartiet måste i riksdagen ständigt vara berett att granska den statliga verksamheten. Speciellt i ett läge där den offentliga sektorns ekonomi är ansträngd. Varsel och arbetslöshet når nivåer som vi inte sett sedan 30-talet. Både offentlig och privat sektor drabbas. I ett sådant läge blir uppgiften att prioritera mellan olika verksamheter inom den statliga sektorn allt nödvändigare. Vår ambition är att spara 8,3 miljarder kronor på statlig verksamhet. En del utvecklas mer i andra motioner.
Försvaret
För det militära försvaret innebär vårt förslag en besparing om ca 3,8 miljarder kronor i förhållande till propositionen. Detta sker genom att all repetitionsutbildning ställs in under året, pansarbrigader utgår, ytterligare förbandsnedläggningar genomförs (I
20, F 10, samt F 16), materielprojekt avbryts, bl.a. BONUS och ubåt 90, och att samtliga övriga utvecklingsprojekt fördröjs. Tas upp utförligare i annan motion.
Säkerhetspolisen
I ett förändrat säkerhetspolitiskt läge vill regeringen ge säkerhetspolisen ytterligare medel. Vänsterpartiet anser att man kan göra stora rationaliseringar inom polisen och ändå prioritera kampen mot ekonomisk brottslighet. Vi har också lagt sådana förslag i annan motion.
Arbetsuppgifter som nu handhas av säkerhetspolisen kan genom rationaliseringar överföras till andra av rikspolisstyrelsens verksamheter. Vi föreslår en besparing på 175 miljoner kronor.
Kriminalvården
Vänsterpartiet vill spara in 400 000 000 kronor genom en humanisering av kriminalvården.
De 3,52 miljarder som kriminalvården får motsvarar en årskostnad på 476 000 per fånge, vilket är en dagkostnad på 1 304 kronor.
Vänsterpartiet vill i år göra en smärre besparing i en mer långtgående förändring av kriminalvården.
I dag finns 5 600 fångar på häkten, i fängelser och på öppna anstalter. Där svarar de öppna anstalterna för 1 600 platser.
Fler kan dömas till samhällstjänst och alternativt till fängelse. Öppnare vårdformer än nu kan accepteras och fler benådningar kan göras. Vi anser också att halvtidsfrigivningen ska återinföras.
Brottsförebyggande rådet (Brå)
Omorganisering av Brottsförebyggande rådet. Brå är i dag till största delen en forskningsinstitution i kriminologi. En liten del av dess verksamhet har med brottsförebyggande arbete att göra. Vänsterpartiet vill att Brå omorganiseras så att forskningsdelen får uppgå i kriminologisk forskning vid universiteten och att ett mer jordnära praktiskt brottsförebyggande arbete etableras med kommunerna.
Vi beräknar besparingen på Brå till 10 miljoner kronor.
Kriminalvårdens transporter
Kriminalvården utför transporter för den egna verksamheten och som uppdrag från andra myndigheter främst Invandrarverket och Polisen. Riksrevisionsverket har granskat verksamheten och föreslagit åtgärder för att uppnå bättre kostnadseffektivitet. Med hänvisning till RRVs granskningsrapport gör vi den bedömningen att anslaget till transportorganisationen avseende utlandsresorna för budgetåret 1993/94 bör sänkas med 25 miljoner kronor.
Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har under de senaste 10 åren bantats till sin inkompetensnivå. Det är vår uppfattning att resurserna har skurits ner till en sådan nivå att Socialstyrelsen inte kan genomföra de åligganden som finns i direktiven.
Vänsterpartiet vill ha en utveckling mot en rättighetslagstiftning på många områden. Inom sjukvård och omsorger vill vi ha kvalitetskontroller och kvalitetssäkringar. Vi vill också att det skall finnas varudeklarerad vård och omsorg.
Med en sådan inriktning krävs en tillsynsfunktion. Människor kan där få sin rätt och rättssäkerheten tryggas. Socialstyrelsens regioner fungerar som en tillsynsfunktion. Vänsterpartiet menar att hela styrelsens verksamhet ska läggas på regionerna och att man centralt endast ska ha en liten samordnings- och styrelsedel. Utredningsdel och utvecklingsarbete kan läggas på universitet och högskolor. Ovanstående omorganisering bör kunna ge en besparing på 100 miljoner kronor.
