Meriteringen av totalförsvarsplikten

Motion 2006/07:Fö205 av Gunilla Wahlén m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-01
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Försvarsmakten ska tillsätta en central enhet med uppgift att utveckla den civila meriteringen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att totalförsvarspliktiga efter godkänd fullgjord tjänstgöring ska ha rätt att tillgodoräkna sig 0,2 poäng på högskoleprovet.1

1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.

Civilt meritvärde

Det civila meritvärdet syftar till att ge Sveriges totalförsvarspliktiga kompensation för den potentiella arbetstid och/eller studietid som gått förlorad under värnpliktstiden, att kvalitetssäkra utbildningen samt att genomförd pliktutbildning i högre grad skall anses meriterande i det övriga samhället. En kvalitetssäkrad, civilt meriterande utbildning skulle göra fler ungdomar mer positivt inställda till tjänstgöringen, vilket skulle leda till ett ökat antal frivilliga med större motivation. I slutändan skulle det innebära att Pliktverket i högre utsträckning kan säkerställa rätt person på rätt plats.

Försvarsmakten och Krisberedskapsmyndigheten måste prioritera arbetet med allmän statushöjning av totalförsvarsplikten högre och sträva efter att genomförd plikttjänst ses som en merit. De två utbildande myndigheterna måste därmed fördjupa samarbetet med utbildningsväsendet och näringslivet avsevärt i syfte att förbättra det civila meritvärdet samt höja försvarets anseende som utbildare gentemot det civila samhället. Detta är högst väsentligt för att försvaret skall lösa rekrytering till exempelvis Nordic Battle Group och liknande internationella styrkor. Av ovan nämnda anledningar är det angeläget att en central enhet upprättas för att utveckla den civila meriteringen. Detta bör riksdagen som sin mening regeringen till känna.

Idag finns det en uttalad vilja att förbättra det civila meritvärdet för de totalförsvarspliktiga, dock med mycket få resurser. Det krävs en central organisation bestående av fler än den i dagsläget ensamme person som har till uppgift att samordna, styra, säkerställa kontinuiteten i arbetet, ta fram nya projekt, samarbeta och knyta avtal med närings- och utbildningsväsendet samt finansiera utbildningar som leder till behörigheter, körkort och högskolepoäng.

Arbetslivserfarenhet

Idag får den person som yrkesarbetat i fem år tillgodoräkna sig 0,5 poäng på högskoleprovet, på vilket den maximala poängen då uppgår till 2,5, då denne faller under kvoten högskoleprov med arbetslivserfarenhet. Utbildningen för totalförsvarspliktiga är som regel cirka 12 månader och personer som fullgjort denna borde kunna tillgodoräkna sig 0,2 poäng på högskoleprovet. Detta är, i tid räknat, relativt mer än tillgodoräknandet för yrkeslivserfarenhet. Ett sådant tillägg skulle emellertid ge en tydlig signal avseende den kvalitet totalförsvarsplikten innehar idag samt formellt erkänna utbildningen som en för individen utvecklande period. Tillgodoräknandet skulle också omfatta de som tidigare utfört plikttjänst med godkänt resultat. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 26 oktober 2006

Gunilla Wahlén (v)

Torbjörn Björlund (v)

Josefin Brink (v)

Kalle Larsson (v)

LiseLotte Olsson (v)

Kent Persson (v)

Alice Åström (v)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Försvarsmakten ska tillsätta en central enhet med uppgift att utveckla den civila meriteringen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att totalförsvarspliktiga efter godkänd fullgjord tjänstgöring ska ha rätt att tillgodoräkna sig 0,2 poäng på högskoleprovet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.