Nerläggning av civildepartementet
Civildepartementets funktioner bör kunna läggas över på andra departement. Länsstyrelsernas verksamhet kan sortera under olika departement beroende på ärendets art. Konsumentpolitiken kan t.ex. föras till näringsdepartementet, trossamfunds- och kyrka--statfrågor till socialdepartementet etc. Denna samordning kan ge 50 miljoner kronor i minskade statsutgifter.
Besparing på länsstyrelserna
Vänsterpartiet vill så snart som möjligt lägga ner länsstyrelserna och skapa regionala tillsynsmyndigheter, enligt samma princip som socialstyrelsen dvs. en renodlad tillsynsmyndighet för att människor snabbt ska kunna få sin rätt.
Vänsterpartiet anser att en besparing på i genomsnitt 15 miljoner kronor på varje länsstyrelse kan vara ett steg i effektiviseringen och förberedelse till länsdemokrati.
Totalt vill Vänsterpartiet på länsstyrelserna göra en besparing på 375 miljoner kronor.
Kammarkollegiet
Kammarkollegiets arbetsuppgifter kan läggas ut på kyrkan, som kan sköta sin förvaltning och på olika andra myndigheter. Dessutom kan en del verksamheter upphöra bl.a. kan kassagöromålen föras ut till de myndigheter som anlitat kammarkollegiet.
Genom denna åtgärd sparas ca 19 miljoner kronor.
Hovstaten
I en tid då statsförvaltningen i övrigt skall bantas och effektiviseras är det inte rimligt att kungliga hovstaten ges ett påslag. Även främmande statsöverhuvuden och beställare av högtidliga invigningar och kungliga tal måste ha förståelse för att man något drar ner på utgifterna. Vi föreslår en besparing på 6 miljoner kronor.
Invandrarverket
Vänsterpartiet har i sin motion om invandrarpolitiken föreslagit att flyktingmottagandet flyttas över till kommunerna. Härigenom kommer förläggningsverksamheten att kunna skötas på ett både bättre och billigare sätt än vad som varit fallet vid Invandrarverkets hantering av denna uppgift. Vi räknar med att det härigenom skall vara möjligt att under elfte huvudtiteln, anslagen D1 och D2 spara ca tio procent jämfört med regeringens förslag. Vänsterpartiet föreslår således att 550 000 kr anslås för Statens invandrarverk och 5 770 000 kr för förläggningskostnader, vilket är 120 miljoner resp 1,2 miljarder mindre än vad regeringen föreslagit.
EES
Vänsterpartiet bedömer att 380 miljoner kronor kan sparas på EES-avtalskostnader. Speciellt i ett läge när det fortfarande är högst oklart om ett EES-avtal kommer till stånd.
Organisationsstöd
Inom ramen för organisationsstödet bör 650 miljoner kunna sparas på ett sådant sätt att det inte drabbar de svagaste grupperna. Regeringen får återkomma med förslag.
Väg och järnväg
I annan motion tar vi upp besparingar som berör väg- och järnvägssektorerna. Här vill vi spara på byggandet av riksvägar, bärighetshöjande åtgärder och väg och järnvägens försvarsuppgifter. Sammantaget ca 1 miljard kronor.
Hemställan
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen till Säkerhetspolisen för budgetåret 1993/94 anslår 175
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om det nya säkerhetspolitiska läget,1
2. att riksdagen till Kriminalvården för budgetåret 1993/94 anslår 400
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om ny inriktning av kriminalpolitiken,1
3. att riksdagen till Brottsförebyggande rådet för budgetåret 1993/94 anslår 10
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om överföring av kriminologisk forskning till universiteten,1
4. att riksdagen till Utlandstransporter för budgetåret 1993/94 anslår 25
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om rationellare verksamhet,1
5. att riksdagen till Socialstyrelsen för budgetåret 1993/94 anslår 100
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att renodla styrelsens tillsynsroll och avknoppa annan verksamhet,2
6. att riksdagen till Civildepartementet för budgetåret 1993/94 anslår 50
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om nedläggning och överföring av departementets verksamhet,
7. att riksdagen till länsstyrelserna för budgetåret 1993/94 anslår 375
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om utvecklingen mot regionala parlament,3
8. att riksdagen till Kammarkollegium för budgetåret 1993/94 anslår 19 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om nedläggning och överföring av arbetsuppgifter på andra myndigheter,
9. att riksdagen till Hovstaten för budgetåret 1993/94 anslår 6
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om effektiviseringar och nedskärningar,4
10. att riksdagen till Invandrarverket för budgetåret 1993/94 anslår 120
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att låta kommunerna överta verksamheten,5
11. att riksdagen till Förläggningsverksamheten för budgetåret 1993/94 anslår 1
200
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att låta kommunerna överta förläggningsverksamheten,5
12. att riksdagen till EES-avtalets genomförande för budgetåret 1993/94 anslår 380
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att avtalet inte genomförs,6
13. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av organisationsstödet enligt vad i motionen anförts om osäkerheterna med syften och mål för stödet.7
Stockholm den 26 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkandena 1--4 hänvisade till JuU 2 Yrkande 5 hänvisat till SoU 3 Yrkande 7 hänvisat till BoU 4 Yrkande 9 hänvisat till KU 5 Yrkandena 10, 11 hänvisade till SfU 6 Yrkande 12 hänvisat till KrU 7 Yrkande 13 hänvisat till KrU
Yrkanden (26)
- 1att riksdagen till Säkerhetspolisen för budgetåret 1993/94 anslår 175 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen till Säkerhetspolisen för budgetåret 1993/94 anslår 175 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit
- Behandlas i
- 2att riksdagen till Kriminalvården för budgetåret 1993/94 anslår 400 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om ny inriktning av kriminalpolitiken
- Behandlas i
- 2att riksdagen till Kriminalvården för budgetåret 1993/94 anslår 400 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om ny inriktning av kriminalpolitiken
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen till Brottsförebyggande rådet för budgetåret 1993/94 anslår 10 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om överföring av kriminologisk forskning till universiteten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen till Brottsförebyggande rådet för budgetåret 1993/94 anslår 10 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om överföring av kriminologisk forskning till universiteten
- Behandlas i
- 4att riksdagen till Utlandstransporter för budgetåret 1993/94 anslår 25 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om rationellare verksamhet.
- Behandlas i
- 4att riksdagen till Utlandstransporter för budgetåret 1993/94 anslår 25 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om rationellare verksamhet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen till Socialstyrelsen för budgetåret 1993/94 anslår 100 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att renodla styrelsens tillsynsroll och avknoppa annan verksamhet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen till Socialstyrelsen för budgetåret 1993/94 anslår 100 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att renodla styrelsens tillsynsroll och avknoppa annan verksamhet.
- Behandlas i
- 6att riksdagen till Civildepartementet för budgetåret 1993/94 anslår 50 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om nedläggning och överföring av departementets verksamhet
- Behandlas i
- 6att riksdagen till Civildepartementet för budgetåret 1993/94 anslår 50 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om nedläggning och överföring av departementets verksamhet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen till Länsstyrelserna för budgetåret 1993/94 anslår 375 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om utvecklingen mot regionala parlament
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 7att riksdagen till Länsstyrelserna för budgetåret 1993/94 anslår 375 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om utvecklingen mot regionala parlament
- Behandlas i
- 8att riksdagen till Kammarkollegiet för budgetåret 1993/94 anslår 19 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om nedläggning och överföring av arbetsuppgifter på andra myndigheter
- Behandlas i
- 8att riksdagen till Kammarkollegiet för budgetåret 1993/94 anslår 19 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om nedläggning och överföring av arbetsuppgifter på andra myndigheter
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 9att riksdagen till Hovstaten för budgetåret 1993/94 anslår 6 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om effektiviseringar och nedskärningar.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 9att riksdagen till Hovstaten för budgetåret 1993/94 anslår 6 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om effektiviseringar och nedskärningar.
- Behandlas i
- 10att riksdagen till Invandrarverket för budgetåret 1993/94 anslår 120 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att låta kommunerna överta verksamheten
- Behandlas i
- 10att riksdagen till Invandrarverket för budgetåret 1993/94 anslår 120 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att låta kommunerna överta verksamheten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 11att riksdagen till Förläggningsverksamheten för budgetåret 1993/94 anslår 1 200 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att låta kommunerna överta förläggningsverksamheten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 11att riksdagen till Förläggningsverksamheten för budgetåret 1993/94 anslår 1 200 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att låta kommunerna överta förläggningsverksamheten
- Behandlas i
- 12att riksdagen till EES-avtalets genomförande för budgetåret 1993/94 anslår 380 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att avtalet inte genomförs.
- Behandlas i
- 12att riksdagen till EES-avtalets genomförande för budgetåret 1993/94 anslår 380 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om att avtalet inte genomförs.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 13att riksdagen hos regeringen begär en översyn av organisationsstödet enligt vad i motionen anförts om osäkerheterna med syften och mål för stödet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 13att riksdagen hos regeringen begär en översyn av organisationsstödet enligt vad i motionen anförts om osäkerheterna med syften och mål för stödet.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.